Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει το μέλος του, Μάρκο Βουτσίνο, για μείωση μισθών στους εργαζόμενους του Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου

Οδηγείται προς διαγραφή;

Θ. Μήτσκας: “Η μεταβολή των συμβάσεων των εργαζομένων του Σούπερ Μάρκετ, πρέπει να έγινε κάτω από εκβιαστικές συνθήκες” “Δε συνάδει ο πρόεδρος του Σούπερ Μάρκετ, που είναι και μέλος του Εργατικού Κέντρου, να περνά σε τέτοιες πράξεις”

Ιδιαίτερα σκληρός και καυστικός απέναντι στο μέλος του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος του Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου, Μάρκο Βουτσίνο, είναι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θεόδωρος Μήτσκας.

Aφορμή της στάσης αυτής, είναι η μείωση μισθών που έγιναν στη συγκεκριμένη επιχείρηση, με τον κ. Μήτσκα να καταγγέλλει αυτή την τακτική τονίζοντας ότι δε μπορεί ένα μέλος του Εργατικού Κέντρου να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει για την περαιτέρω στάση που θα κρατήσει απέναντι στο μέλος του, δηλαδή εάν ή όχι διαγραφεί ο κ. Βουτσίνος.

“Δε δεχόμαστε μέλος μας να κάνει τέτοιου είδους “άγριες” αλλαγές στις συμβάσεις

Ο κ. Μήτσκας μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” επισήμανε ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι έχει γίνει μία “άγρια”, όπως την ονόμασε, μεταβολή των συμβάσεων των εργαζομένων, κάτι που δε συνάδει με αυτό που πρεσβεύει ο ρόλος του Εργατικού Κέντρου, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της επιχείρησης είναι και μέλος του. “Ο πρόεδρος όπως ξέρετε της επιχείρησης είναι και μέλος του Εργατικού Κέντρου και δε συνάδει αυτό που έκανε με αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε. Δίνουμε μάχες να μη περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και άρα κάτι τέτοιο δε μπορούμε να το εισηγούμαστε εμείς”.

Η μεταβολή των συμβάσεων των εργαζομένων του Σούπερ Μάρκετ, σύμφωνα με τον κ. Μήτσκα, πρέπει να έγινε κάτω

από εκβιαστικές συνθήκες, παρ’ όλο που όπως είπε, δεν έχουν στα χέρια τους καμία τέτοια κα- ταγγελία.

“Εμείς θεωρούμε χρέος μας, τέτοιες περιπτώσεις που μαθαί- νουμε να τις καταγγέλλουμε, γιατί έγιναν τροποποιήσεις στις συμβάσεις και μειώσεις μισθών, χωρίς έχει πάρει μέρος σε αυτή τη διαδικασία το Σωματείο των εργαζομένων. Ότι έγινε, έγινε με τη διαδικασία των προσωπι- κών συμβάσεων και μάλιστα από ότι μαθαίνουμε, οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν και υπεύθυνες δηλώσεις του Ν. 105, καταστάσεις οι οποίες μας γυρίζουν σε άλλες εποχές. Δε νο- μίζω ότι αυτές οι συμπεριφορές βοηθούν μία επιχείρηση”.

Το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει για το μέλλον του κ. Βουτσίνου

Στην ερώτηση κατά πόσο συνάδει ο κ. Βουτσίνος να είναι ταυτόχρονα μέλος του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού οργάνου του ιδιωτικού τομέα και πρόεδρος, εργοδότης ουσιαστικά μιας επιχείρησης, ο κ. Μήτσκας τόνισε ότι δε θέλει προς το παρόν να πάρει θέση, αφού πολύ σύντομα για αυτό το θέμα θα γίνει διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου. “Σε αυτό δε θέλω να πάρω θέση αυτή τη στιγμή. Πρέπει να κάνουμε διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσουμε. Δε μπορώ να πάρω προσωπική θέση, για να μην πουν πάλι ότι συζητώ πάλι μόνος μου, χωρίς την έγκρισή του”.

Η επιστολή του Εργατικού Κέντρου

“Πληροφορηθήκαμε ότι η Διοίκηση του συνεταιρισμού προέβη σε μείωση μισθών του προσωπικού με την μέθοδο της υπογραφής προσωπικών συλλογικών συμβάσεων και υπεύθυνης δήλωσης.

Το Εργατικό Κέντρο είναι κάθετα αντίθετο με οποιαδήποτε μεί-

ωση μισθών των εργαζομένων γιατί το πρόβλημα δεν είναι οι αμοιβές αλλά η σωστή οργάνωση των επιχειρήσεων σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους και το Σωματείο των Εργαζομένων του Σούπερ – Μάρκετ.

Καλούμε το Δ/Σ του Συνεταιρι- σμού, να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση που είναι η σκληρότερη μορφή συμπεριφοράς προς τους εργαζόμενους και πηγάζει από τις μνημονιακές αποφάσεις που 3 χρόνια τώρα σαν συνδικαλιστικό κίνημα αντιπαλεύουμε.

Είναι καιρός όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι συμπεριφορές που θυμίζουν άλλες εποχές δημιουργούν συναισθήματα αρνητικά προς οποιονδήποτε τις επιχειρεί.

Ζητάμε να ανακληθεί αυτή η σκληρή απόφαση, να συναντηθείτε με το σωματείο και να βρείτε τρόπους αναβάθμισης και επαναφοράς των μετόχων και

των καταναλωτών στο σούπερ - μάρκετ”.

“Οι μεταβολές έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη και έγκριση του Σωματείου των εργαζομένων”

“Υπήρξε η σύμφωνη γνώμη του Σωματείου των εργαζομένων”, απαντά ο πρόεδρος του Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου, κ. Βουτσίνος, στο Εργατικό Κέντρο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους στον κλάδο σε όλη τη χώρα.

Τέλος, καλεί το Εργατικό Κέντρο να μη δυναμιτίζει την προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη του Συνεταιρισμού, με τέτοιου είδους ανακοινώσεις, που δεν ανταποκρίνεται στην

πραγματικότητα. “Απαντώντας στην ανακοίνωσή σας που ελήφθη χωρίς τη νόμιμη σύγκληση και χωρίς απαρτία του Συμβουλίου σας, σας πληροφορούμε ότι οποιεσδήποτε μεταβολές έλαβαν χώρα και αφορούν τους εργαζόμενους του Συνεταιρισμού μας, είχαν την προτέρα σύμφωνη γνώμη και έγκριση του σωματείου των εργαζομένων. Εξάλλου γνωρίζετε ή οφείλετε να γνωρίζετε σαν Εργατικό Κέντρο, ότι οι εργαζόμενοί μας, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες οικονομικές συνθήκες που όλη η Ελλάδα βιώνει, είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους στον κλάδο μας σε όλη τη χώρα , αντίθετα με άλλους εργαζόμε- νους που εργάζονται σε άσχημες συνθήκες και με μισθούς πείνας για τους οποίους δεν αντιληφθήκαμε να έχετε δείξει την ίδια ευαισθησία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η σημερινή ανακοίνωση σας, ήταν προϊόν ελλιπούς πληροφόρησης. Παρακαλούμε να μην δυναμιτίζετε την προσπάθεια μας για ανάπτυξη του Συνεταιρισμού με ανακοινώσεις παρομοίου περιεχόμενου που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Διοίκηση του Συνεταιρισμού μας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη δράση της που θα στοχεύει στην προστασία του Συνεταιρισμού από βλαπτικές ανακοινώσεις που μειώνουν το κύρος και την εμπιστοσύνη των μετόχων και των καταναλωτών μας”.