Το νέο TAXIS: Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους

  • Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025 - 08:24

Τον δικό του ψηφιακό φάκελο με πλήρες εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ αποκτά κάθε φορολογούμενος με το νέο TAXIS, το οποίο θα μπει στη ζωή μας από τα τέλη του 2026.

Η εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, θα βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με τράπεζες, Κτηματολόγιο, Αστυνομία, Αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, Επιμελητήρια, δικαστήρια, καθώς και με φορολογικές Αρχές άλλων χωρών, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Μέσα στην τεράστια μνήμη του νέου TAXIS θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια ολόκληρο το ιστορικό κάθε φορολογουμένου, όπως τα εισοδήματα, η ακίνητη περιουσία, οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη ή αεροσκάφη που έχει στην κατοχή του αλλά και όλοι οι ανοιχτοί λογαριασμοί που έχει με την Εφορία, όπως χρέη που έχουν μείνει απλήρωτα.

Για τα φυσικά πρόσωπα η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει τη σύνθεση του νοικοκυριού, τα άτομα που συνοικούν, ακόμα και αν δεν υπάρχουν μεταξύ τους καταγεγραμμένες οικογενειακές σχέσεις. Επίσης η φορολογική διοίκηση θα βλέπει πώς αποκτήθηκε ένα ακίνητο, πώς μεταβιβάστηκε, ποιος το πήρε, τι έγιναν τα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και πού βρίσκονται σήμερα.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 86,18 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με την ανάδοχο εταιρεία να αναλαμβάνει και την ψηφιοποίηση του χάρτινου αρχείου που υπάρχει σήμερα σε εφορίες και ελεγκτικά κέντρα.

Τι θα περιλαμβάνει ο ψηφιακός φάκελος

Στη μνήμη του νέου TAXIS θα καταγράφονται μεταξύ άλλων:

1. Δημογραφικά στοιχεία και στοιχεία ταυτοποίησης φυσικών προσώπων από το Μητρώο Πολιτών, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τις αστυνομικές Αρχές (ενδεικτικά: αστυνομικές ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες παραμονής κ.λπ.).

2. Στοιχεία νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από τα ενδεδειγμένα μητρώα, όπως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

3. Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), Προσωπικός Αριθμός Πολίτη, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

4. Στοιχεία ΑΦΜ/ΦΠΑ στην αλλοδαπή, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διασταύρωσής τους (όπως π.χ. μέσω του πληροφοριακού συστήματος VIES).

5. Φορολογική κατοικία (ένδειξη χώρας).

6. Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ, NACE2).

7. Στοιχεία έναρξης, μεταβολής και διακοπής δραστηριοτήτων.

8. Στοιχεία έδρας και επαγγελματικών εγκαταστάσεων, εσωτερικού και εξωτερικού, με επισήμανση ως προς το εάν συνιστούν (α) μόνιμη εγκατάσταση για σκοπούς ΦΠΑ και (β) μόνιμη εγκατάσταση για σκοπούς εισοδήματος, διευθύνσεις με γεωπροσδιορισμό.

9. Είδος, τρόπο και πρότυπο τήρησης λογιστικών αρχείων με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα ή όποιο άλλο πρότυπο προβλέπει η νομοθεσία.

10. Στοιχεία ΦΠΑ (υπαγωγή στον ΦΠΑ γενικά – απαλλασσόμενοι και μη –, υπαγωγή στο κανονικό ή κάποιο από τα ειδικά καθεστώτα), Ενδοκοινοτικών Συναλλαγών, υπαγωγής σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, υπαγωγής σε ειδικά ενωσιακά καθεστώτα (π.χ. OSS/IOSS), απόδοσης ΑΦΜ για σκοπούς ΦΠΑ.

