Διαμαρτυρία επιχειρηματιών που χάνουν πελάτες από την κρουαζιέρα στη Μύκονο

Τρενάκι... η ενόχληση

- Με επιστολές ζητούν την απομάκρυνση του τρένου μπροστά από τα καταστήματά τους- Ει. Γρυπάρη: “Το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις”

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η διέλευση του μικρού τρένου μέσα από στενά σοκάκια της Μυκόνου, γεγονός για το οποίο διαμαρτύρονται έντονα επιχειρηματίες, ζητώντας την απομάκρυνσή του.

Στις δύο επιστολές που συνυπογράφουν καταστηματάρχες και κάτοικοι και τις οποίες απέστειλαν τον Αύγουστο στο δήμο και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου, εξηγούν πως η δρομολόγηση του τρένου από τον Μάρτιο, με το επιχείρημα να εξυπηρετούνται κυρίως οι ηλικιωμένοι που αποβιβάζονται από τα κρουαζιερόπλοια, αυτόματα οδηγεί τους επιβαίνοντες μακριά από τα καταστήματά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό επίπεδο για τους ίδιους.

Για το γεγονός μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” η δημαρχεύουσα Ειρήνη Γρυπάρη, η οποία μεταξύ άλλων εξήγησε ότι μέχρι το τέλος των δρομολογίων της κρουαζιέρας το τρένο δεν μπορεί να αποδρομολογηθεί, καθώς υπάρχει σχετική απόφαση του Λιμενικού Ταμείου, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο αναζήτησης εναλλακτικής λύσης για την επόμενη σεζόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το καυτό ζήτημα, παραχώρησε δηλώσεις η επιχειρηματίας Όλγα Μάρκαρη, τις έγγραφες διαμαρτυρίες της οποίας συνυπέγραψαν σαράντα συνάδελφοι και συμπολίτες της. Αναφέρεται επίσης ότι το τρένο ξεκινά από την πλατεία Μαντώ στην παραλία και φθάνει μέχρι το χώρο στάθμευσης στο παλαιό λιμάνι.

“Μπίζνες και χρήματα η αλήθεια”

“Μας προκαλεί ζημιά το τρένο” δηλώνει κατηγορηματικά η κ. Μάρκαρη, εξηγώντας πως η ύπαρξή του, απομακρύνει τους εν δυνάμει πελάτες από την περιοχή που λειτουργούν τα καταστήματά τους. Ειδικότερα, σημειώνει, “Παίρνει εκτός κέντρου τους επισκέπτες ενώ είναι ένας εμπορικότατος δρόμος με πολλά καταστήματα. Εμάς, που υπογράφουμε τις επιστολές, μας αποκλείει από την επικοινωνία με τους τουρίστες. Στο τρένο επιβιβάζονται οι επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια, οι οποίοι μετακινούνται από το λιμάνι στην πλατεία Μαντώ και το αντίστροφο”. Η ίδια προσθέτει ακόμη πως, εκτός από το ότι χάνουν πελατεία, προκαλείται και μία χαοτική κατάσταση αφού πεζοί, καταστηματάρχες, ταξί και τρενάκι γίνονται ένα. “Χωρίς καμία σκέψη δρομολόγησαν το τρενάκι. Επικρατεί χάος γιατί ο δρόμος είναι στενός και οι άνθρωποι τρέχουν τρομοκρατημένοι”, περιγράφει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, “στην ουσία ξεγελούν τους ξένους αφού κάνουν μπίζνες με το τρενάκι”, γνώμη, στην οποία όπως φαίνεται από την επιστολή που εστάλη στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο συνηγορούν – αφού συνυπογράφουν - οι σαράντα επιχειρηματίες, ισχυριζόμενοι ότι “Η δικαιολογία ότι εξυπηρετεί τους ηλικιωμένους είναι πολύ φθηνή. Μπίζνες και χρήματα είναι η αλήθεια”.

