Ψήφισμα – διαμαρτυρία των Λογιστών – Φοροτεχνικών Κυκλάδων

Διανυκτερεύοντα... λογιστικά γραφεία

- Τάσσονται αντίθετοι στις αποφάσεις του υπ. Οικονομικών που “στραγγαλίζουν” τον κλάδο - Επισημαίνουν το “ανέφικτο” των απαιτήσεων για την αυθημερόν πρόσληψη υπαλλήλου σε επιχείρηση

Την κάθετη αντίθεσή τους στις “άστοχες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών” που “εκμηδενίζουν την ανθρώπινη πλευρά εργασίας τους”, δηλώνουν κατηγορηματικά οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί του νομού Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα, μέσω ψηφίσματος που εξέδωσαν κάνουν λόγο για ασφυκτικά χρονικά περιθώρια διεκπεραίωσης των φορολογικών υποθέσεων, τα οποία “εγκυμονούν” κινδύνους για λάθη και οδηγούν τις επιχειρήσεις σε “πλήρη αποδιοργάνωση και σε οικονομικό καιάδα”. Μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε του συνόλου των λογιστών - φοροτεχνικών του νομού με τη συνδρομή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, εκδόθηκε το σχετικό ψήφισμα, στο οποίο ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται πως οι αλλαγές στον κλάδο για την ομαλή ανταπόκριση σε όσα ζητά το υπουργείο απαιτεί τη μετατροπή τους σε... διανυκτερεύοντα λογιστικά γραφεία.

Το εν λόγω ψήφισμα απέστειλαν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Στουρνάρα ενώ προχώρησαν στην κοινοποίησή του προς τους τρεις βουλευτές του νομού, Γιάννη Βρούτση, Νίκο Συρμαλένιο και Παναγιώτη Ρήγα, ζητώντας να εισακουστούν τα αιτήματά τους.

Ζητήματα που ταλανίζουν

Στο πλαίσιο της ανοιχτής τηλεδιάσκεψης, τα σημεία που επιλέχθηκαν και τέθηκαν επί τάπητος προς συζήτηση αποτελούν ζητήματα που όπως αναφέρουν οι λογιστές, “πνίγουν” τον κλάδο όλης της χώρας. Ειδικότερα πρόκειται για τις “καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων, την πρόσφατη μετακίνηση ημερομηνίας υποβολής ΦΠΑ χρεωστικών και πιστωτικών περιοδικών δηλώσεων, την επικείμενη εφαρμογή της υποβολής μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων ΚΕΠΥΟ και τον καθορισμό των καταληκτικών ημερομηνιών των φορολογικών υποχρεώσεων πριν την έναρξη της επιτυχούς λειτουργίας του συστήματος και την αυθημερόν πρόσληψη πριν την ανάληψη εργασίας”.

“Η συνυπογραφή της παρούσας επιστολής – ψηφίσματος αποτελεί την έναρξη μιας απέλπιδας προσπάθειας εν μέσω πιεστικών καταληκτικών ημερομηνιών φορολογικών υποχρεώσεων προκειμένου να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματά μας από τους αρμοδίους”, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Ανεφάρμοστες χρονικές απαιτήσεις

Στο ομόφωνο ψήφισμα που απέστειλαν στο αρμόδιο υπουργείο, διατύπωσαν μία σειρά από “εφικτές, εφαρμόσιμες και χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος λύσεις”. Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο πρώτο θέμα, ζητούν “την αυτονόητη τήρηση του νόμου, δηλαδή την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ., με καταληκτική ημερομηνία, τουλάχιστον την 30η Σεπτεμβρίου 2013” ενώ σχετικά με το δεύτερο ζήτημα θεωρούν πως “η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας χρεωστικών δηλώσεων ΦΠΑ από την 26η στην 20η κάθε μήνα είναι άσκοπη και δεν αποφέρει κανένα όφελος στον κρατικό προϋπολογισμό” όπου “σε συνδυασμό με την υποχρέωση υποβολής ανακεφαλαιωτικών πινάκων VIES την 26η κάθε μηνός και τη σύνδεση χρόνου ενημέρωσης βιβλίων με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΦΠΑ, προκαλεί ένα ακατανόητο και μη εφαρμόσιμο σύμπλεγμα προθεσμιών”. Οι λογιστές υπενθυμίζουν μάλιστα ότι “η 20η ημέρα κάθε μήνα αποτελεί και καταληκτική ημερομηνία και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων, όπως η υποβολή ΦΜΥ”, επισημαίνοντας ακόμη πως, “είναι ανέφικτη χρονικά, η συλλογή παραστατικών, η καταχώρησή τους και η οριστικοποίηση λογιστικά των εγγραφών στη μέση σχεδόν κάθε μήνα”.

Τα αιτήματα

Παράλληλα, στο ίδιο ψήφισμα τονίζουν πως απαιτούν “την επαναφορά της ΠΟΛ 1055/02-03-2001, που καθόριζε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής χρεωστικών και πιστωτικών δηλώσεων Φ.Π.Α. την 5η του μεθεπόμενου μήνα και η οποία θα πρέπει να καθοριστεί ως ενιαία καταληκτική ημερομηνία και για την υποβολή Ανακεφαλαιωτικών πινάκων VIES και INTRASTAT” καθώς και “τη μη εφαρμογή του μέτρου της μηνιαίας υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων ΚΕΠΥΟ” που σε περίπτωση εφαρμογής θα αποτελέσει για τον κλάδο “ένα ακόμα καίριο πλήγμα”.

Επιπρόσθετα, ζητούν “οι καταληκτικές ημερομηνίες όλων των φορολογικών υποχρεώσεων μέσω των εφαρμογών της ΓΓΠΣ να καθορίζονται μετά την έναρξη της επιτυχούς λειτουργίας του συστήματος”.

“Προκαλείτε την αγανάκτηση”

Κλείνοντας την επιστολή τους, πραγματοποιούν ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της αυθημερόν πρόσληψης υπαλλήλου, για την οποία το υπουργείο ζητά να μην υπάρχει καθυστέρηση και όλες οι τυπικές υποχρεώσεις να ολοκληρώνονται την ίδια ημέρα, απαίτηση που για τους λογιστές και “ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στην προσπάθεια εκτέλεσης των υποχρεώσεών τους”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ζητώντας την κατάργηση της αντίστοιχης απόφασης “δεδομένης της ύπαρξης του Ειδικού Βιβλίου Νεοπροσλαμβανομένου Προσωπικού”.

Για το ίδιο ζήτημα μάλιστα και ο Σύλλογος Λογιστών Θήρας, σημειώνει ότι, “Για την εφαρμογή του άρθρου 30, θα πρέπει κάθε επιχείρηση, να απασχολεί έναν εσωτερικό λογιστή επί 24ώρου βάσεως και τα “Λογιστικά γραφεία” (που εξυπηρετούν την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανά τη χώρα) να είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα; Θα πρέπει τα λογιστικά γραφεία να διανυκτερεύουν και αυτά όπως τα φαρμακεία και να δημοσιεύονται πίνακες με διανυκτερεύοντα λογιστικά γραφεία; Έχετε αντιληφθεί το οικονομικό και ψυχικό βάρος που οι νόμοι, οι διατάξεις και οι υπουργικές αποφάσεις έχουν επιφέρει στα λογιστικά γραφεία και στις επιχειρήσεις εν γένει την τελευταία διετία; Θέλετε τον λογιστή και τον επιχειρηματία συνεργάτη ή αντίπαλο; Μαζί σας ή απέναντί σας;”, σημειώνουν, προσθέτοντας πως, “Σήμερα η υπηρεσία λειτουργεί οριακά καλύπτοντας τις ανάγκες των 6.792 και πλέον επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Επαρχία Θήρας, σύμφωνα με τα στοιχεία των μητρώων των Επιμελητηρίων”.

Εν κατακλείδι, υπογραμμίζουν πως, “Ο Σύλλογος Λογιστών Θήρας ως μία επιστημονική ένωση ελευθέρων επαγγελματιών θεωρεί ότι αυτό το πρόχειρο και ανούσιο άρθρο 30 παράγραφος 4 του νόμου 3996/2011 προκλητικά εμπαίζει τον κλάδο μας και μας υποχρεώνει να μεταφέρουμε και να εξηγήσουμε το ανόητο και ανεφάρμοστο περιεχόμενό του στις επιχειρήσεις πελάτες μας, προκαλώντας σε αυτούς αν όχι το “γέλιο” σίγουρα την αγανάκτηση”.