Η ένταξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΕΣΠΑ

Απαιτείται τραπεζική χρηματική ροή

Θετικές κρίσεις του Επιμελητηρίου υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών

Τελείωσε η αξιολόγηση του προγράμματος «Εμπόριο, μεταποίηση, τουρισμός», για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, να επιχαίρει εξαιτίας της αθρόας συμμετοχής επιχειρηματιών για ένταξη στο πρόγραμμα και τα αισιόδοξα σχέδια για ολοκλήρωση χρηματοδότηση των επενδύσεων έως τον Ιούνιο του 2015.

Παρά την υπουργική ικανοποίηση, προβλήματα εμφανίζονται στον ορίζοντα, με την στάση των τραπεζικών ιδρυμάτων να μην λειτουργεί υπέρ της ευόδωσης των επενδυτικών σχεδίων, γεγονός που επισημαίνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ζητώντας την άσκηση πίεσης εκ μέρους του υπουργείου, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα το οποίο θα λειτουργήσει υπέρ της επανεκκίνησης της αγοράς.

Η ένταξη των επιχειρήσεων και οι εναλλακτικές προοπτικές

Το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, αφορά στην ενίσχυση υφισταμένων, νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα υλοποιήσουν επενδύσεις προσανατολισμένες στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνικές πληροφορικής, με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ.

Συνολικά στο πρόγραμμα εντάσσονται 17.000 επιχειρηματικά σχέδια, εκ των οποίων τα 7.500 περίπου πέρασαν στην πρώτη κατηγορία και 9.500 που ξεπέρασαν τη βάση.

Για την υλοποίηση τους η Δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 1 δις 80 εκ. ευρώ, ποσό που με την ιδιωτική συμμετοχή θα αυξηθεί στα 2 δις ευρώ.

Σύμφωνα δε με υπουργική δήλωση «όποιος έχει κάνει δαπάνες τουλάχιστον 30% ήδη για την επένδυσή του να κάνει αμέσως τα χαρτιά του προκειμένου να πληρωθεί. Δεν θα περιμένει για μήνες».

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, με δεδομένο το πρόβλημα της ρευστότητας, υπήρξε προσπάθεια υπερδέσμευσης, καθώς αποδεικνύεται ότι, τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό υλοποίησης είναι ιδιαίτερα περιορισμένο σε σχέση τον αριθμό των επιχειρηματικών σχεδίων που υποβάλλονται.

Έτσι υπήρξε δέσμευση μεγαλύτερου αριθμού κονδυλίων, ώστε όπως ο κ Χατζηδάκης ανέφερε «να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα που διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ, τα 455 περίπου εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθούν όλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν χρειαστεί να δώσουμε και παραπάνω, αν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι θα έρθουν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε έχουμε επεξεργαστεί τις λύσεις προκειμένου να υπάρχει κάλυψη».

Οι 7.500 επιχειρήσεις που εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία είναι αυτές που βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας και για τις οποίες θα ισχύσουν όλα όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί, σε σχέση με το πρόγραμμα.

Οι επιχειρήσεις της δεύτερης κατηγορίας, τα επιχειρηματικά σχέδια των οποίων πέρασαν τη βάση, μπορούν κι αυτές να προχωρήσουν κανονικά, με δύο εναλλακτικές προϋποθέσεις, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, οι οποίες είναι: Να υποβληθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 από το δικαιούχο στον ΕΦΕΠΑΕ αίτηση επαλήθευσης πιστοποίησης του έργου, τουλάχιστον για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης ή εναλλακτικά μέχρι τότε να έχουν συνάψει ένα δάνειο για την επένδυσή τους το οποίο να καλύπτει το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Το αίτημα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Το Επιμελητήριο σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, υπενθυμίζει τις συνεχείς επαφές του προέδρου και αντιπροέδρου του με την ηγεσία του υπουργείου κατά τις οποίες είχε εκφραστεί η ανησυχία για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η οποία παρουσίαζε το σημαντικότερο πρόβλημα μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, καθώς διέθετε «τις υψηλότερες βάσεις σε όλες τις θεματικές ενότητες και τα χαμηλότερα ποσοστά επιλέξιμων επιχειρήσεων, λόγω του πολύ χαμηλού προϋπολογισμού».