Ζητούν απομάκρυνση ή αντικατάσταση

Κατά την κρίση της κ. Μάρκαρη, “υπάρχουν άλλες λύσεις”, οι οποίες “θα εξυπηρετούν τον τουρισμό”, επισημαίνει, προτείνοντας την αντικατάστασή του με “ένα πιο μικρό βαν για τους ηλικιωμένους”, καθώς “όταν υπάρχει κρουαζιερόπλοιο περνά κάθε δέκα λεπτά από το στενό δρόμο”. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το περιεχόμενο των δύο επιστολών. “Υπάρχουν άλλες λύσεις και το γνωρίζετε καλά. Δεν είναι δυνατόν έξι άτομα του Λιμενικού Ταμείου να αποφασίζουν χωρίς να ρωτούν τους ανθρώπους που ζουν κι εργάζονται σε αυτά τα οικοδομικά τετράγωνα” υποστηρίζουν, επισημαίνοντας πως στη διάθεσή τους, έχουν τη σχετική σύμβαση. “Έχουμε τη σύμβαση που έχετε υπογράψει και λήγει τον Οκτώβριο του 2013. Πιστεύουμε ότι η υπόθεση αυτή θα λήξει αισίως για εμάς”, τονίζουν στη συνέχεια, προειδοποιώντας πως “επόμενή μας κίνηση θα είναι να ζητηθούν οι νομικές ευθύνες σας, για διαφυγόντα κέρδη”.

“Δεν μπορούμε να τα έχουμε καλά με όλους”

Η δημαρχεύουσα Ειρήνη Γρυπάρη που παραχώρησε τις δηλώσεις της στην εφημερίδα, διευκρίνισε πρωτίστως ότι, “η απόφαση έχει παρθεί από τον Μάρτιο από το Λιμενικό Ταμείο”. Επεσήμανε μάλιστα ότι, “η διαμαρτυρία των επιχειρηματιών, αφορά στο ότι οι πελάτες δεν μένουν στο δρόμο που βρίσκονται τα καταστήματά τους”, με αποτέλεσμα να ενοχλούνται.“Σέβομαι την επιθυμία του κάθε πολίτη. Όμως σε καμία περίπτωση δε γίνεται στη μέση της σεζόν – τον Αύγουστο που υπήρξαν οι πρώτες διαμαρτυρίες – να σταματούσαμε το τρενάκι” εξηγώντας πως “Το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις”. Η μία είναι όπως εξήγησε είναι ότι, “Εξυπηρετούνται ηλικιωμένοι από τα κρουαζιερόπλοια και Μυκονιάτες δωρεάν” και η άλλη ότι “Μπορεί κάποιοι επιχειρηματίες να χάνουν πελάτες”. Κατηγορηματικά, ωστόσο, υποστήριξε ότι, “δεν μπορούμε να τα έχουμε με όλους καλά. Σημασία έχει να εξυπηρετείται κόσμος”.

Διάλογος για την επόμενη σεζόν

Στη συνέχεια, παρά τα προαναφερόμενα, η Ειρήνη Γρυπάρη δήλωσε ξεκάθαρα ότι κατανοεί τους επιχειρηματίες, αφήνοντας περιθώριο συζήτησης με τους διαμαρτυρόμενους προκειμένου να αναζητηθεί εναλλακτικός τρόπος μεταφοράς των επισκεπτών ή των Μυκονιατών – αν είναι εφικτό – την επόμενη σεζόν.

“Επαναλαμβάνω, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Πραγματικά εξυπηρετούνται πολλοί άνθρωποι και αν κάποιος το έχει ανάγκη, το χρησιμοποιεί. Εισιτήριο δεν πληρώνουν οι Μυκονιάτες και η δημοτική Αρχή πάσχιζε χρόνια να βρει τρόπο να εξυπηρετούνται οι ηλικιωμένοι”.

Αναφερόμενη στο αίτημα των συνυπογραφόντων για αντικατάστασή του, η κ. Γρυπάρη, σημειώνει, “Προς το παρόν αν δεν έχει πολύ κόσμο, μπορεί να αφαιρείται ένα βαγόνι. Κατανοώ τις διαμαρτυρίες και σέβομαι τους επιχειρηματίες. Όμως φέτος δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό”, προσθέτοντας ότι για το επόμενο έτος θα ήταν ωφέλιμο για τις εμπλεκόμενες πλευρές “να συναντηθούμε και να συζητήσουμε”. Κλείνοντας, σημείωσε ότι “η συνάντηση πρέπει να γίνει με το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου”, στο οποίο η ίδια θα αποστείλει και σχετική εισήγηση, μέσω της οποίας θα τάσσεται υπέρ της αναζήτησης εναλλακτικού μέσου μεταφοράς αν υπάρχει η δυνατότητα. “Είμαι ανοικτή στο διάλογο και πιστεύω πως θα βρεθεί λύση”, υποστήριξε καταλήγοντας.