"Ρουμάνοι μας παίρνουν το μεροκάματο"
- Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2013 - 06:00
Ρουμάνους, αντί Συριανών εργαζομένων χρησιμοποιεί, σύμφωνα με νέες καταγγελίες η εταιρία “ΑΡΓΩ Ναυπηγοεπισκευαστική Μονοπρόσωπη ΕΠΕ”, που έχει αναλάβει τις εργολαβικές εργασίας στο ναυπηγείο της Σύρου.
Οι καταγγελίες που έφθασαν χθες το μεσημέρι στην “Κοινή Γνώμη” αναφέρουν ότι ο εργολάβος έχει ξεπεράσει πλέον κάθε προηγούμενο, αφού δε σέβεται όχι μόνο τους εργασιακούς νόμους, αλλά και τη συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ αυτού και της διοίκησης του Νεωρίου.
Εντωμεταξύ, σε πολλές χιλιάδες ευρώ ανέρχεται το ποσό που καταλόγισε η Επιθεώρηση Εργασίας στη συγκεκριμένη εταιρία, έπειτα από έλεγχο που διενέργησε μέσα στο χώρο εργασίας του Νεωρίου, θέμα που είχε παρουσιάσει η εφημερίδα τον περασμένο Ιούνιο. Να σημειωθεί ότι βαρύ χρηματικό τίμημα καλείται να πληρώσει και η διοίκηση του ναυπηγείου.
“Μας αφαιρεί το δικαίωμα της εργασίας”
Οι έκτακτοι εργαζόμενοι που έφθασαν στα γραφεία της “Κοινής Γνώμης” με έκδηλο το αίσθημα της αγανάκτησης επισήμαναν ότι ο εργολάβος που έχει αναλάβει το ναυπηγείο, τους αφαιρεί το δικαίωμα στην εργασία, οδηγώντας τους στην εξαθλίωση.
“Έχει φέρει περί τους 30 Ρουμάνους και τους χρησιμοποιεί για τις εργασίες που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει στο ένα και μοναδικό πλοίο που βρίσκεται στο ναυπηγείο”, επισήμαναν.
Στην ερώτηση εάν αυτές οι εργασίες αφορούν μόνο την αμμοβολή, οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι δε δουλεύουν αυτή τη στιγμή στην αμμοβολή, αλλά σε άλλα τμήματα, όπως είναι τα οξυγόνα, οι τσιμπίδες και οι ελασματουργοί. “Όλο το χειμώνα δούλευε με αλλοδαπούς στην αμμοβολή. Τώρα έχει φέρει τους Ρουμάνους και τους έχει βάλει και σε άλλα τμήματα. Προσλαμβάνει με χαμηλό μεροκάματο τους ξένους και αφήνει εμάς χωρίς δουλειά, καταπατώντας τη συμφωνία που έχει γίνει και με το Σωματείο των Εργαζομένων, αλλά και με τη διοίκηση. Το Νεώριο είχε δημιουργήσει σχολές και έχει βγάλει τεχνίτες για τα συγκεκριμένα τμήματα που αναφέρουμε. Γιατί δε χρησιμοποιούνται; Όλοι εμείς τι θα γίνουμε;”, σημειώνουν.
Βολές κατά Διοίκησης και Εργοστασιακό
Οι έκτακτοι εργαζόμενοι κατηγορούν τόσο το Εργοστασιακό Σωματείο, όσο και τη Διοίκηση του ναυπηγείου ότι δεν παίρνουν θέση στο συγκεκριμένο πρόβλημα που δημιουργείται για πολλοστή φορά. “Είναι δυνατόν το Σωματείο να μην παίρνει θέση; Γιατί δεν τραβάει το “αυτί” του εργολάβου; Που είναι η Διοίκηση; Γιατί δεν τηρείται η συμφωνία;”, διερωτώνται, ενώ στη συνέχεια περνούν και σε άλλες καταγγελίες που αφορούν καθαρά τα εργασιακά δικαιώματα.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ο εργολάβος κάτω από το φόβο του ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, έχει αφαιρέσει από την πύλη του Νεωρίου τις κάρτες που χτυπούν οι εργαζόμενοι και τις έχει τοποθετήσει στο γραφείο του. “Αυτό το έκανε για να μη μπορεί ο Επόπτης να δει μπαίνοντας στο ναυπηγείο ποιοι εργαζόμενοι δουλεύουν εκείνη τι στιγμή. Πολλές φορές ο εργολάβος έχει κρύψει εργαζόμενους μέσα στις εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του ελέγχου”, τονίζουν χαρακτηριστικά.
