Ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων μικρών νησιών για τις ασφαλιστικές εισφορές

Ζητούν οικονομική ανακούφιση

Αίτημα προς υπουργό Εργασίας, Περιφερειάρχη, προέδρους Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ΗΑΤΤΑ και ΓΕΠΟΕΤ

Την “προαιρετική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΤΑΝΠΥ” ζητούν από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, εννέα ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων από τα μικρά νησιά των Κυκλάδων, μέσω γραπτής επιστολής που συνυπογράφουν με συναδέλφους τους από τα Δωδεκάνησα.

Το αίτημά τους υποστηρίζουν, λέγοντας πως τα γραφεία τους επί της ουσίας λειτουργούν τους μισούς μήνες και όχι όλο το χρόνο, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα γραφεία σε μεγάλες πόλεις ή στα άκρως τουριστικά νησιά, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη να προωθηθεί ρύθμιση ώστε να επιβιώσουν οικονομικά.

Σημειώνεται πως το αίτημα απεστάλη εκτός από τον κ. Βρούτση και προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου καθώς και προς τους προέδρους Επιμελητηρίων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων αλλά και προς την ΓΕΠΟΕΤ (Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού) και τον ΗΑΤΤΑ ενώ σχετική αναφορά στο Κοινοβούλιο κατέθεσε και ο βουλευτής Κυκλάδων του Σύριζα, Νίκος Συρμαλένιος.

Μείωση κατά 50%

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των τουριστικών γραφείων και των πρακτορείων, τονίζουν, πως πρέπει άμεσα να υπάρξει φροντίδα “για την προαιρετική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΤΑΝΠΥ των ασφαλισμένων ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων που έχουν έδρα μικρά νησιά της περιοχής Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, είτε μέσω της απευθείας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% μηνιαίως, είτε μέσω της πληρωμής εισφορών μόνο για το χρονικό διάστημα έξι μηνών ετησίως, διάστημα κατά το οποίο υποτίθεται ότι λειτουργούν τα γραφεία μας”.

Σημειώνουν μάλιστα πως η δεύτερη επιλογή (πληρωμή εισφορών για έξι μήνες εκάστου έτους), “είναι προτιμότερη” καθώς “κατ’ αυτό τον τρόπο θα καταβάλλονται μεν οι κανονικές εισφορές για περίοδο έξι μηνών και θα συμπεριλαμβάνονται κανονικά στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου ως προς τις ασφαλιστικές κλάσεις, απλώς όμως θα απαιτούνται περισσότεροι μήνες για όσους ασφαλισμένους επιλέξουν αυτό τον τρόπο προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης σε βάθος χρόνου”.

Αίτημα... επιβίωσης

Εξηγώντας τον κυριότερο λόγο που ζητούν να προωθηθεί το ανωτέρω αίτημά τους, σημειώνουν, “Πιστεύουμε ότι το αίτημα μας είναι σημαντικό για την επιβίωση μας γιατί έχει μειωθεί η δουλειά μας τα τελευταία χρόνια (στην ουσία το έργο μας αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο) με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πλέον να πληρώνουμε τις εισφορές”. Συμπληρώνουν ακόμη ότι στα προαναφερθέντα, έρχεται να προσθέσει νέο κόστος “απότο ισχύον καθεστώς για ορισμένα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων όπου οι ταξιδιωτικοί πράκτορες υποχρεούνται να εκδίδουν μηδενικά εισιτήρια για τους μόνιμους κατοίκους”, γεγονός που όπως τονίζουν “καθιστά την οικονομική μας κατάσταση δραματική”.

Ενημερώνουν επιπλέον πως ήδη “Έχουμε προβεί σε κατάθεση αιτήσεων διακανονισμού προς το ΤΑΝΠΥ αλλά όπως είναι κατανοητό καθίσταται δύσκολο να πληρώνουμε τις τρέχουσες εισφορές και επιπλέον τις δόσεις από το διακανονισμό, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες”.

“Δε δουλεύουμε όλο το χρόνο”

Επιπρόσθετα, ως επιχείρημα προβάλλουν πως “γεωγραφικά τα τουριστικά γραφεία που εδρεύουν σε πόλεις ή μεγάλα και τουριστικά νησιά έχουν έργο όλο το χρόνο ή έστω περισσότερους μήνες καθώς και περισσότερες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης σε σχέση με εμάς” και ως εκ τούτου, σημειώνουν ότι “είναι άδικο να πληρώνουμε τις ίδιες εισφορές, άλλωστε δεν έχουμε πλέον αυτή τη δυνατότητα”. Ολοκληρώνοντας την επιστολή τους, αιτούνται “να μελετηθεί το πρόβλημα και να γίνει δεκτό το αίτημα μας, ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα νησιά μας και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας όπως κάναμε όλα τα χρόνια, προς όφελος όλων”.

Αξίζει να αναφερθούν πως οι ιδιοκτήτες των τουριστικών γραφείων και πρακτορείων από το νομό Κυκλάδων που υπογράφουν την επιστολή είναι οι παρακάτω: Μωράκη Άννα – Μαρίνα (Αντίπαρος), Μαγκανιώτου Γεωργία (Κίμωλος), Σίμος Νικήτας (Κουφονήσια), Δεναξάς Αρτέμιος (Ίος), Γρίσπος Γεώργιος (Σχοινούσα), Γαβαλάς Ευάγγελος (Ηρακλειά), Πρασίνου – Σκοπελίτου Κατερίνα (Κουφονήσια), Βενιού Μαργαρίτα (Φολέγανδρος) και Σκοπελίτου Ποθητή (Δονούσα).

Ετικέτες: