“Η άγνοια φέρνει φόβο”
- Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2013 - 06:10
Την παραχώρηση ενός κατάλληλου χώρου από το δήμο για τη δημιουργία μίας κυψέλης παρατήρησης, με στόχο την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που θα αφορούν στην παραγωγή μελιού, κρίνει απαραίτητη ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Σύρου.
Όπως υπογραμμίζουν εκπρόσωποι του Συλλόγου, μέσα από τις δράσεις αυτές το κοινό του νησιού και ειδικότερα οι μικρές ηλικίες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη μέλισσα, να εξοικειωθούν με την ύπαρξή της και να καταπολεμήσουν το φόβο που τρέφουν γι' αυτή, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.
Αναφορικά με τη στροφή των νέων ανθρώπων προς τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, τα μέλη σημειώνουν ότι τη συγκεκριμένη περίοδο αυξητική τάση παρουσιάζει και η μελισσοκομία. Όσοι επιλέγουν τον κλάδο, ενδιαφέρονται να ασχοληθούν εθελοντικά, κατά κύριο λόγο, ενώ κάποιοι εξ' αυτών επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Οι δυσκολίες του επαγγέλματος
Ωστόσο σημειώνουν ότι το επάγγελμα παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, καθώς πέρα από τις διάφορες ασθένειες οι οποίες δύνανται να πλήξουν την παραγωγή ενός ολόκληρου έτους, οι μελισσοκόμοι έρχονται συχνά αντιμέτωποι και με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Για την ομαλότερη ανάπτυξη μελισσιών στο νησί της Σύρου, οι ίδιοι κρίνουν επιβεβλημένη την τοποθέτησή τους σε σημείο όπου επιτρέπεται η πρόσβαση του παραγωγού με το αυτοκίνητο, την προφύλαξή τους από τον καιρό, καθώς επίσης και την επιείκεια των γειτόνων της περιοχής.
“Η ύπαρξη μελισσιών... τρομοκρατεί”
Τονίζουν χαρακτηριστικά ότι δεν είναι λίγα τα παράπονα που δέχονται τακτικά από κατοίκους οι οποίοι ενοχλούνται από την παρουσία μελισσιών, πλησίον καλλιεργειών, αμπελιών και κατοικήσιμου χώρου. Όπως εξηγούν, η πίεση που τους ασκείται, τους υποχρεώνει να αποχωρήσουν από την εκάστοτε περιοχή με τα μελίσσια τους παραμάσχαλα. “Φοβούνται τη μέλισσα, γιατί δε γνωρίζουν ότι βοηθάει”, υπογραμμίζουν.
“Καθυστέρηση της παραγωγής στην Άνω Σύρο”
Παράλληλα καθιστούν γνωστό ότι τα μελίσσια της Σύρου είναι μοιρασμένα τόσο στην Άνω Σύρο, όσο και στο υπόλοιπο νησί. Σημειώνουν όμως ότι η παραγωγή του μελιού καθυστερεί λίγο περισσότερο στην Απάνω Μεριά, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που δεν επιτρέπουν τη γρήγορη ανάπτυξή τους. Αυτό οδηγεί κάποιους μελισσοκόμους που διατηρούν μελίσσια σε αυτές τις περιοχές, να τα μεταφέρουν δέκα ημέρες νωρίτερα κοντά στο θυμάρι, προκειμένου να εξασφαλίσουν μέλι.
Προσθέτουν δε ότι η ποσότητα που παράγεται ετησίως εξαρτάται κατά το ήμισυ από τις καιρικές συνθήκες. Για την ενδυνάμωση των μελισσιών απαιτούνται βροχές κατά την παραμονή της ανθοφορίας του θυμαριού, ενώ ένας καύσωνας μπορεί να σημάνει την καταστροφή του.
Δυσφορία του κόσμου για την τιμή του μελιού
Οι ίδιοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την προτίμηση που δείχνει το κοινό της Σύρου στο τοπικό προϊόν, ωστόσο γνωρίζουν ότι πολλοί εξ' αυτών δυσανασχετούν για την τιμή του, η οποία κυμαίνεται στα 18-20 ευρώ. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο ορισμός του συγκεκριμένου ποσού δεν έγινε για λόγους κέρδους, αλλά για να καταφέρνουν οι παραγωγοί να συντηρούν τα μελίσσια τους. Συμπληρώνουν ακόμα ότι η τιμή του Συριανού θυμαρίσιου μελιού είναι αντιπροσωπευτική των εργατοωρών που έχουν δαπανηθεί για την παραγωγή του, η οποία κάποιες φορές είναι αμφίβολη, με μηδενικά αποτελέσματα.
Αποδέχονται το γεγονός ότι σε άλλα μέρη της Ελλάδας το μέλι είναι φθηνότερο, ωστόσο τονίζουν ότι εκεί σημειώνεται μεγάλη ποικιλία ανθοφοριών, σε αντίθεση με τη Σύρο όπου παράγεται αποκλειστικά θυμαρίσιο μέλι. Όσον αφορά τις φήμες που θέλουν το μέλι της Σύρου να είναι το ακριβότερο σε όλες τις Κυκλάδες, τα μέλη υπογραμμίζουν ότι το αντίστοιχο προϊόν της Τήνου ανέρχεται στα 22-24 ευρώ. Προσθέτουν ακόμη ότι τόσο το μέλι της Σύρου, όσο και της Τήνου ήταν ανάμεσα στα τρία τρία δείγματα μελιού που επιλέχτηκαν για το Παγκόσμιο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία τον περασμένο Οκτώβριο.
“Όχι “αυθαίρετες” κινήσεις από νέους παραγωγούς”
Όπως σημειώνουν, η ενασχόληση με τη μελισσοκομία προϋποθέτει γνώσεις, επιμελές διάβασμα και καθοδήγηση από κάποιον έμπειρο μελισσοκόμο, που θα μπορούσε να του δείξει περισσότερα πράγματα στην πράξη. Καθιστούν δε γνωστό, ότι τη φετινή χρονιά εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία αρκετοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι είτε έμειναν άνεργοι και ήθελαν να γεμίσουν το χρόνο τους, είτε επιθυμούσαν να εντρυφήσουν στον κλάδο, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους.
Ωστόσο, καθιστούν γνωστό ότι ένας Συριανός μελισσοκόμος δεν μπορεί να ζήσει μόνο μέσα από την παραγωγή μελιού, σημειώνοντας ότι για να ήταν αυτό εφικτό, θα έπρεπε να έχει στην κατοχή του περισσότερα από 300 μελίσσια. Παρόλα αυτά, εξηγούν ότι η επιδοτούμενη ζάχαρη που λαμβάνουν όλα τα Κυκλαδονήσια είναι ένα σημαντικό βοήθημα για όλους.
Πρόθεση για άνοιγμα στην εκπαιδευτική κοινότητα
Αναφερόμενοι στο πρόβλημα στέγασης του Μελισσοκομικού Συλλόγου Σύρου, τα μέλη κρίνουν αναγκαία την ύπαρξη ενός χώρου για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και τη διοργάνωση τόσο συγκεντρώσεων όσο και σεμιναρίων γύρω από τον κλάδο. Όπως τονίζουν, ο Σύλλογος έχει στη διάθεσή του εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το στήσιμο μιας γυάλινης κυψέλης παρατήρησης, μέσα στην οποία οι ίδιοι θα παράγουν συγκεκριμένα προϊόντα. Ο χώρος αυτός θα είναι ανοιχτός για σχολικές επισκέψεις, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν τη μέλισσα, τα είδη της, καθώς και τα οφέλη της.
Εκτιμούν δε ότι αν τα παιδιά εξοικειωθούν με την παρουσία της, τότε οι πιέσεις που δέχονται από πολλές οικογένειες για να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή κατοικίας τους θα είναι πολύ λιγότερες. Εν κατακλείδι, σημειώνουν ότι η “άγνοια είναι το χειρότερο πράγμα”, καθώς αυτή οδηγεί μοιραία στο φόβο.
Παράλληλα σημειώνουν ότι μέσα από μία σωστή ενημέρωση και συνεργασία παλαιών και νέων παραγωγών, αρκετοί μελισσοκόμοι θα μπορέσουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και για την παραγωγή άλλων προϊόντων, πέραν του κλασικού μελιού, όπως η γύρη, η πρόπολη και ο βασιλικός πολτός.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς στο λιμάνι του Πειραιά
7 Ιαν. 2025 - 15:55 - ΓΕΜΗ: 63.000 νέες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν το 2024
3 Ιαν. 2025 - 18:27 - Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη δράση «Πράσινα Ταξί»
3 Ιαν. 2025 - 14:47 - Παράταση διασύνδεσης POS σε ορισμένες περιπτώσεις
3 Ιαν. 2025 - 11:12 - Στα 21 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου
24 Δεκ. 2024 - 10:11