Ύστατες προσπάθειες σε τεταμένη ατμόσφαιρα

Η υπομονή εξαντλήθηκε

Οι εξελίξεις σε ένα μεγάλο τμήμα της επιχειρηματικότητας του νησιού, αυτού που φέρει την υπογραφή του Νεωρίου, με προκλητική στάση εκ μέρους της διοίκησης και οριακές, δικαιολογημένες αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων, διαιωνίζουν την εκκρεμότητα που αφορά στην επιχείρηση, με την κατάσταση να δείχνει ότι δεν οδεύει σε αίσιο τέλος.

Απεργιακή κινητοποίηση

Με μία ακόμη δοκιμασία “αντοχής” ήρθαν αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου την Παρασκευή το βράδυ, με τη Διοίκηση να καλεί ρυμουλκά από Πειραιά και Μύκονο προκειμένου να μετακινηθεί το πλοίο “Horizon Theano”, από τον ντόκο που ήταν δεμένο στον εξωτερικό χώρο του Νεωρίου, καθώς οι εργαζόμενοι έως και σήμερα - όπως αποφάσισαν μετά από νέα γενική συνέλευση - συνεχίζουν την απεργιακή κινητοποίησή τους.

Η νέα οικονομική εμπλοκή λόγω χρεών προς το Δημόσιο, που τους αφήνει εκτεθειμένους και με βουνό καθημερινών ακάλυπτων οικονομικών υποχρεώσεων, τους οδήγησε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε μία προσπάθεια εκδήλωσης της αγανάκτησής τους, να καθυστερήσουν την απομάκρυνση του πλοίου, παραμένοντας συγκεντρωμένοι στο χώρο του ναυπηγείου έως και τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπου τα δύο ρυμουλκά που ήρθαν, συνέδραμαν στην απομάκρυνσή του, αφού οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να προβούν σε περισσότερες ενέργειες καθώς θα αντιμετώπιζαν νομικές διώξεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που απομάκρυναν και τους γάντζους από τους δύο γερανούς με τους οποίους είχαν δέσει αρχικά το “Horizon Theano” ενώ στο ναυπηγείο είχε κληθεί και το Λιμεναρχείο Σύρου.

Το πλοίο τελικά έφυγε από το ναυπηγείο μετά τις τέσσερις και μισή τα ξημερώματα του Σαββάτου, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είχαν φύγει από το Νεώριο.

Κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί πως, εξαιτίας της στάσης που διατηρεί η διοίκηση απέναντι στους εργαζομένους, με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, άξιες λόγου ενέργειες όπως της εφοπλιστικής εταιρείας που ανήκει το πλοίο, η οποία προκειμένου να βοηθήσει την οικονομική κατάσταση ανέθεσε τις επισκευαστικές εργασίες στο Νεώριο, φαίνεται να συναντούν την πλήρη άρνησή της σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για τη λειτουργία του ναυπηγείου.

Δεν υπάρχει οριστική λύση

Με αφορμή τις εξελίξεις συναντήθηκε την Κυριακή το πρωί με εκπροσώπους του Εργοστασιακού Σωματείου ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον πρόεδρο, Μάρκο Βουτσίνο. Όπως κατέστη σαφές, το πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους έχει οδηγήσει να χάσουν κάθε ίχνος εμπιστοσύνης απέναντι στη διοίκηση του Ομίλου ενώ οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους αναλογούν από τις δύο δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού, η πρώτη εκ των οποίων έχει ήδη επισκευασθεί. Στην παρέμβασή του, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι το πολύκροτο θέμα της πορείας του ναυπηγείου πρέπει να αντιμετωπισθεί με ρεαλισμό, καθώς το μεγάλο ζητούμενο όπως χαρακτηριστικά τόνισε είναι πώς θα υπάρξει επόμενη ημέρα για το Νεώριο, στο μέτρο πάντοτε που σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, οι αρμόδιοι επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας του. Υπογράμμισε μάλιστα κατηγορηματικά ότι το ναυπηγείο στις σημερινές συνθήκες ανταγωνισμού, θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η περίπτωση να περάσει στα κρατικά “χέρια” προκειμένου να σωθεί, μοιάζει ανέφικτη με άξονα και την υφιστάμενη κατάσταση της χώρας. Ο κ. Ρήγας ανέφερε μάλιστα, πως τα δεδομένα για το Νεώριο είναι συγκεκριμένα, λέγοντας πως οριστική λύση στα προβλήματα δεν υπάρχει.

