Δημιουργείται μητρώο επιδομάτων

  • Σήμερα - 20:04

Διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ των φορέων που χορηγούν τα κάθε είδους επιδόματα, αλλά και με την ΑΑΔΕ, έτσι ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις πραγματικές ανάγκες του κάθε δικαιούχου θα επιτρέψει το μητρώο επιδομάτων που προωθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Οπως εξηγούν πηγές του υπουργείου, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας στο gov.gr, όπου θα καταχωριστούν όλα τα στοιχεία για τα επιδόματα και τους δικαιούχους τους. Αυτή τη στιγμή, σημειώνουν, δεν υπάρχει καμιά επικοινωνία και αλληλοενημέρωση μεταξύ των αρμοδίων φορέων.

Ο ΟΠΕΚΑ έχει τα δικά του μητρώα για τα κοινωνικά επιδόματα, η ΔΥΠΑ τα δικά της για το επίδομα ανεργίας, το υπουργείο Ενέργειας το δικό του όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης και ούτω καθεξής.

Δυνατότητα διασταύρωσης δεν υπάρχει, ώστε να ελεγχθεί αν πράγματι όλοι όσοι λαμβάνουν τα επιδόματα είναι δικαιούχοι, ή μήπως κάποιοι έχουν χάσει το δικαίωμα για εισοδηματικούς ή άλλους λόγους ή και κάποιοι ενδεχομένως να αδικούνται.

Το μητρώο ελπίζεται να λύσει αυτό το πρόβλημα, συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία. Επιπλέον, η διασταύρωση με την ΑΑΔΕ θα δώσει τη δυνατότητα να ελέγχονται τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την εφαρμογή, από φέτος, στους ελεύθερους επαγγελματίες των τεκμηρίων, που ανέβασαν τα εισοδήματά τους, υπολογίζεται ότι θα «κοπούν» επιδόματα περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Στο θέμα είχε αναφερθεί ο κ. Χατζηδάκης στη συνέντευξή του στην «Κ» την Κυριακή, λέγοντας ότι η δημιουργία του μητρώου αποτελεί τη δεύτερη προτεραιότητά του, μετά τη φοροδιαφυγή και ότι πέρα από την παρέμβαση που θα γίνει για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τις όποιες παρεμβάσεις για το επίδομα ανεργίας, πρέπει «να υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος για τα επιδόματα, προκειμένου να τα λαμβάνουν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη».

Οι διασταυρώσεις με την ΑΑΔΕ θα δώσουν τη δυνατότητα να ελέγχονται τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια.

Χθες ο κ. Χατζηδάκης επανήλθε στο θέμα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας, επίσης, ότι πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το εγχείρημα θα προχωρήσει σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η υλοποίησή του δεν αναμένεται να καθυστερήσει πέραν κάποιων μηνών, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου.

Το μητρώο εντάσσεται σε μια συνολική αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αυτή περιλαμβάνει τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, παρεμβάσεις στο εποχικό επίδομα, καθώς και στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Στόχος είναι αφενός ο εξορθολογισμός των επιδομάτων και αφετέρου να δοθούν κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης.

Αδικίες

Ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί να διορθωθούν και αδικίες που εμπεριέχει σήμερα το σύστημα. Ετσι, εξετάζεται ο μη συνυπολογισμός στο οικογενειακό εισόδημα εισοδήματος φοιτητή έως 24 ετών, μέλους της οικογένειας, που δούλεψε ίσως ένα καλοκαίρι και μάζεψε ένα ποσό μέχρι π.χ. 4.000 ευρώ, ώστε να μη χάνονται επιδόματα που δικαιούται η οικογένεια.

 

Πηγή: kathimerini.gr