Πρώτος σταθμός... θρησκευτικός τουρισμός
- Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2013 - 06:00
Σε ένα πρώτο δοκιμαστικό τεστ στο πεδίο του θρησκευτικού τουρισμού προχώρησε ο τουριστικός πράκτορας Αντώνης Μαραγκός σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Σύρου και την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, όπου υποδέχτηκαν ένα γκρουπ 25 Ρώσων στο νησί την περασμένη Παρασκευή.
Στο πλαίσιο της πολύωρης παραμονής τους στη Σύρο, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν σε αρκετούς Ιερούς Ναούς κατά κύριο λόγο της Ερμούπολης, ενώ συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Δωρόθεο Β΄, ο οποίος τους καλωσόρισε στη Μητροπολιτική κατοικία και συνομίλησε μαζί τους.
Στόχος όπως επεσήμανε στις δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Μαραγκός αποτελεί το ““άνοιγμα” του νησιού σε εναλλακτικά τουριστικά πεδία” τα οποία θα μπορέσουν να φέρουν απτά αποτελέσματα στην οικονομία του νησιού, με δεδομένο πως η Σύρος - ελλείψει υποδομών – δεν μπορεί να αναπτύξει μαζικό τουρισμό.
Αναλυτικά για τις ενέργειες που πραγματοποιεί ο ίδιος σε συνεργασία και με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβο Αρβανίτη καθώς και μετά από επικοινωνία με τον κκ Δωρόθεο Β΄, μιλά στην εφημερίδα, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα τους στόχους του για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Τι μπορεί να αντέξει το νησί
“Περίπου πριν από δύο μήνες ξεκίνησα τη λειτουργία του ταξιδιωτικού γραφείου, αφού όμως είχα ολοκληρώσει μία ανάλυση αγοράς αναφορικά με το νησί η οποία διήρκησε έξι μήνες” αναφέρει αρχικά ο κ. Μαραγκός, εξηγώντας πως ο ίδιος οδηγήθηκε στη διαπίστωση πως το νησί πρέπει να κάνει στροφή στον τουρισμό και να βρει προσανατολισμό. “Κατέληξα στο συμπέρασμα πως ο Τουρισμός είναι ο μόνος τρόπος μέσω του οποίου μπορεί να “σωθεί” το νησί. Αναμφισβήτητα δεν μιλάμε για μαζικό τουρισμό, καθώς δεν υπάρχουν οι υποδομές και οι Συριανοί δεν είναι έτοιμοι να υποδεχθούν χιλιάδες κόσμο”, προσθέτει στη συνέχεια, λέγοντας ταυτόχρονα ότι έφτασε η χρονική στιγμή που “πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικά στοιχεία τουρισμού όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, ο περιπατητικός, ο αλιευτικός ακόμη και ο καταδυτικός ή να προσελκύσουμε και γκρουπ τρίτης ηλικίας που ταξιδεύουν οργανωμένα”.
Ως ξεκίνημα ο κ. Μαραγκός ανέφερε ότι επέλεξε το πεδίο του θρησκευτικού τουρισμού, για το οποίο τονίζει πως, “υπάρχει πλούτος στο νησί που μπορεί να θαυμάσουν οι τουρίστες”, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει οργανωμένη δουλειά και ξενάγηση.
Τις ιδέες του μετά από τις σχετικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, συμμερίζονται όπως ανάφερε και η Ένωση Ξενοδόχων Σύρου και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, χωρίς τη συμβολή των οποίων, “δε θα ήταν εύκολο αυτό το έργο” επισημαίνει.
“Έπρεπε να ήμασταν καθοδηγητές”
Αναφορικά με την άφιξη του πρώτου γκρουπ καθώς όμως και με την προγραμματισμένη άφιξη την Τετάρτη ενός ακόμη γκρουπ 35 ατόμων, ο Αντώνης Μαραγκός σημείωσε πως πρόκειται για ενέργειες “δοκιμαστικές” που στόχο έχουν την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον τρόπο υποδοχής και ξενάγησης των επισκεπτών με απώτερο σκοπό την προσέλκυση 2.000 ατόμων για το 2014. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν και πληροφορήθηκαν για την ιστορία πολλών Εκκλησιών, τις οποίες επισκέφθηκαν. “Στόχος”, σύμφωνα με όσα συμπληρώνει ο ίδιος “είναι να μπορέσουμε να πείσουμε τους tour operators ότι αξίζει να εντάξουν στους προορισμούς τους, τη Σύρο”.
Ερωτηθείς να αναπτύξει αναλυτικότερα τη θέση του όσον αφορά στην τουριστική πραγματικότητα του νησιού, ο ίδιος υπογράμμισε, “Υπάρχει τουριστική ανυπαρξία στο νησί. Ο κόσμος σταδιακά θα μάθει και θα συνειδητοποιήσει ότι η Σύρος κρύβει έναν “θησαυρό” που μπορεί να την κάνει να αναπτυχθεί. Έχω την πεποίθηση ότι ως πρωτεύουσα του νομού θα έπρεπε να ήμασταν καθοδηγητές και όχι ουραγοί. Μία χρονιά που η Ελλάδα έχει καταγράψει ρεκόρ αφίξεων, είμαστε πρωταθλητές στη μείωση του Τουρισμού. Αυτά τα αναφέρουν επίσημα στοιχεία”, σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας το αδιέξοδο μονοπάτι από το οποίο οφείλει το νησί να εξέλθει.
