Και πάλι στο στόχαστρο
- Τετάρτη, 7 Αυγούστου, 2013 - 06:00
Ως η τουριστική περίοδος με τους περισσότερους φορολογικούς ελέγχους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φετινή, με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να κάνουν «απόβαση» στις τουριστικές περιοχές.
Με ζητούμενο την αύξηση των κρατικών εσόδων και με «παντιέρα την πάταξη της φοροδιαφυγής, οι ελεγκτές της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν θέσει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων, που φέρει το κωδικό όνομα «κεραυνός» και το οποίο θα διαρκέσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, φέρνοντας, για τους παραβάτες, πληθώρα «λουκέτων».
Για τη μετάβαση των ελεγκτών στα νησιά υπάρχει συμφωνία του ΣΔΟΕ με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση τους καθ’ όλο το διάστημα της θερινής περιόδου.
Έτσι τα σκάφη του Λιμενικού, τα οποία θα φέρουν και σημαία του ΣΔΟΕ, θα είναι διαθέσιμα στα κλιμάκια ελέγχων καθ’ όλο το 24ωρο για τη μετακίνηση των ελεγκτών.
Επικέντρωση ελέγχων
Το σχετικό έγγραφο που αφορά στους ελέγχους δίνει οδηγίες προς τους φοροελεγκτές σχετικά με τον τρόπο επιλογής των επιχειρήσεων που θα ελεγχθούν και δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, αλλά και τα κύρια σημεία φοροδιαφυγής που σχετίζονται με την απόδοση των παρακρατούμενων φόρων, την έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων, όπως και την έκδοση ή λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Σύμφωνα με το έγγραφο του σχεδίου, στους ελέγχους δίνεται προτεραιότητα στις περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, ενώ όσον αφορά στις επιχειρήσεις αναφέρεται ότι η επιλογή τους γίνεται «με βάση στοιχεία που προσδιορίζουν την επικινδυνότητα κυρίως ως προς την εικόνα του ΦΠΑ, καταγγελίες και προηγούμενο ιστορικό».
Ήδη πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με το «λουκέτο», κάνοντας τους επιχειρηματίες τους να μιλούν για καταστροφή.
Εάν υπάρξει επαναληπτικός έλεγχος και καταγραφούν οι ίδιες παραβάσεις συνεχιζόμενης φοροδιαφυγής, τότε με υπουργική απόφαση το κλείσιμο της επιχείρησης θα κυμαίνεται από έναν έως έξι μήνες.
Από την άλλη πλευρά ενώ ήδη έχει γνωστοποιηθεί η συνεχής διενέργεια ελέγχων, παρ’ όλα αυτά πολλοί καταστηματάρχες δεν δείχνουν να συμορφώνονται, συνεχίζοντας να λειτουργούν χωρίς έκδοση αποδείξεων, που είναι και η κυριότερη αιτία προστίμων.
Οι επιχειρήσεις που στοχοποιούνται
Οι ελεγκτές, που έχουν εξορμήσει στα τουριστικά θέρετρα της χώρας, πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους, σύμφωνα με τις εντολές που έχουν λάβει από το υπουργείο Οικονομικών, με σαφή προσανατολισμό σε κάθε είδους επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τουριστικό χώρο. Το σύνολο των ελεγχόμενων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 28.000 και επιπλέον 3.000 έλεγχοι στη διακίνηση των αγαθών.
Σύμφωνα με τη λίστα που έχει δοθεί στο ΣΔΟΕ, οι επιχειρήσεις που στοχεύονται είναι: Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ. Ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες. Κέντρα διασκέδασης, ντίσκο, μπαρ. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, σκαφών, θαλαμηγών. Μαρίνες. Ενοικίαση ομπρελών. Συναυλιακοί χώροι. Πλοία, τουριστικά λεωφορεία. Είδη λαϊκής τέχνης, κοσμήματα, δερμάτινα είδη. Καταστήματα πώλησης θαλάσσιων ειδών και ειδών κάμπινγκ. Μίσθωση πολυτελών εξοχικών μέσω διαδικτύου.
Πέραν αυτών πρόκειται να ελεγχθούν και 70 offshore εταιρείες, ενώ θα γίνουν και 35 έλεγχοι για παράνομη προέλευση κεφαλαίων και 350 έλεγχοι σε σκάφη αναψυχής.
Η ελεγκτική διαδικασία
Σύμφωνα με τις εντολές που έχουν λάβει οι ελεγκτές, θα πρέπει να επικεντρώσουν τους ελέγχους σε όσα στοιχεία έχουν μέχρι στιγμής αποδεικνύουν την παραβατικότητα και είναι οι συνήθεις τρόποι φοροδιαφυγής.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν σε:
Μη έκδοση αποδείξεων λιανικής από επιχειρήσεις κατανάλωσης ποτών (καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης) και παροχής φαγητού (ταβέρνες, εστιατόρια κ.α.) καθώς και χρήση αποδείξεων που έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν για να καλύψουν και άλλες συναλλαγές.
Υποτιμόλογηση των εσόδων με τη μέθοδο των «διπλών συμβολαίων» που καταρτίζονται μεταξύ ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών γραφείων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Λήψη εικονικών στοιχείων-πλαστών φορολογικών στοιχείων.
Ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων για την παροχή παρεπόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών (π.χ. θαλάσσιο σκι, ομπρέλες, υπηρεσίες σάουνας, κομμωτηρίου κ.λπ), οι οποίες ενώ συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο» στην πραγματικότητα εισπράττεται ξεχωριστό τίμημα γι’ αυτές το οποίο αποκρύπτεται.
Δηλώσεις Στουρνάρα
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίστηκε αποφασισμένος να λειτουργήσουν αμείλικτα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε όσους φοροδιαφεύγουν, κάνοντας λόγο για πάταξη του φαινομένου, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλες τις τουριστικές περιοχές.
Όπως είπε «Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή σε κανέναν παραβάτη. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο προς πάσα κατεύθυνση, εντατικά, και θα είμαστε αμείλικτοι. Η φοροδιαφυγή πρέπει επιτέλους να παταχθεί». Στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι ελεγκτικές αρχές θα είναι «σκληρές» με τους παραβάτες. «Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και είμαστε πολύ σκληροί με όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις. Όλοι πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων
7 Ιουν. 2017 - 6:19 - Νέοι έλεγχοι από το υπουργείο Οικονομικών
20 Αυγ. 2015 - 6:10 - Σαρώνουν τα νησιά τα κλιμάκια ελέγχων
19 Ιουλ. 2013 - 6:00 - MTC Group: Πως εξελίχθηκε η βασική τουριστική περίοδος στις Κυκλάδες από πλευράς εσόδων
20 Νοε. 2024 - 14:17 - Αυξημένος ο τζίρος καταλυμάτων κατά 6,9% το γ’ τρίμηνο 2024
19 Νοε. 2024 - 17:23