Προκειμένου αυτό να ξεπεραστεί, είχε ζητηθεί υπερδέσμευση πόρων και αύξηση της δημόσιας δαπάνης, «προκειμένου να επιτευχθεί μια δικαιότερη και ισότιμη αντιμετώπιση των επιχειρήσεων της περιοχής μας, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες».

Θετική είναι η κριτική που ασκεί το Επιμελητήριο στην εξέλιξη των διαδικασιών του προγράμματος, τόσο εξαιτίας της ικανοποίησης των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στις διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα, όσο και για τη σημαντική αύξηση της δημόσιας δαπάνης που θα διατεθεί για τα δυνητικώς εντασσόμενα σχέδια.

Παράλληλα παρουσιάζεται εγκωμιαστικό το Επιμελητήριο υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών, όσον αφορά στην ισότιμη αντιμετώπιση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, αποκαθιστώντας ή αμβλύνοντας τις εντυπώσεις περί του αντιθέτου, ότι δηλαδή «η περιοχή μας δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα, αλλά αδικείται διαχρονικά από οριζόντιες πολιτικές, είτε άνισης κατανομής των προϋπολογισμών, είτε συνολικής της εξαίρεσης από προγράμματα», γεγονός που διαψεύδεται από την συγκεκριμένη απόφαση που «δίνει ανάσα στην περιφέρειά μας».

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράστηκε και για τον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται και χρηματοδοτούνται, τα οποία ειδικά για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 202 επιχειρήσεων με συνολικό προϋπολογισμό 31.781.424,36 ευρώ και δημόσια δαπάνη 15.423.030,72 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων αξιολόγησης της σχετικής δράσης παρέχεται η δυνατότητας ενίσχυσης και των έργων τα οποία κατά την αξιολόγηση βαθμολογήθηκαν με βαθμό μεγαλύτερο του 50.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας, δηλαδή οι δυνητικά εντασσόμενες, ανέρχονται σε 1.005 με συνολικό προϋπολογισμό 170.447.538,37 ευρώ και δημόσια δαπάνη 82.152.342,85 ευρώ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις, η δημόσια δαπάνη δύναται να ανέλθει για την περιφέρειά μας σε 97,5 εκ. ευρώ.

Το Επιμελητήριο εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το υπουργείο που ενήργησε υπέρ της εξεύρεσης πρόσθετων πόρων, για ικανοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων των Κυκλάδων, αλλά και για το αποτέλεσμα «εκ του οποίου δύναται να ικανοποιηθεί η πλειοψηφία των επενδυτικών σχεδίων», καθώς ο διατιθέμενος προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου δεν υπερέβαινε αρχικώς τα 15 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις ένταξης των δυνητικά ενισχυόμενων επενδυτικών σχεδίων και ειδικότερα επί της δεύτερης εναλλακτικής προϋπόθεσης, επισημαίνονται εκ μέρους του Επιμελητηρίου οι σημαντικές δυσκολίες στην πρόσβαση χρηματοδότησης, για τις οποίες σημειώνει ότι «εάν δεν υπάρξει η δυνατότητα αλλά και η διάθεση από τα πιστωτικά ιδρύματα να διαδραματίσουν το ρόλο τους, τελικώς σημαντικός αριθμός εκ των δυνητικά εντασσόμενων σχεδίων, δεν θα προχωρήσουν. Συνεπώς, απομένουσας της πρώτης εναλλακτικής προϋπόθεσης, θα προχωρήσουν μόνο τα σχέδια των επιχειρήσεων που διαθέτουν τα απαραίτητα ίδια κεφάλαια».

Βάσει αυτού του δεδομένου, το Επιμελητήριο ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να ασκήσει πίεση προς το τραπεζικό σύστημα ώστε «να αναλάβει το ρόλο του στην υλοποίηση του προγράμματος, κάτι που σχετίζεται άμεσα με την προοπτική επανεκκίνησης της αγοράς και την αναθέρμανση της ίδιας της εθνικής οικονομίας».