Επίσης, σημειώνουν ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος “παρανομεί” και με τα παραστατικά που δίνει στους εργαζόμενους, όπως είναι οι βεβαιώσεις αποδοχών. “Σε εμένα μου προσκόμισε ένα έγγραφο στο οποίο φαίνεται ότι έχω εργαστεί κάποιους μήνες, τους οποίους όμως ήμουν άνεργος. Έφτασε μάλιστα στο σημείο το έγγραφο αυτό, στο οποίο σημειωτέων δεν αναφέρεται πουθενά η επωνυμία της εταιρίας, να αναφέρει ότι έχω εργαστεί το Δεκέμβριο του 2013”, σημειώνει ένας εκ των εκτάκτων.
“Η θέση μας είναι πρώτα οι Συριανοί”
Η εφημερίδα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου, Γιώργο Πολυδούλη, θέτοντάς του το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Ο κ. Πολυδούλης δήλωσε ότι έθεσε βέτο τόσο στον εργολάβο, όσο και στη Διοίκηση του Νεωρίου, να προσληφθεί άμεσα ντόπιο δυναμικό. “Η θέση μας είναι πάγια. Πρώτα οι Συριανοί εργαζόμενοι. Αύριο το πρωί, (δηλ. Σήμερα) θα είμαστε στην πύλη του Νεωρίου. Εάν αποδειχθεί ότι δεν έχουν προσληφθεί Συριανοί έκτακτοι, δε θα αφήσουμε τον εργολάβο να ξεκινήσει τις εργασίες”, δήλωσε ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου.
Τα πρόστιμα επιβάλλονται, αλλά δε καταβάλλονται
Τον περασμένο Ιούνιο ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας, Αντώνης Σίσκος, είχε μεταβεί στο ναυπηγείο και είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, έπειτα από διάφορες καταγγελίες που είχε δεχθεί.
Όπως είχε αναφέρει τότε με πρωτοσέλιδο άρθρο της η “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Σίσκος είχε καταγράψει πάμπολλες παρανομίες, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν την παράνομη υπερωριακή απασχόληση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Επιθεώρηση Εργασία, επίσης διαπίστωσε ότι 23 εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του ελέγχου δεν ήταν καταχωρημένοι σε κατάσταση προσωπικού και ωρών εργασίας.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του ίδιου ελέγχου, η Επιθεώρηση Εργασίας κατέβαλε πρόστιμα και στη Διοίκηση του Νεωρίου, τα οποία ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ, διότι διαπίστωσε ότι δεν είχαν καταβληθεί οι δεδουλευμένες αποδοχές σε 375 εργαζόμενους, καθώς επίσης και για τη μη καταβολή αμοιβών υπερεργασιακής και υπερωριακής απασχόλησης σε 430 εργαζόμενους.
Εταιρία “φάντασμα”;
Πολλά είναι όμως τα ερωτηματικά που δημιουργούνται για την μέχρι τώρα λειτουργία της “ΑΡΓΩ Ναυπηγοεπισκευαστική Μονοπρόσωπη ΕΠΕ”, αλλά και για το ρόλο που διαδραματίζει.
Πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η συγκεκριμένη εταιρία διαθέτει την απαιτούμενη άδεια, αφού όχι μόνο από το 2012 έχει αλλάξει δύο φορές την επωνυμία της, αλλά και γιατί δεν αναγράφεται σε κανένα από τα αποδεικτικά που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, τα στοιχεία της εταιρίας.
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η “ΑΡΓΩ Ναυπηγοεπισκευαστική Μονοπρόσωπη ΕΠΕ” δεν έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ από τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί.
Να σημειωθεί ότι το Μάρτιο του 2013 και πάλι η Επιθεώρηση Εργασίας σε έλεγχο που είχε διενεργήσει είχε επιβάλει πρόστιμο χιλιάδων ευρώ, για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μια αποτελεσματική αποχή
17 Σεπ. 2013 - 6:00 - Με εξώδικο απαντούν οι εργαζόμενοι
19 Ιουν. 2013 - 6:00 - Εξώδικο στο Νίκο Ταβουλάρη, κατέθεσε το Εργοστασιακό Σωματείο
18 Ιουν. 2013 - 13:50 - Περνά στην αντεπίθεση
4 Ιουν. 2013 - 6:00 - "Να παρθούν άμεσα μέτρα, διαφορετικά θα μιλάμε για έγκλημα"
29 Απρ. 2013 - 9:53