Ευάλωτοι οφειλέτες: Τα σενάρια για τον Φορέα Ακινήτων για το 2025
- Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024 - 11:18
Το οικονομικό επιτελείο «ζεσταίνει» τις μηχανές του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όπως φάνηκε και από τις ανακοινώσεις για τη δέσμη παρεμβάσεων στις τράπεζες, προκειμένου να πέσουν μαζικά σπίτια στην αγορά και να μετριαστεί η στεγαστική κρίση.
Μάλιστα, για να φτάσει μέχρι την υλοποίηση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει την συμβολή των τραπεζών στο εγχείρημα για την διάσωση των σπιτιών χιλιάδων ευάλωτων οφειλετών, παρέχοντας 100 εκατ. ευρώ.
Ο Φορέας, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε προπαρασκευαστική διαδικασία διαπραγματεύσεων, θα έχει ως αντικείμενο να αποκτά τις κατοικίες των οφειλετών που πτωχεύουν, και να τους τις επαναμισθώνει έως για 12 χρόνια προκειμένου να αποφεύγονται οι εξώσεις των ευάλωτων πολιτών.
Επιπλέον, κατά την διάρκεια της επαναμίσθωσης ή και με την λήξη της, ο οφειλέτης θα έχει την δυνατότητα της επαναγοράς του σπιτιού του.
Ποια είναι τα ορόσημα της διαδικασίας
Όπως ενημέρωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η κ. Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), η διαγωνιστική διαδικασία για την δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων ξεκίνησε κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με το νόμο 4738.
Προβλέπεται παράλληλα μία διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου, που περιέχει στάδιο διαπραγμάτευσης με τους επενδυτές που προκύπτουν από προηγούμενα στάδια.
Τον Δεκέμβριο του 2023 κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν τροποποιήσεις στο νόμο για να γίνει πιο ελκυστικός για τους επενδυτές ο Φορέας.
Τον Σεπτέμβριο 2024 εξεδόθησαν όλες οι εφαρμοστικές ΚΥΑ, επί του παρόντος τρέχουν ακόμα οι διαπραγματεύσεις, και τώρα ο στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να ευοδωθεί η διαγωνιστική διαδικασία με έναν τουλάχιστον από τους προεπιλεγμένους επενδυτές.
Όπως ενημέρωσε η κ. Αλαμπάση, οι τράπεζες συμφώνησαν να συμβάλλουν με 100 εκατ. ευρώ σε οποιοδήποτε επενδυτικό σχήμα και αν προκύψει από την έκβαση του διαγωνισμού, είτε με δανεισμό είτε με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα δημιουργηθεί.
Ποιο το χρονοδιάγραμμα και τα εναλλακτικά σενάρια για τον Φορέα
Τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ τονίζουν πως ο Φορέας θα δημιουργηθεί «πάση θυσία», ακόμα και αν δεν τελεσφορήσει ο διαγωνισμός και δεν βρεθεί επενδυτής.
Ο τρόπος για να γίνει αυτό, θα είναι με τη δημιουργία μιας οντότητας από τη συνεισφορά των τραπεζών, έτσι ώστε να συσταθεί ο Φορέας.
Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου, η προκήρυξη του διαγωνισμού θα εκδοθεί τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου, και θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες προθεσμίες που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.
Στόχος είναι πως το πρώτο τρίμηνο του 2025 με ενδεχόμενο μικρής παράτασης 1-2 μηνών, να έχει πάει στη Βουλή για κύρωση.
Πηγή:newsit.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ακίνητα: Πότε μηδενίζεται η έκπτωση του 20% στον ΕΝΦΙΑ
17 Ιαν. 2025 - 9:41 - Ακίνητα: «Εξοικονομώ» για 400.000 κατοικίες μέχρι το 2030
7 Ιαν. 2025 - 12:37 - ΕΝΦΙΑ: Tα σημεία "κλειδιά" για την έκπτωση του 20% για τα ασφαλισμένα ακίνητα
17 Δεκ. 2024 - 9:19 - Ακίνητα: Κατά 35% "εκτινάχθηκαν" τα ενοίκια από το 2019
17 Νοε. 2024 - 12:26 - Ακίνητα: Πολύτιμες πληροφορίες με ένα κλικ από το κινητό - Τι φέρνει το Υπ. Οικονομικών
8 Νοε. 2024 - 8:15