Συνέδριο IMIC στη Σαντορίνη

Απασχόλησε το θέμα του τουρισμού

  • Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10

Στο συνέδριο του IMIC 2014 με θέμα «Αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την εποχικότητα στον τουρισμό. Από την θεωρία στην πράξη», που διοργανώθηκε με τη βοήθεια της Περιφέρειας παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που ανοίγει ο τουρισμός, στους δυσμενείς καιρούς που ζει η χώρα.

Στο επίκεντρο τα νησιά του Ν. Αιγαίου

Ο κ. Μαχαιρίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η τουριστική ανάπτυξη για τα νησιά του Αιγαίου. Για τον ίδιο μάλιστα ο τουρισμός είναι η «κινητήρια δύναμη» για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και για το σύνολο των παραγόντων, των προγραμμάτων και δράσεων που θα προσφέρονται στους επισκέπτες.

Για την προώθηση του τουρισμού, η Περιφέρεια στοχεύει στην αξιοποίηση της ομορφιάς και της ιδιαιτερότητας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και στην προβολή του τεράστιου φυσικού κάλλους, με στόχο τη προσέλκυση και ικανοποίηση των προσδοκιών των επισκεπτών. Άλλωστε σκοπός δεν είναι μόνο η προσέλκυση των τουριστών αλλά και η ικανοποίηση τους ώστε να επαναλαμβάνουν τις επισκέψεις τους.

Επίσης ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε ότι η Περιφέρεια αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός μοντέλου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με βάση ένα πρόγραμμα στο οποίο θα υπάγονται ο πολιτισμός του τουριστικού προϊόντος, η προστασία του περιβάλλοντος, η μεσογειακή γαστρονομία, η εύκολη πρόσβαση μέσω αεροπορικών και ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων, η επιχειρηματικότητα και οι νέες μορφές τεχνολογίας που θα συνδέονται με την ποιότητα.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης στη τοποθέτηση του στο συνέδριο σχολίασε το ρόλο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην ανταγωνιστικότητα των νησιών, διότι είναι σαφές ότι μόνο οι φυσικοί πόροι και οι υποδομές δεν φτάνουν. Παράλληλα οι διατιθέμενοι πόροι του ΕΣΠΑ 2 θα βοηθήσουν στη πραγματοποίηση των στόχων για διαμορφοποίηση του τουριστικού προϊόντος.

Πέραν των άλλων ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι πως ο κόσμος υφίσταται μια κοινωνική και περιφερειακή αλλαγή η οποία συνδέεται με την τουριστική κίνηση, τα προβλήματα στον τομέα της υγείας και την έλλειψη βασικών υποδομών που δημιουργούν προβλήματα μείζονος σημασίας στον τουρισμό. Γι’ αυτούς τους λόγους η χρυσή τομή πρέπει να βρεθεί σε περιφερειακό επίπεδο.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης αγροδιατροφικής αλυσίδας και την διασύνδεση της με το τουριστικό προϊόν, το οποίο αποτελεί το νέο πεδίο δράσης, με στόχο την στήριξη των τοπικών προϊόντων. Στο νέο αυτό μοντέλο θα πρέπει να επιβληθούν κανόνες και να αποφευχθούν στρεβλώσεις, γραφειοκρατία και εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι αρωγοί στη προσπάθεια αυτή.

Για την υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν, τόνισε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δουλεύει σκληρά και με προσήλωση.

Την τιμητική της έχει το νησί της Σαντορίνης στο συνέδριο

Εκτός των άλλων, με αφορμή το συνέδριο IMIC 2014, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα δημιουργίας περιπατητικών διαδρομών στη Σαντορίνη. Την παρουσίαση του προγράμματος θα συμπληρώνει το ηχόραμα «Σαντορίνη, ο τόπος ο μικρός ο μέγας» με συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα θα αποτελείται από εβδομήντα πέντε χιλιόμετρα περιπατητικών διαδρομών με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τους χειμερινούς. Για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος υπάρχει πυρετώδης προετοιμασία για να δημιουργηθούν νέα μονοπάτια, με μοναδικό σκοπό να γευτούν οι επισκέπτες την πολιτιστική ομορφιά και το περιβαλλοντικό κάλλος του νησιού.

Η ιδέα για τη συντήρηση των παλιών δρόμων και τη χάραξη νέων διαδρομών προήλθε από τον συνταξιούχο τραπεζικό, Κώστα Ζαρόκωστα, ο οποίος ως εραστής της φύσης και λάτρης των περιπατητικών διαδρομών ζήτησε για την υλοποίηση της ιδέας του την βοήθεια του Δήμου Θήρας και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Από την άλλη ο Δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος Ζώρζος, διευκρίνισε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί κατά τη χειμερινή περίοδο 2014-2015 και στόχο έχει την προώθηση του ποιοτικού τουρισμού που θα τονώνει την περίοδο κάμψης της τουριστικής περιόδου.

Μέσα από το πρόγραμμα θα προβληθεί η ιστορία, ο πολιτισμός και η ομορφιά του νησιού, θα συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη και βασικός άξονας θα είναι ο σεβασμός προς το περιβάλλον. Συγκινητική ήταν η βοήθεια που προσέφεραν οι μαθητές και οι καθηγητές του ΕΠΑΛ Σαντορίνης.

Παράλληλα, ο εμπνευστής του έργου εξηγεί ότι «η ύπαρξη πολλών ασφαλτόδρομων και χωματόδρομων, που τέμνουν σε πολλά σημεία τα δρομάκια και η αυξημένη δόμηση σε πολλές αγροτικές περιοχές, δημιουργούν την αίσθηση ότι το νησί στερείται ολοκληρωμένων πεζοπορικών διαδρομών. Αυτή η άποψη είναι τελείως λανθασμένη και αυτό γιατί σε λίγα μόνο σημεία οι δρόμοι επικαλύπτουν τα παλιά λιθόστρωτα και, ευτυχώς οι καταπατήσεις σε αυτά είναι πολύ ελάχιστες έως μηδαμινές».

Το μόνο που απομένει για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι η σήμανση των διαδρομών, ο καθαρισμός τους, η τοποθέτηση πινακίδων ενημέρωσης με χάρτες δικτύου, η σύνταξη και έκδοση πεζοπορικού οδηγού και η δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας.

Μέσα από το έργο αυτό θα υπάρξουν πολλά οφέλη για το νησί ώστε να θεωρείται ένας τουριστικός προορισμός για όλα τα γούστα, κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, με πολλές εναλλακτικές επιλογές. Μια τέτοια προσπάθεια δεν θα μπορούσε παρά να έχει την τιμητική στο συνέδριο του IMIC 2014.

Ετικέτες: