Ώρα για θεμέλια
- Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2013 - 06:00
Εξωστρέφεια, σωστή προβολή και συνολικός σχεδιασμός είναι το τρίπτυχο με άξονα το οποίο θα πρέπει να πορευθεί η Σύρος ώστε να μη μετρήσει νέες οδυνηρές απώλειες στο πεδίο του τουρισμού το 2014, δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβος Αρβανίτης στην “Κοινή Γνώμη”.
Ο ίδιος μάλιστα, μετά από την επικοινωνία που είχε η εφημερίδα μαζί του με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποίησε με το δήμαρχο Γιάννη Δεκαβάλλα και όσους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας παρέστησαν, μίλησε αναλυτικά για την πρόταση που κατέθεσε, σκοπός της οποίας, όπως εξήγησε, είναι να οικοδομηθούν τα πρώτα τουριστικά “θεμέλια” στο νησί ώστε να επιβιώσουν οικονομικά επιχειρήσεις, επαγγελματίες και κάτοικοι.
Ο ίδιος, αφού ενημέρωσε με στατιστικά στοιχεία για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται το νησί, παρουσίασε την πρόταση της Ένωσης, η οποία θα συζητηθεί στην τουριστική επιτροπή και το δημοτικό συμβούλιο άμεσα.
Αξίζει να σημειωθεί πως, στη συνάντηση έδωσαν το “παρών” εκτός το δήμαρχο, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Δεναξάς, ο αιρετός της μείζονος μειοψηφίας Βεντούρης Πρίντεζης και ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Ρούσσος, ενώ δεν συμμετείχαν αν και είχαν κληθεί οι Ανδρέας Τζίνης και Κώστας Απέργης.
Ανησυχητικά δεδομένα
“Πρέπει να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί το νησί, αφού αν συνεχιστεί η ίδια πορεία θα υπάρχει του χρόνου σε λειτουργία το μισό ξενοδοχειακό δυναμικό”, δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Αρβανίτης σκιαγραφώντας τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο τόπος και η οποία μαζί με τις “λανθασμένες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου” αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες να προχωρήσει στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης για το τουριστικό παρόν και μέλλον του τόπου. Στην επίμαχη συνάντηση, ο ίδιος κατέστησε σαφές πως η εν λόγω πρωτοβουλία είναι προϊόν της “αρνητικής εικόνας” που παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση, κατά την οποία “ακούσθηκαν απόψεις εκτός τουριστικής πραγματικότητας”. Επικαλούμενος μάλιστα επίσημα στοιχεία ανέφερε στους αιρετούς πως “το 2013 παρόλο που ήταν η χρονιά ρεκόρ για τον Τουρισμό στην Ελλάδα και παρατηρήθηκαν αυξήσεις στα νούμερα των αφίξεων στο νομό, το μόνο νησί που παρουσίασε μείωση ήταν η Σύρος”. Πρόσθεσε δε, πως αυτή τη σεζόν οι επαγγελματίες του κλάδου λειτούργησαν “με 2.000 λιγότερες κλίνες από πέρυσι”, τονίζοντας ότι “το μέγεθος της πτώσης είναι μεγάλο” και “επηρεάζει το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον του νησιού, αυξάνοντας και την ανεργία”. “Αγκάθια” για την παραμονή του νησιού στο ναδίρ, όπως συμπλήρωσε, “αποτελεί ο εγκλωβισμός στον εσωτερικό τουρισμό, η παντελής απουσία της Σύρου από την τουριστική αγορά του εξωτερικού και η λανθασμένη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος αλλά και η “έλλειψη τουριστικής πολιτικής”.
Σε εξέλιξη οι επαφές
Προκειμένου να αντιστραφεί η αρνητική πορεία, ο κ. Αρβανίτης εξήγησε πως προτού καταθέσει την πρόταση, επικοινώνησε με “τα προεδρεία των υπολοίπων επαγγελματικών φορέων που εμπλέκονται άμεσα με το τουριστικό γίγνεσθαι του νησιού”, ώστε να προχωρήσει στην ενημέρωση των αρμοδίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος σημείωσε πως, “καταβάλλονται προσπάθειες να ανοίξει η αγορά της Σκανδιναβίας” με δεδομένη την ύπαρξη του νησιού ως προορισμού στο πλάνο του ταξιδιωτικού πρακτορείου Thomas Cook, ενώ παράλληλα, μίλησε για το “άνοιγμα” που πραγματοποιείται προς τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αναφορικά με τον θρησκευτικό τουρισμό και τα “ραντεβού” με τη Ρωσίδα πράκτορα για το “κλείσιμο” ενός σημαντικού πακέτου 2.000 ατόμων. “Ο θρησκευτικός τουρισμός έχει διάρκεια 8 – 9 μήνες το χρόνο. Άρα είναι κάτι θετικό για το νησί αφού υπάρχουν πακέτα προς διαπραγμάτευση” επεσήμανε χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας πως έχει προχωρήσει ήδη σε επαφή με τους υπεύθυνους τουρισμού σε Τήνο και Άνδρο στη “γραμμή” των οποίων θα εισέλθει και η Σύρος. Υπογραμμίζοντας την αρωγή της Ιεράς Μητρόπολης και την εποικοδομητική συνεργασία με τον ταξιδιωτικό πράκτορα Αντώνη Μαραγκό, πρόσθεσε ακόμη πως αρχές Νοεμβρίου, επτά δημοσιογράφοι από το δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό της Ουκρανίας, συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο του εξερχόμενου θρησκευτικού τουρισμού της χώρας, για την Ελλάδα, θα επισκεφθούν το νησί για να διερευνήσουν το πλαίσιο συνεργασίας.
Εστιάζοντας στο τουριστικό προφίλ επισκεπτών
Εκτός των ανωτέρω, όπως ανέφερε στη συνέχεια, “Ενέργειες γίνονται και προς την Πολωνική αγορά” με σκοπό να “αλιευθεί” το καθολικό στοιχείο. “Στη Σύρο θα έρθει ένα τηλεοπτικό κανάλι της Βαρσοβίας για να πραγματοποιήσει ένα διαφημιστικό φιλμ”, σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, τονίζοντας ότι “θα είμαστε το μόνο νησί στις Κυκλάδες που θα προχωρήσουμε σε αυτή την προσπάθεια”, η οποία “θα διευρύνει τους ορίζοντες μας”.
Ο Ιάκωβος Αρβανίτης, σημείωσε ακόμη πως, “πρέπει να ληφθεί πρωτοβουλία ώστε να αναθερμανθούν οι σχέσεις με τους Ελληνόφιλους Συλλόγους της Φινλανδίας” ώστε να τεθεί το νησί ως ενδιάμεσος προορισμός της γραμμής “Άνδρος – Τήνος” και “Πάρος – Νάξος”.
Όμως, απαραίτητη ενέργεια για να “κατοχυρώσει” η Σύρος ξένους επισκέπτες, είναι η κατανόηση του τουριστικού προφίλ των τουριστών που απευθύνεται. Κατά συνέπεια, υποστήριξε ότι “από τα γραφεία του ΕΟΤ μέσω επιστολής θα ζητηθούν τα στοιχεία των tour operators και των τουριστικών γραφείων που είχαν στην ατζέντα τους την Ελλάδα και δη τις Κυκλάδες” ώστε “να αντληθούν στοιχεία που σχετίζονται με το τουριστικό προφίλ των επισκεπτών”. “Πρέπει να εξετάσουμε τί θα πουλήσουμε”, σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως η στροφή σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού “είναι η λύση στο πρόβλημα”.
