Αριάδνη: Έτσι θα λειτουργεί το νέο σύστημα για τα ένσημα
- Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, 2024 - 19:55
Για τον τρόπο που θα λειτουργεί το νέο σύστημα των ενσήμων των ασφαλισμένων, “Αριάδνη” προκειμένου τα όσα δηλώνονται στην ΕΡΓΑΝΗ να ισχύουν και στον ΕΦΚΑ εξήγησε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης μιλώντας στην τηλεοπτική της ΕΡΤ «Newsroom».
« Το σύστημα Αριάδνη, το οποίο θα ολοκληρωθεί τέλος του 2025, είναι σε εξέλιξη. Θα κάνει τη σύζευξη, οπότε θα υπάρχει ένα τσεκάρισμα (ενν. ένσημα) ώστε αυτά τα οποία δηλώνονται στην ΕΡΓΑΝΗ να ισχύουν και στον ΕΦΚΑ. Διότι δυστυχώς πολλοί μπορεί να δηλώνονταν ως 4ωρη απασχόληση και να πληρώνονταν λιγότερες εισφορές. Υπολογίζουμε πως το κράτος έχανε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μόνο από αυτό την υποδηλωμένη σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές εργασία. Η ψηφιοποίηση λοιπόν του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και του χώρου εργασίας είναι πάρα πάρα πολύ σημαντική, διότι πρώτα απ’ όλα προστατεύει τον εργαζόμενο » τόνισε.
« Είναι σημαντικό που ψηφιοποιούμε αυτές τις διαδικασίες, ώστε να μην χάνονται και τα χρήματα στο κράτος, αλλά να προστατεύεται πέρα και πάνω απ’ όλα και ο εργαζόμενος. Και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Προχωράει το έργο.. τέλος του χρόνου( ενν 2025) να ξέρετε πως θα έχει ολοκληρωθεί και αυτό » συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν μπορεί ο εργαζόμενος να το βλέπει. « Θα υπάρχει τσεκάρισμα του συστήματος ώστε να μη μπορεί κανείς να διαφύγει και να πληρώνει σωστά (εν ασφαλισμένος)τις ασφαλιστικές εισφορές και να αποδίδονται βεβαίως και στους εργαζόμενους .Τέλος του 2025 ολοκληρώνεται το έργο » απάντησε.
Για το νομοσχέδιο του κατώτατου μισθού
Επίσης μίλησε για το νέο νομοσχέδιο του κατώτατου μισθού.
Ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με ένα νέο μαθηματικό μοντέλο από το 2028, το οποίο κατά την κυβέρνηση θα φέρνει μόνο αυξήσεις και δεν θα χρειάζεται να διαβουλευόμαστε με τους φορείς, είπε. «Είναι το γαλλικό μοντέλο και 70 χρόνια λειτουργεί αποτελεσματικά. Το υιοθετούν όλες οι χώρες της Ευρώπης και προφανώς το υιοθετούμε και εμείς, διότι παίρνει, συνδέεται με τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη, δηλαδή τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα. Θα στηρίζεται δηλαδή σε αντικειμενικά δεδομένα τα οποία θα βγαίνουν από την ΕΛΣΤΑΤ. Ενισχύεται η διαφάνεια και κυρίως η εμπιστοσύνη στο σύστημα, ο εργαζόμενος θα γνωρίζει ποια είναι τα χρήματα τα οποία θα πάρει. Για τον οικογενειακό του προϋπολογισμό και προγραμματισμό, είναι πολύ σημαντικό » σχολίασε.
«Και βεβαίως μια καινοτομία επίσης είναι ότι θα συμπαρασύρει και τον δημόσιο τομέα, γιατί όσο ανεβαίνουν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα δεν συμβάδιζαν με τον δημόσιο τομέα, δηλαδή ήταν πιο χαμηλά. Τα 950 ευρώ θα είναι για όλους. Απλώνουμε ένα δίχτυ προστασίας, βάζουμε ως κατώφλι τα 950 ευρώ το 2027, το οποίο είναι ο εισαγωγικός μισθός, αυτό συμπαρασύρει τριετίες, επιδόματα, μπορεί να αυξηθεί ο μισθός 30% από τις τριετίες.
Και από εκεί και πέρα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ελεύθερες διαπραγματεύσεις και αυτό θα καλέσουμε τα κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους με συγκεκριμένα κριτήρια, με συγκεκριμένα κίνητρα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις, αλλά με ένα κατώφλι που λέει 950 ευρώ. Τα κόμματα στην αντιπολίτευση τι λένε; Τώρα ελεύθερες διαπραγματεύσεις, χωρίς το κατώφλι των 950 ευρώ» συμπλήρωσε.
enikonomia.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Πέφτουν" στην αγορά στεγαστικά προγράμματα ύψους 3,5 δισ. ευρώ
23 Ιαν. 2025 - 9:53 - ΑΑΔΕ: 75.000 το 2024 για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και διαφθορά
23 Ιαν. 2025 - 8:56 - Φορολογικές δηλώσεις: Προσυμπληρωμένες από τον Μάρτιο για 1,4 εκατ. φορολογούμενους
23 Ιαν. 2025 - 8:42 - ΕΝΦΙΑ: Πώς θα υποβάλλετε αίτηση για να εξασφαλίσετε έκπτωση
22 Ιαν. 2025 - 17:58 - Φορολογικές δηλώσεις: Πότε αρχίζει η υποβολή τους
22 Ιαν. 2025 - 13:34