Η Wall Street Journal για τον Τουρισμό στην Ελλάδα

Ανάκτηση ανταγωνιστικότητας

Ελκυστικός καλοκαιρινός προορισμός αποδεικνύεται η Ελλάδα σύμφωνα με το νέο δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, στο οποίο γίνεται λόγος για άνοδος της επισκεψιμότητας το 2013, η οποία “οφείλεται στην οικονομική αναδιάρθρωση που συντελείται” στη χώρα.

Στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου άρθρου μάλιστα επισημαίνεται πως ο ανωτέρω λόγος “βοηθά σημαντικά τις χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο”.

Επίσημα στοιχεία

Πρόκειται για ένα δημοσίευμα που δίνει έμφαση στους λόγους οι οποίοι “κρύβονται” πίσω από την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στη χώρα και έρχεται μετά από αντίστοιχο δημοσίευμα που συμπεριέλαβε σε έκδοσή της, η εφημερίδα New York Times. Η Wall Street Journal παρουσιάζει στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, με βάση τα οποία οι αφίξεις των ξένων επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 6% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους για τον Ευρωπαϊκό Νότο. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, υπογραμμίζεται πως οι αλλαγές σε εργασιακό επίπεδο, οι οποίες συνέβαλλαν στη μείωση εργατικού κόστους, έφεραν στην επιφάνεια μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων κατά 8%. Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποιείται ακόμη στο γεγονός πως “η ελληνική κυβέρνηση άμβλυνε τους περιορισμούς βίζας για διάφορες χώρες όπως και της Τουρκίας”, κάτι που συμβάλλει στην αύξηση νέων επισκεπτών. Παράλληλα, επισημαίνεται πως, οι ξένοι τουρίστες θα δαπανήσουν ποσά που θα ξεπεράσουν τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ως στοιχείο που έχει καταστήσει ελκυστικότερη τη βόρεια πλευρά της Μεσογείου αποτελεί η αναταραχή στην Αίγυπτο. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι “οι διοργανωτές κρουαζιέρας να έχουν προσθέσει φέτος έξι ελληνικά λιμάνια στους προορισμούς τους για τη διετία 2013- 14, λόγω ακυρώσεων δρομολογίων προς την Αίγυπτο”.