11. Πληροφορίες για τυχόν ειδικά καθεστώτα φορολόγησης (π.χ. μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα, απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής φόρων και υποβολής δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα, λήψη κρατικών ενισχύσεων, περαίωση, υπαγωγή σε αναπτυξιακούς νόμους ή προγράμματα επιδοτήσεων) ή για ειδικές διατάξεις – αποφάσεις (π.χ. απαγόρευση πώλησης ακινήτων, συσχέτιση με Αρχή καταπολέμησης μαύρου χρήματος, υπαγωγή σε διαδικασία αφερεγγυότητας).

12. Οικογενειακή κατάσταση και προστατευόμενα μέλη, σχέσεις μελών.

13. Ιδιότητες φυσικών προσώπων και προστατευόμενων μελών που σχετίζονται με προνοιακά επιδόματα ή παροχές (π.χ. αναπηρία, τριτεκνία, πολυτεκνία, πλήρης ή μερική δικαστική συμπαράσταση, στρατιωτική θητεία, γονική μέριμνα).

14. Οι εξ αδιαθέτου ή εκ διαθήκης κληρονόμοι, τάξεις κληρονόμων, ποσοστά κληρονομιαίας μερίδας, αποποιήσεις, αποδοχή επ’ ωφελεία απογραφής, κληρονομική αναξιότητα.

15. Η κατάσταση φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (π.χ. εξαφάνιση, αφάνεια, πτώχευση, εκκαθάριση, αναστολή λειτουργίας, αναστολή χρήσης ΑΦΜ, έλεγχος).

16. Στοιχεία και ρυθμίσεις επικοινωνίας (συμπεριλαμβανομένου του e-mail), σε διασύνδεση με άλλα επίσημα μητρώα επικοινωνίας (π.χ. Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας), πλήρεις διευθύνσεις κατοικίας ημεδαπής και αλλοδαπής και επικοινωνίας με γεωπροσδιορισμό.

17. Στοιχεία απασχόλησης με διασταύρωση δηλώσεων εισοδήματος (π.χ. μισθωτός, επιτηδευματίας) και επωνυμίας εργοδότη και ειδικότητας μισθωτού σε διασύνδεση με τον e-ΕΦΚΑ.

18. Οι σχέσεις μελών για μετέχοντες σε διοικητικά συμβούλια και διοικήσεις νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

19. Οι εταιρικές σχέσεις νομικών προσώπων και οι συσχετίσεις λόγω εταιρικών μετασχηματισμών.

20. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών, σε διασύνδεση με τα πιστωτικά ιδρύματα.

21. Νομιμοποιητικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διασταύρωσής τους με τους εκδότες αλλά και επισύναψής τους.

22. Εξουσιοδοτήσεις σε λογιστές, φοροτεχνικούς και λοιπά πρόσωπα (π.χ. πληρεξούσιος) και σχέσεις εκπροσώπησης (π.χ. ασκών γονική μέριμνα, δικαστικός συμπαραστάτης, εκκαθαριστής, σύνδικος πτώχευσης, διαχειριστής αφερεγγυότητας).

23. Οι ενεργές ή αρχειοθετημένες εντολές ελέγχου για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα.

Ύστερα από 30 χρόνια

H ΑΑΔΕ, ξηλώνοντας το ξεπερασμένο ύστερα από 30 χρόνια λειτουργίας TAXIS, χτίζει μια νέα γενιά πληροφοριακών συστημάτων, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, κάνοντας ταυτόχρονα πιο δύσκολη τη ζωή των φοροφυγάδων.

Με το νέο έργο, όπως σημειώνει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, τίθενται οι βάσεις για τη «Φορολογική Διοίκηση 3.0» καθώς «το νέο σύστημα, αξιοποιεί τεχνολογικές καινοτομίες, απλοποιεί διαδικασίες και ενισχύει την επιχειρηματικότητα, προσφέροντας ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και φιλικό φορολογικό περιβάλλον για πολίτες και επιχειρήσεις».

 

Πηγή: «Τα ΝΕΑ»