Ζαχαράκη: Ανακοίνωσε αύξηση τριών βασικών επιδομάτων
- Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024 - 13:57
Την ενίσχυση των τριών βασικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ από 1ης Ιανουαρίου 2025 αλλά με την εισαγωγή κριτηρίων κινητής και ακίνητης περιουσίας ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, εξειδικεύοντας τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ για το Δημογραφικό και τη στήριξη της οικογένειας.
Τα κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων θα «κλειδώσουν» στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα παρουσιαστούν αμέσως μετά.
Με τους περιουσιακούς «κόφτες» πολλοί που λαμβάνουν σήμερα τα επιδόματα θα τα χάσουν, με την υπουργό να τονίζει ότι στόχος είναι η δικαιότερη κατανομή των επιδομάτων και η ενίσχυση όσων έχουν πραγματικά ανάγκη. Όσον αφορά τα βασικά επιδόματα, ανακοινώθηκε ότι:
Αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ σε 250 ευρώ και 75 ευρώ (από 50 ευρώ) για κάθε παιδί. Παράλληλα, προσαυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια.
Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια.
Επίδομα παιδιού
Στο επίδομα παιδιού:
• Ενοποιούνται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.
• Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα. Παράδειγμα: ένα ζευγάρι με δύο παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.
Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% στο Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).
Τρίτεκνοι
Επίσης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε:
• Τη διά βίου αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας σε σχεδόν 200.000 οικογένειες. «Αποτελούσε αίτημα δεκαετιών των τριτέκνων καθώς μέχρι τώρα μία οικογένεια έχανε τα δικαιώματα της τριτεκνίας, όταν ένα παιδί ενηλικιωνόταν ή ολοκλήρωνε τις σπουδές του», σημείωσε η υπουργός. Η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία. Επίσης αυξάνεται η ποσόστωση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους, από 12% σε 16%, στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων. Παράλληλα οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα. Εξίσου στη διάθεση των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες είχαν κοινό «μπόνους» 40 μορίων.
• Πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς». Μετά την πιλοτική φάση, το πρόγραμμα που προβλέπει την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 2½ ετών από πιστοποιημένους επιμελητές και υλοποιείται σε 62 δήμους της χώρας, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Το ΥΚΟΙΣΟ έχει διασφαλίσει ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021-2027. Στο τέλος Οκτωβρίου θα δημοσιευτεί η νέα πράξη για υλοποίηση σε όλους τους δήμους της χώρας. Μέχρι στιγμής στην πιλοτική φάση έχουν υπογραφεί 802 συμφωνητικά, ενώ έχουν εγγραφεί 1.308 διαθέσιμοι επιμελητές.
• 20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η επιδότηση ανέρχεται σε έως 50% του συνολικού κόστους τής εκάστοτε δομής παιδικής φροντίδας και καλύπτει κτιριακές υποδομές, εξωτερικούς χώρους και εξοπλισμό.
• Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών και vouchers από τις επιχειρήσεις σε νέους γονείς. Αφορά παροχές των επιχειρήσεων σε νέους γονείς και για διάστημα έως 12 µήνες από την απόκτηση παιδιού. Μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενου κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να µην υπάρχει µείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και επόμενους 6 μήνες, σε σχέση µε τις αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν από την παροχή.
• Θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή των vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.
Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ασφαλιστικό: Έρχονται τρεις αλλαγές για συντάξεις και επιδόματα
24 Ιαν. 2025 - 10:05 - ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται σήμερα έκτακτα και τακτικά επιδόματα - Δείτε τη λίστα
20 Δεκ. 2024 - 8:27 - Επιδόματα Νοεμβρίου: Τι πληρώνεται μέσα στην εβδομάδα
18 Νοε. 2024 - 8:57 - Επιδόματα: Αλλάζουν για 2 εκατ. δικαιούχους – Πώς υπολογίζεται η στήριξη ανέργων
31 Οκτ. 2024 - 8:50 - Επιδόματα: Το Μάρτιο του 2025 η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας στο επίδομα τέκνων
30 Οκτ. 2024 - 8:38