Πρωτιά για το Ν. Αιγαίο για την τουριστική σεζόν του 2013. Τι καταγράφει η έρευνα του Ξ.Ε.Ε

Χτύπησε "κόκκινο"

Πρωτιά σε έσοδα, αλλά και διανυκτερεύσεις καταγράφει η Περιφέρεια Νοτίου Νοτίου Αιγαίου την τουριστική σεζόν που πέρασε, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, καθώς επίσης και των εταιριών TNS ICAP και Quantos.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε, τον Αύγουστο επισκέφτηκαν την Ελλάδα περίπου 3.900.000 επισκέπτες, οι οποίοι δαπάνησαν 2,5 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το 22% των ετήσιων επισκεπτών ήρθαν τον Αύγουστο με εισπράξεις, την ίδια περίοδο, το 21,6% των ετήσιων εσόδων. Η υψηλότερη μέση ημερήσια κατανάλωση ανά διανυκτέρευση (96,4 ευρώ) παρατηρείται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η χαμηλότερη αντίστοιχη μέση κατανάλωση παρατηρείται στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (50,4 ευρώ), όπου παρουσιάζεται μειωμένη στο μισό σε σχέση με του Ν. Αιγαίου.

Παρ, όλα αυτά, μπορεί οι τουρίστες να ήρθαν στην Ελλάδα, αλλά τα έσοδα που κατεγράφησαν ήταν χαμηλά, αφού οι συνολικές δαπάνες ανά επισκέπτη δεν ξεπέρασαν τα 632 ευρώ.

Τι κατέγραψε η έρευνα

Σημαντική συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στα έσοδα του ελληνικού τουρισμού, καταγράφει η έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και των εταιρειών TNS ICAP και Quantos. Πρώτη περιφέρεια σε έσοδα και διανυκτερεύσεις είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ η Κεντρική Μακεδονία μολονότι είναι πρώτη σε αφίξεις δηλαδή σε αριθμό επισκεπτών, αποτελεί την ουραγό περιφέρεια σε σχέση με τα παραγόμενα τουριστικά έσοδα της.

Η έρευνα που γίνεται για πρώτη φορά με την προσέγγιση της περιφερειακής κατανομής των στοιχείων αποτυπώνει ανάγλυφα τις διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι τουριστικές περιοχές της χώρας. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει το οικονομικό χάσμα που τις χωρίζει καθώς ελάχιστες από αυτές καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος των εισπράξεων από τον τουρισμό.

Ένα από αυτά τα στοιχεία, είναι και ο αριθμός αφίξεων ξένων επισκεπτών στη χώρα. Η έρευνα του ΞΕΕ, αποδεικνύει πως τα ρεκόρ αφίξεων μάλλον μικρή σημασία έχουν, καθώς μπορεί κάποιες περιοχές να αναδεικνύονται πρωταθλήτριες βάσει των αφίξεων ξένων τουριστών, αλλά... ουραγοί σε σχέση με τα έσοδα που εισπράττουν από αυτούς.

Χαρακτηριστικό από αυτήν την άποψη είναι το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αναδείχθηκε απόλυτη πρωταθλήτρια του Αυγούστου βάσει των αφίξεων (πρώτη με 1.021.903 επισκέπτες) αλλά και απόλυτη ουραγός με βάση τις δαπάνες των τουριστών ανά διανυκτέρευση και επισκέπτη.

Πραγματική “πρωταθλήτρια” του ελληνικού τουρισμού τον Αύγουστο αναδεικνύεται η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα). Μπορεί η περιοχή να έχασε στο νήμα τον πρωτιά των αφίξεων (δεύτερη με 1.007.797 επισκέπτες), αλλά ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του τουριστικού βάθρου παίρνοντας την πρώτη θέση σε όλα τα επιμέρους «αγωνίσματα»: στις διανυκτερεύσεις (8,4 εκατ.), στις εισπράξεις (811,6 εκατ. ευρώ) αλλά και στις υψηλότερες εισπράξεις από κάθε ξένο επισκέπτη (805,4 ευρώ).

Από τις 13 περιφέρειες της χώρας, λοιπόν, μόλις πέντε (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Αττική, Ιόνια, Κεντρική Μακεδονία) μοιράζονται τη μερίδα του λέοντος του τουριστικού καλοκαιριού καθώς τον Αύγουστο εισέπραξαν σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ από το σύνολο των 2,5 δισ. που δαπάνησαν όλοι οι ξένοι που ήρθαν στην Ελλάδα τον συγκεκριμένο μήνα.