Προβολή, εκπροσώπηση και συνεργασία
Ακολούθως, ο κ. Αρβανίτης ζήτησε από τον Γιάννη Δεκαβάλλα, “να παγώσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για συμμετοχή σε εκθέσεις και την επανεκτύπωση των συγκεκριμένων φυλλαδίων”, προτείνοντας “τη σύνταξη ενός νέου που θα ενημερώνει επαρκώς τον “τουρίστα του 2013””. Στο ίδιο πλαίσιο, πρότεινε ότι “πρέπει να ενημερωθεί η Περιφέρεια για τη σοβαρή προσπάθεια που ξεκινά το νησί ώστε να συμπεριλάβει στο πλάνο της, εκθέσεις, στις οποίες δε θα έχουμε κόστος”, διατυπώνοντας με σαφήνεια τη θέση του για την εκπροσώπηση της Σύρου σε αυτές. “Οι εκπρόσωποι πρέπει να είναι επαγγελματίες ώστε να έχουμε αποδοτικότερη συμμετοχή και να μη σπαταλώνται άσκοπα χρήματα. Δεν υπάρχει χρόνος και πεδίο ερασιτεχνισμών αφού διαπραγματεύονται συμφωνίες και τιμολογιακές πολιτικές”, υπογράμμισε.
Απαραίτητη προϋπόθεση μάλιστα, για την επίτευξη του σκοπού αποτελεί και η ενημέρωση και συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού. “Θα παραβρεθούμε σε όλες τις γενικές συνελεύσεις των επαγγελματικών φορέων και των επαγγελματικών σωματείων του νησιού ώστε να ενημερώσουμε”, ανέφερε, συμπληρώνοντας πως για τη σύνταξη και την εκτύπωση του θρησκευτικού φυλλαδίου στη Ρωσική γλώσσα θα ζητηθεί η συμβολή της Μητρόπολης ενώ για το γενικό φυλλάδιο, η συμμετοχή και του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου.
“Sky map” για την κρουαζιέρα
Όσον αφορά στην κρουαζιέρα, ο πρόεδρος, υπογράμμισε πως “πρέπει να δώσουμε έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι τουρίστες θα διευκολύνονται εντός της πόλης και της Άνω Σύρου”. Πρόταση που θα εξυπηρετήσει στον ανωτέρω σκοπό αποτελεί “η εκτύπωση ενός χάρτη με τη μορφή “sky map” στον οποίο θα αποτυπώνονται δύο διαδρομές, πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος”, σημείωσε, εξηγώντας ότι κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να υπάρχει και για την Άνω Σύρο. “Με την παράλληλη ύπαρξη κατάλληλων σημαδιών στις πραγματικές διαδρομές, θα εξυπηρετείται ο τουρίστας και θα γνωρίζει τί έχει επισκεφθεί αλλά και τί απομένει να δει” εξήγησε, λέγοντας πως, “Ήρθε η στιγμή να ακολουθήσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα”.
Απαίτηση αναγέννησης
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του αναφορικά με το περιεχόμενο της πρότασης που κατέθεσε η Ένωση για το 2014, ο κ. Αρβανίτης, πρόσθεσε πως “Πρόθεσή μας δεν είναι να πάρουμε κανενός το ρόλο” υπογραμμίζοντας πως “η πρόταση αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που πρέπει να εφαρμοστεί στο νησί συνολικά”. Μάλιστα απαντώντας στην ερώτηση αν εμμένει στη θέση που είχε εκφράσει “να απενεργοποιηθεί η νυν τουριστική επιτροπή”, σχολίασε κατηγορηματικά, “Είμαι αντίθετος στη δομή και στον τρόπο που λειτουργεί, χωρίς να έχω προσωπικό θέμα με κανένα μέλος. Έχουν επωμιστεί ένα φορτίο για το οποίο δεν έχουν σχετικές γνώσεις”. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι “επ ουδενί δεν πρέπει να χαθεί η επόμενη χρονιά” εκτιμώντας τέλος πως, “Ο κάθε ένας από εμάς οφείλει να αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τουρισμός: Τι τζίρο έκαναν φέτος τα ελληνικά ξενοδοχεία
17 Νοε. 2024 - 12:49 - Τουρισμός: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για ξενοδοχεία, κρουαζιέρα και airbnb
9 Νοε. 2024 - 9:29 - Φόβοι στην τουριστική αγορά από την χρεοκοπία του FTI Touristik
3 Ιουν. 2024 - 17:29 - ΤτΕ: Αυξημένη κατά 16% η τουριστική κίνηση τον Ιανουάριο 2024
26 Μαρ. 2024 - 15:57 - Σεμινάριο για τους επαγγελματίες του τουρισμού στη Σύρο
28 Νοε. 2023 - 10:22