Τουρισμός και Γαστρονομία: Το Επόμενο Βήμα
- Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2013 - 06:00
Μετά από οκτώ επιτυχημένες διοργανώσεις στην Αθήνα, το IMIC πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά στην περιφέρεια με την ευκαιρία της πρωτοβουλίας του Δήμου Θήρας να ανακηρύξει το 2013 “Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνης”.
Το 9ο ετήσιο Συνέδριο της σειράς θα πραγματοποιηθεί συγκεκριμένα 17-18 Οκτωβρίου 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, στη Σαντορίνη με θέμα: “Τουρισμός και Γαστρονομία: Το Επόμενο Βήμα”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Θήρας και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Έχει ενταχθεί επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας Θεσμοφόρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού
Η σύνδεση ενός προορισμού με τη γευστική εμπειρία θεωρείται πλέον κυρίαρχο θέμα για όσους σχεδιάζουν στρατηγικές προσέλκυσης τουριστών. Η καταγραφή των προϊόντων, των συνταγών και των υπηρεσιών που είναι το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ενός γαστρονομικού χαρτοφυλακίου προωθείται συστηματικά, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως το φαγητό, το κρασί και τα υπόλοιπα τοπικά προϊόντα από μόνα τους, δεν μπορούν να δημιουργήσουν τουριστική ζήτηση, εκτός εάν αντιπροσωπεύουν την ταυτότητα και τη μοναδικότητα ενός προορισμού.
Η ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού μιας περιοχής δεν είναι μόνο υπόθεση των εστιατορίων και των εξειδικευμένων τουριστικών γραφείων, αλλά αφορά εξίσου τόσο το σύνολο του κλάδου τροφίμων, ποτών και συναφών υπηρεσιών, όσο και τους κατοίκους.
Συνάντηση “σύνθεσης και συγκομιδής”
Σκοπός των δύο προηγούμενων σεμιναρίων IMIC που επικεντρώθηκαν στη σχέση Τουρισμού και Γαστρονομίας ήταν η ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για την κατανόηση των αναγκών και την εξακρίβωση των προσδοκιών του επισκέπτη που επιλέγει έναν προορισμό με κριτήριο τη γαστρονομική του απόλαυση.
Στο IMIC 2013, το οποίο θα είναι μία συνάντηση “σύνθεσης και συγκομιδής” θα προσδιορισθεί και θα συζητηθεί το απαραίτητο “επόμενο βήμα”. Η εμπειρία που αποκτήθηκε από την επιτυχημένη πορεία της πρωτοβουλίας “2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη” θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.
Μεγάλη επιτυχία ήδη στην πορεία της διοργάνωσης είναι η συμμετοχή ως κεντρικού ομιλητή του Αμερικανού Erik Wolf, Executive Director του World Food Travel Association, πρόσωπο που θεωρείται αυθεντία διεθνώς σε θέματα γαστρονομικού τουρισμού.
Culinary Tourism Bootcamp
Στο πλαίσιο του IMIC 2013 θα πραγματοποιηθεί επίσης ένα εντατικό σεμινάριο για την ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού με τίτλο “Culinary Tourism Bootcamp”. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν πρακτικοί τρόποι για να εδραιωθεί μια περιοχή ως δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός και να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες χάρη στην καλή κουζίνα και το καλό κρασί. Το σεμινάριο θα διενεργήσει ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, ένας πολύπειρος επαγγελματίας του τουριστικού μάρκετινγκ και πανεπιστημιακός.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τουρισμός και Γαστρονομία: Το επόμενο Βήμα
25 Σεπ. 2013 - 10:43 - Σαντορίνη: Κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροεπαγγελματιών για συμμετοχή στις εκλογές του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
5 Νοε. 2024 - 11:28 - Στο "κάδρο" ο πολυτελής τουρισμός
12 Σεπ. 2024 - 6:17 - Συνάντηση εργασίας μεταξύ του Μάρκου Καφούρου και του Συλλόγου Εμπόρων και Επαγγελματιών Θήρας
21 Μαΐου. 2024 - 12:02 - Σαντορίνη: Το Katikies Santorini κατατάσσεται ανάμεσα στα 500 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο
23 Απρ. 2024 - 13:15