Περιοχή της διασκέδασης το Ν. Αιγαίο

Η πλειοψηφία των επισκεπτών, επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, αφού τη θεωρούν ως η χώρα του “γλεντιού”.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, οι ξένοι που έκαναν τον Αύγουστο διακοπές στην Ελλάδα διέθεσαν μόλις το 8,58% των συνολικών τους δαπανών στη χώρα μας για διασκέδαση. Στην Κρήτη το ποσοστό ήταν 10,5%, ενώ ακόμα και στα νησιά του Νότιου Αιγαίου που περιλαμβάνουν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, γνωστά για τη νυχτερινή ζωή τους, το ποσοστό δεν ξεπέρασε το 9,03%, ενώ στην Αθήνα ήταν ακόμα χαμηλότερο (7,7%).

Σύμφωνα με την έρευνα του ΞΕΕ, οι ξένοι που επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους τον περασμένο Αύγουστο διέθεσαν το 28,84% των χρημάτων τους για να πληρώσουν τη διαμονή τους, το 26,73% σε εστιατόρια και μπαρ, το 22,82% για αγορές και άλλα μικροέξοδα, το 13,04% για μεταφορές και το 8,58% για διασκέδαση.

Χαμηλά τα έσοδα

Η μεγάλη όμως αύξηση δεν έφερε και τα αναμενόμενα έσοδα, αφού η συγκεκριμένη μελέτη, δείχνει ότι η μέση δαπάνη των ξένων επισκεπτών το φετινό Αύγουστο, μήνα όπου παραδοσιακά καταγράφονται και τα περισσότερα τουριστικά έσοδα, ήταν μόλις 78 ευρώ την ημέρα.

Το ποσό αυτό αφορά στα «καθαρά» χρήματα που έμειναν στους Έλληνες επιχειρηματίες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια, δηλαδή οι δαπάνες για διασκέδαση, φαγητό, αγορές, μεταφορά, αλλά και το κόστος της διαμονής, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο. Αν αυτό αφαιρεθεί, η ημερήσια δαπάνη των ξένων τουριστών πέφτει ακόμη πιο χαμηλά.

Συνολικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η μέση διάρκεια παραμονής κατά το μήνα αυτό ήταν οκτώ ημέρες, ενώ οι συνολικές δαπάνες ανά επισκέπτη δεν ξεπέρασαν τα 632 ευρώ.

«Το να ασχολούμαστε μόνο με τον αριθμό των αφίξεων είναι αστείο». Με αυτήν την έκφραση σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης, αναφερόμενος στην αναντιστοιχία που παρατηρείται σε σύγκριση με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, οι προορισμοί της οποίας ήρθαν πρώτοι σε αφίξεις (1,021 εκατ. επισκέπτες) και τελευταίοι σε έσοδα (50,4ευρώ η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση). Αντιθέτως, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία περιλαμβάνονται οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, με τις ίδιες αφίξεις (1,007 εκατ.) είχε τα διπλάσια έσοδα (96,4 ευρώ την ημέρα ξόδεψαν οι τουρίστες).

Κρίσιμη χρονιά το 2014

Ως κρίσιμη χρονιά, χαρακτηρίζει το 2014 το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. «Καλούμαστε να ξεπεράσουμε την επιτυχία του 2013 και συγχρόνως να παγιώσουμε την τάση ανόδου που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα αλλά και αυτά που θα προκύψουν από την περαιτέρω συγκέντρωση και επεξεργασία από το Κέντρο Τεκμηρίωσης θα αποτελέσουν μια σημαντική βοήθεια ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να χαράξουν την κατάλληλη στρατηγική» τονίζει ο πρόεδρος του, Γιώργος Τσακίρης.

Οι πρώτες ενδείξεις για το 2014 δείχνουν ότι θα υπάρξει ποσοστιαία αύξηση των προκρατήσεων άνω του 10% από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ υψηλές είναι οι προσδοκίες για τη Ρώσικη Ομοσπονδία.

Από τη Γερμανία προς το παρόν παρατηρείται τουλάχιστον σταθεροποίηση στα φετινά επίπεδα με βάσιμες ελπίδες, σύμφωνα με στοιχεία των μεγαλύτερων tour operators, για επανάκαμψη των Γερμανών και επανεκκίνηση της γερμανικής αγοράς από το 2014. Από τη σκανδιναβική αγορά αναμένεται σημαντική αύξηση που θα ξεπεράσει το 10%. Ενδεικτικό των προσδοκιών είναι το γεγονός ότι η SAS προγραμματίζει την ενεργοποίηση 25 νέων δρομολογίων προς τη χώρα μας.

Τέλος, η γαλλική αγορά, που φέτος παρά τις αντίθετες προβλέψεις πήγε αρκετά καλά, για το 2014 δείχνει ότι θα συνεχίσει να έχει ανοδικές τάσεις σε ποσοστό πάνω από 10%.

Ετικέτες: