Αιολικά πάρκα και γεωθερμικά πεδία στην τελική ευθεία εκμετάλλευσης

Τα ενεργειακά μέτωπα των Κυκλάδων

Το πράσινο φως δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, μετά την απόφαση έγκρισης του υπουργού Γιάννη Μανιάτη των περιβαλλοντικών όρων των εννέα συνολικά αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο, ο όμιλος Κοπελούζου προχωρά στην κατασκευή και λειτουργία των εννέα αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 218,5 MW, όπως και τη διασύνδεση των αιολικών πάρκων με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης στην Αττική μέσω γραμμής μεταφοράς 150 KV, ενώ απορρίφθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας έτερου αιολικού πάρκου στην Άνδρο, ισχύος 36,8MW.

Στα οικονομικά μεγέθη οφέλους της πραγματικής οικονομίας αναφέρεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, σημειώνοντας πως η κατασκευή των έργων αυτών, θα αποφέρει περίπου 262 εκατ. ευρώ, με ετήσια παραγωγή 506GWh «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντιστοιχία 1% της ηλεκτρικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα.
Κατόπιν αυτής της έγκρισης των ΑΠΕ, αναμένεται η θετική εξέλιξη και του διαγωνισμού που αφορά στη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, έργο ύψους 400 εκ. ευρώ.

Οι επιπτώσεις των αιολικών πάρκων

Το συγκεκριμένο έργο, συνδυαστικά με τη διασύνδεση των νησιών αυτών, όπως και της Σύρου με το ηπειρωτικό σύστημα έχει ξεκινήσει να προωθείται από το 2006 από τον όμιλο Κοπελούζου, εκ μέρους του οποίου, σε μία προσπάθεια κατευνασμού των όποιων αντιδράσεων, παρέρχεται η διαβεβαίωση για σεβασμό του νησιωτικού περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών, με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, με σκοπό την εξασφάλιση των σημερινών αλλά και μελλοντικών ενεργειακών αναγκών των νησιών.

Η ανάγκη αυτής της διαβεβαίωσης, η οποία όμως μοιάζει κενή περιεχομένου, προέκυψε κατόπιν των δημοσίων αντιρρήσεων και ενστάσεων που εκφράστηκαν για τις φαραωνικές αυτές κατασκευές στις περιορισμένες νησιωτικές εκτάσεις και ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, που πέραν της αλλοίωσης του φυσικού τοπίου θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες καταστροφές όχι μόνο στον πρωτογενή αλλά και τον δευτερογενή, όπως και τον τριτογενή τομέα παραγωγής.

Πέραν της ασυμφωνίας των κατασκευών με τον χωροταξικό σχεδιασμό των περιοχών, επηρεάζεται και το νησιωτικό τοπίο, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού προφίλ των νησιών, καθώς αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του παραδοσιακού τοπίου, ενώ να συνυπολογισθούν τα συνοδά έργα οδοποιίας που απαιτούνται.

Πρόκειται δηλαδή για διανοίξεις οδών για την πρόσβαση στα σημεία εγκατάστασης, με ότι αυτές συμπαρασύρουν σε σχέση με την φυτική η ζωική παρουσία στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και τυχόν καταστροφές παραδοσιακών μονοπατιών, όπως είχε επισημανθεί στην αρχική της απόφαση και από την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Εκ νέου στο προσκήνιο η γεωθερμία

Το θέμα της αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων που βρίσκονται σε Μήλο και Κίμωλο επαναφέρει η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία στοχεύει στην άμεση εκμετάλλευση τους εντός του 2014.

Ήδη προχωρά η διαδικασία προετοιμασίας των τευχών δημοπράτησης προκειμένου εντός του πρώτου εξαμήνου να υπάρξει η δημοσίευση της προκήρυξης του έργου.

Ζητούμενο της εταιρείας είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί με εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου των νησιών, μέσω συγκοινωνούντων γεωτρήσεων για άντληση και επιστροφή στη γη του γεωθερμικού ρευστού, με τη μέθοδο της ολικής επαναεισαγωγής του ρευστού με εναλλάκτη θερμότητας, ώστε να είναι εκμεταλλεύσιμη η θερμότητα του για ηλεκτροπαραγωγή.

Η εταιρεία δεν φαίνεται να πτοήθηκε από την έντονη αντίδραση που είχε εκφράσει κατά το παρελθόν ο Δήμαρχος Μήλου, όταν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχε αιτηθεί την άδεια εγκατάστασης στο νησί και συγκεκριμένα στην περιοχή Φυρλίγκος, γεωθερμικής μονάδας 5ΜW. Τότε ο Δήμαρχος έκανε λόγο για θράσος της εταιρείας να ζητήσει τη δημιουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση γεωθερμίας αγνοώντας την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου σχετικά με την αξιοποίηση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας του νησιού.

Άλλωστε ο Δήμος Μήλου, προκειμένου να επωφεληθεί από το γεωθερμικό πεδίο του νησιού κατέθεσε προτάσεις και αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης τους από Ευρωπαϊκά προγράμματα, που αφορούν στην αξιοποίηση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ευρωπαϊκή πορεία των αντίστοιχων προγραμμάτων εναλλακτικής παροχής ενέργειας έχει αποδειχθεί μη εφαρμόσιμη, με τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων, να προσβλέπουν στην εκμετάλλευση των κοινοτικών κονδυλίων απορροφώντας τα ποσά των χρηματοδοτήσεων.