Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Οδηγός για την εφαρμογή του από την 1η Δεκεμβρίου
- Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024 - 09:14
Από την 1η Δεκεμβρίου, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής θα επιβάλλεται σε μισθώματα ακινήτων, τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας, καθώς και σε συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Επιπλέον, το νέο τέλος, το οποίο αντικαθιστά το τέλος χαρτοσήμου, θα επιβάλλεται σε περιπτώσεις καταβολής αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης, καθώς και σε καταθέσεις ή αναλήψεις από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.
Πρακτικά, πολλές από τις συναλλαγές που σήμερα επιβαρύνονται με Τέλος Χαρτοσήμου περνούν στη νέα εποχή. Αποσύρονται από το τέλος χαρτοσήμου και εντάσσονται στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, το οποίο ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου.
Ο φόρος επιβάλλεται όταν τουλάχιστον ένα από τα συναλλασσόμενα μέρη έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, εφόσον η συναλλαγή συνδέεται με αυτήν. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί του οικονομικού αντικειμένου της συναλλαγής, με ποσοστά 1,2%, 2,4%, και 3,6%, ανά περίπτωση. Επίσης, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δεν επιβάλλεται σε συμβάσεις και συναλλαγές που υπάγονται στον Κώδικα ΦΠΑ, τον Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, καθώς και σε κέρδη από τυχερά παίγνια.
Οι συναλλαγές που υπόκεινται στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής περιλαμβάνουν ενδεικτικά τις εξής:
• Μισθώσεις ακινήτων (επαγγελματικές μισθώσεις, εφόσον δεν έχει επιλεγεί η υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ)
• Δάνεια (εξαιρούνται τα Ομολογιακά Δάνεια). Το τέλος υπολογίζεται βάσει του κεφαλαίου του δανείου, ακόμη και αν υπερβαίνει τη συμβατικά συμφωνηθείσα χρηματική παροχή. Στην περίπτωση μετατροπής ανεξόφλητης οφειλής σε νέο δάνειο, το τέλος επιβάλλεται στο συνολικό ποσό της οφειλής που μετατρέπεται. Το μέγιστο ποσό ανά δάνειο δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
• Τρεχούμενοι λογαριασμοί
• Καταθέσεις-αναλήψεις (ταμειακές διευκολύνσεις)
• Πώληση κινητού ή άυλου αγαθού
• Μεταβίβαση μετοχών
• Διανομή κληρονομιάς, κληροδοτήματος και γενικά κοινής περιουσίας
• Άφεση ή αναγνώριση χρέους, αναδοχή χρέους, παρακαταθήκη
• Συμβιβασμός
• Αποζημιώσεις
• Αμοιβές μελών ΔΣ, διαχειριστών εταιρειών (ΕΠΕ, ΙΚΕ), συνεταιρισμών, σωματείων, συλλόγων, και επιχειρηματικές αμοιβές ομόρρυθμων εταίρων. Δεν επιβάλλεται τέλος χαρτοσήμου σε αμοιβές που καταβάλλονται μέσω διανομής κερδών.
• Τόκος υπερημερίας
• Τραπεζικές επιταγές
• Συνδρομές σε επιμελητήρια, ενώσεις κλπ.
• Έπαθλα και βραβεία
Ποιοι εξαιρούνται
Το τέλος χαρτοσήμου καταργείται σε σημαντικές συναλλαγές, όπως χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων. Επιπλέον, καταργείται σε πάνω από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (π.χ. άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.).
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση εφαρμογής Α.1149/2024 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η υποχρέωση υποβολής της δήλωσης αφορά πράξεις, συμβάσεις και συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου 2024 κι εφεξής.
Πότε και πώς υποβάλλεται η δήλωση για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής
Η δήλωση υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE». Οι υπόχρεοι για την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής υποβάλλουν δήλωση για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν κατά τον μήνα. Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα, ενώ το Ψηφιακό Τέλος αποδίδεται εντός της ίδιας προθεσμίας.
Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας, η δήλωση υποβάλλεται μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.
Πληρωμή και εξαιρέσεις
Με την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται άμεσα «Ταυτότητα Οφειλής». Δεν απαιτείται δήλωση στις περιπτώσεις όπου η απόδοση του τέλους γίνεται ταυτόχρονα με άλλους φόρους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή άλλων νόμων.
Προϋποθέσεις και διαδικασία επιστροφής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής.
Δεν επιστρέφεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αν η διοικητική πράξη ή η συναλλαγή για την οποία καταβλήθηκε ακυρωθεί, διαπιστωθεί η ακυρότητά της, κηρυχθεί άκυρη με δικαστική απόφαση, ή αν ακυρωθεί με τη βούληση των συμβαλλομένων μετά την έκδοση ή κατάρτισή της.
Κατ’ εξαίρεση, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επιστρέφεται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, στον δικαιούχο, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραγραφής του άρθρου 42 του ΚΦΔ, στις εξής περιπτώσεις:
1. Αν δεν ακολούθησε η έκδοση διοικητικής πράξης ή δεν καταρτίστηκε η σύμβαση για την οποία καταβλήθηκε το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής.
2. Εφόσον η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών, οι οποίες δικαιολογούν απόλυτη αδυναμία πραγματοποίησης της συναλλαγής.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, η διαδικασία επιστροφής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής ξεκινά με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης και την επισύναψη των δικαιολογητικών ακύρωσης της πράξης. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τον έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία.
Στις περιπτώσεις που το Δημόσιο ή οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης επιστρέφουν ποσά που εισπράχθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και αφορούν σε Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, τότε μαζί με αυτά επιστρέφονται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και τα ποσά του Ψηφιακού Τέλους που είχαν καταβληθεί.
Πηγή: protothema.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου - Πού θα επιβληθεί
28 Νοε. 2024 - 10:48 - Ανεβάζει ταχύτητα το λιανεμπόριο - Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή
25 Ιαν. 2025 - 13:21 - ΕΤΕπ: Τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την υποστήριξη των τοπικών οικονομιών
25 Ιαν. 2025 - 12:19 - Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 31 Ιανουαρίου
25 Ιαν. 2025 - 9:51 - ΔΥΠΑ: Έναρξη υποβολής αιτήσεων Παρόχων Πιστοποίησης Προσώπων για 50.000 ανέργους
24 Ιαν. 2025 - 19:36