Μεθοδικότητα και προγραμματισμός
Στη συνέχεια, ο κ. Μαραγκός δήλωσε με σαφήνεια πως το τουριστικό πλάνο των επόμενων ετών έπρεπε ήδη να έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα του νησιού. Αξιολογώντας πως με μεθοδικότητα και σχεδιασμό μπορεί να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα για τη Σύρο, ο ίδιος αναφέρει, “Υπάρχουν υπό διαπραγμάτευση ήδη τρία συμβόλαια, με γραφείο που προσανατολίζεται να φέρει συνολικά 7.000 κόσμο διαδοχικά”, επισημαίνοντας πως ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο ότι “το άνοιγμα πρέπει να γίνει και σε άλλες χώρες όπως η Ουκρανία και η Ρουμανία”.
Κληθείς να συνυπολογίσει και τον παράγοντα της ελλιπούς ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης του νησιού, που οι tour operators λαμβάνουν υπόψιν, ο τουριστικός πράκτορας υποστήριξε, “Εκτός από την έλλειψη υποδομών, όντως υπάρχουν προβλήματα που πιστεύω ότι ως ένα βαθμό, μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Θεωρώ ότι αν δείξουμε ότι μπορούμε να προσελκύσουμε τουρισμό, πιθανόν να βελτιωθεί και η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού” ανέφερε, υποστηρίζοντας πως “Οι επιχειρηματίες προφανώς και κοιτάζουν το συμφέρον τους, άρα το ίδιο πρέπει να κάνει και ο τόπος μας”.
Πρωτοβουλία που συνάντησε ανταπόκριση
Παράλληλα, ο ίδιος έκανε λόγο για την υποστήριξη που έχει δεχθεί μέχρι στιγμής, αναφορικά με τις ενέργειές του. “Η Μητρόπολη και ο Σεβασμιώτατος με έχουν στηρίξει” δήλωσε, τονίζοντας ακόμη πως “ένας άνθρωπος που με βοηθά σε μεγάλο βαθμό επίσης και είναι πολύτιμος συμβουλευτικά, είναι ο κ. Αρβανίτης, τον οποίο θεωρώ γνώστη των θεμάτων τουρισμού. Είναι αρωγός σε όλη την πορεία και είναι σημαντικό αυτό”.
Σε σχετική ερώτηση αν πρόκειται να ακολουθήσει συνάντηση με εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής του τόπου, προκειμένου να εκθέσει συνολικά τις ιδέες του και τις πράξεις του που στοχεύουν στην προσέλκυση τουριστών με άξονα την ανάπτυξη του νησιού, ο κ. Μαραγκός διευκρινίζει, “πρόκειται για μία προσωπική πρωτοβουλία” οι προθέσεις της οποίας θα γίνουν ευρύτερα γνωστές και κατανοητές εντός της τρέχουσας εβδομάδας “κατά τη διάρκεια της οποίας θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από κοινού και με τον πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Ιάκωβο Αρβανίτη. Πιστεύω στην ανάπτυξη του Τουρισμού και σκοπός είναι να έχουμε και τη στήριξη της Πολιτείας”, αναφέρει, επισημαίνοντας ωστόσο πως “Εμείς δε θα σταματήσουμε όποια και να είναι τα δεδομένα. Θα προχωρήσουμε σταθερά σε όσα θέλουμε”.
Να διευρυνθεί το “άνοιγμα”
Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία με τον κ. Μαραγκό, θέσαμε την ερώτηση αν με δεδομένη την ιδιαιτερότητα - πλεονέκτημα του νησιού, στο οποίο συμβιώνουν αρμονικά τα δύο δόγματα - Ορθόδοξο και Καθολικό - πρόκειται να υπάρξει ανάλογο “άνοιγμα” και προς το Καθολικό στοιχείο. Ο ίδιος σημείωσε, “Δεν υπάρχει περιορισμός” λέγοντας ότι, “Ξεκινήσαμε με το Ορθόδοξο στοιχείο που έχουμε ανταπόκριση. Το Καθολικό στοιχείο με δεδομένο το “άνοιγμα” προς την Πολωνία – που είναι κατεξοχήν Καθολικός λαός – πιστεύω ότι σίγουρα θα υπάρξει. Ξεκινάμε όμως πρώτα από τα δεδομένα μας. Σαφώς και θα είναι θετική εξέλιξη αν μπορέσουμε να προσελκύσουμε Καθολικούς, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι διευρύνουμε την αγορά μας”. Ωστόσο, όπως σημειώνει τέλος, “Σκοπός μας αρχικά είναι να καταστεί η Σύρος τουριστικός προορισμός, που δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι θα έχουμε μέλλον”, υποστηρίζει καταλήγοντας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Υπουργείο Τουρισμού: Έρχεται φθηνότερη χρηματοδότηση για "πράσινα" ξενοδοχεία
23 Ιαν. 2025 - 9:09 - Τουρισμός: Τι τζίρο έκαναν φέτος τα ελληνικά ξενοδοχεία
17 Νοε. 2024 - 12:49 - Τουρισμός: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για ξενοδοχεία, κρουαζιέρα και airbnb
9 Νοε. 2024 - 9:29 - Φόβοι στην τουριστική αγορά από την χρεοκοπία του FTI Touristik
3 Ιουν. 2024 - 17:29 - ΤτΕ: Αυξημένη κατά 16% η τουριστική κίνηση τον Ιανουάριο 2024
26 Μαρ. 2024 - 15:57