“Πάγωμα” και ελαφρύνσεις

Επεξηγώντας τα λεγόμενά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μίλησε για τις ενέργειες στις οποίες μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να παρέχει “προσωρινή ελάφρυνση” στο Νεώριο και να καταβληθεί μέρος των δεδουλευμένων στους εργαζομένους.

Ο κ. Ρήγας εξήγησε ότι μπορεί να εξετασθεί το “πάγωμα” της διεκδίκησης μέρους των οφειλών από το ΙΚΑ, τη ΔΕΗ και την εφορία ώστε το συγκεντρωθέν ποσό να υπάρξει διαβεβαίωση από τη διοίκηση ότι θα δοθεί στους εργαζομένους, τονίζοντας παράλληλα ότι θα υπάρξει μέριμνα για την ασφαλιστική ενημερότητα. Στις παρατηρήσεις των εργαζομένων που παρέστησαν στη συνεδρίαση, ότι δηλαδή το σύνολο των ενεργειών γίνεται προς ανακούφιση του Ομίλου, ο κ. Ρήγας απάντησε πως αν το Εργοστασιακό παρέχει στοιχεία για τις οικονομικές εκκρεμότητες των εργαζομένων, τότε σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, υπάρχει περίπτωση να εξετασθεί αν είναι εφικτή η διαμόρφωση ενός προγράμματος μέσω του οποίου θα ρυθμιστούν οι οικονομικές οφειλές τους.

Στο τέλος της συνάντησης ζητήθηκε από τον ίδιο να προγραμματίσει σύσκεψη με τον πρόεδρο του Ομίλου, Νίκο Ταβουλάρη και εκπροσώπους της διοίκησης ώστε να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της άλλης πλευράς.

“Βαριά ασθενής”

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, αμέσως μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στο Νεώριο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, μίλησε αποκλειστικά στην «Κοινή Γνώμη» για τις πολιτικές προεκτάσεις της διαμορφωθείσας κατάστασης στο ναυπηγείο.

Για την οριακή ανοχή των εργαζομένων, όπως αυτή εκφράστηκε προχθές, με την παρεμπόδιση της αναχώρησης του πλοίου, ο βουλευτής σημείωσε ότι «ήταν αποτέλεσμα εξελίξεων που αν δεν ελεγχθούν και αν δεν ανατραπούν μπορεί να στοιχίσουν ακόμα και στη λειτουργία της επιχείρησης. Αυτό δεν είναι κινδυνολογικό, αλλά μία πραγματικότητα».

Στέλνοντας σαφές μήνυμα και προς τις δύο πλευρές διευκρίνισε πως «θα πρέπει από πλευράς της διοίκησης να υπάρξει μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκδήλωση συνέπειας απέναντι στους εργαζόμενους, σε σχέση με τις οφειλές και τις υποχρεώσεις που έχει και από πλευράς των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση εξαιτίας των οφειλών, να δουν πιο είναι το μίνιμουμ αυτών που μπορούν να πάρουν από τη διοίκηση, προκειμένου να ξαναλειτουργήσει το Νεώριο για να παραδοθούν οι δεξαμενές, ώστε να εισπράξει το υπόλοιπο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι».

Ήσασταν αυτός που κατέθεσε την τροπολογία για τις δεξαμενές, μόνο που ως προαπαιτούμενο ήταν η πληρωμή των εργαζομένων, όμως από την είσπραξη της προκαταβολής ύψους 5 εκ. ευρώ, ούτε καν ένα μέρος των χρημάτων δεν αποδόθηκε προς τους εργαζόμενους.

«Η τροπολογία αφορούσε στην απευθείας ανάθεση του έργου της επισκευής στο Νεώριο. Αυτό ήταν μία κίνηση ένεσης σε μία επιχείρηση η οποία ήταν και παραμένει βαριά ασθενής. Δόθηκαν οι δεξαμενές, προέκυψαν και αναδύθηκαν υποχρεώσεις, τις οποίες το Νεώριο, από ότι φαίνεται, δεν είχε υπολογίσει και ήταν οφειλές όχι στο Δημόσιο αλλά με εισφορές που ήταν να καταβάλλει όταν πήρε την προκαταβολή και ήταν κάπου 680.000 ευρώ και στη συνέχεια ήρθαν οι μεγάλες οφειλές απέναντι στο ΙΚΑ, τη ΔΕΗ και την εφορία».

Πώς είναι δυνατόν μία επιχείρηση με τόσες οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του δημοσίου να παίρνει κρατική επιχορήγηση και κρατικές δουλειές;

«Οι επιχειρήσεις κάνουν ρυθμίσεις στην εφορία, όπως έχει κάνει και το Νεώριο. Δεν έχει δηλαδή καμία άλλη διαφορετική μεταχείριση πιο ευνοϊκή. Το πρόβλημα ήταν ότι έκανε τη ρύθμιση μία ημέρα μετά τη δημιουργία των οφειλών τρίτων προς το Νεώριο. Το δημόσιο δεν έχει καμία ευνοϊκή μεταχείριση απέναντι στο Νεώριο. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να μην υπάρξει κατάθεση εις χείρας τρίτων. Δηλαδή να μπορούν να πληρωθούν οι δόσεις του, όπως και τις εξοφλεί μέχρι τώρα. Τα 3 εκ. ευρώ που χρωστάει στους εργαζόμενους μπορεί να βγουν από δύο πηγές. Ένα μέρος από την ολοκλήρωση του έργου των δεξαμενών και ένα άλλο μέρος από τις επισκευές πλοίων. Η διοίκηση λέει ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα πλοία που ήταν να έρθουν προς επισκευή τα χάσανε».

Ποιος μπορεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι με την αποπληρωμή των δεξαμενών αυτά τα χρήματα θα περάσουν στα χέρια τους;

«Το σύνολο δεν πρόκειται να περάσει, όμως θα πρέπει η εταιρεία να πείσει τους εργαζόμενους. Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχει το Νεώριο. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι προαπαιτούμενο. Εάν αυτά δεν επιλυθούν θα είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο και σε λίγες μέρες το πρόβλημα δυστυχώς θα είναι εκρηκτικό και δεν θα έχει επιστροφή».

Πολύ συζήτηση έγινε τότε που αποφασίστηκε από το υπουργείο Εργασίας να δοθούν τα 1.000 ευρώ βοήθεια προς του απλήρωτους εργαζόμενους, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις από μικρότερες επιχειρήσεις του νησιού. Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος χαίρει τέτοιας αντιμετώπισης από το ελληνικό δημόσιο και όχι ο μικρομεσαίος που αντιμετωπίζει εξ ίσου σημαντικά προβλήματα να σταθεί όρθιος, σε αυτή την οικονομική συγκυρία;

«Αυτές είναι σημαντικές στρεβλώσεις που γίνονται σε μια ελεύθερη οικονομία. Πρυτάνευσε η λογική ότι στον Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα είναι 3.000 κόσμος, ο οποίος ήταν επί πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτος και όταν το δίνεις δεν μπορείς να το στερήσεις από την ομοειδή επιχείρηση όπως είναι το Νεώριο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί ως ενίσχυση σε όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που εργαζόμενοι τους δεν πληρώνονται».

Αν, ω μη γένοιτο, η επιχείρηση στην οποία εργάζομαι, στο μέλλον δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τους μισθούς μου, δεν θα πρέπει να περιμένω από το υπουργείο Εργασίας να μου δώσει 1.000 ευρώ;

«Αυτό ήταν μία εφ άπαξ ανταπόδοση που έγινε για συγκεκριμένο κλάδο και είναι γεγονός ότι δεν ισχύει για όλους τους εργαζόμενους».

Μήπως υπάρχει το εκβιαστικό δίλλημα προς την πλευρά της κυβέρνησης ότι αν κλείσουν οι ναυπηγικές μονάδες Ελευσίνας-Νεωρίου θα βγουν τόσοι εργαζόμενοι στην ανεργία, που αυτό δεν συμφέρει την κυβέρνηση όσον αφορά στους δείχτες της ανεργίας, γιατί βάσει αυτών των στατιστικών ασκούνται και οι ανάλογες πιέσεις από την πλευρά της τρόικας;

«Το θέμα δεν είναι τόσο ότι θα αυξηθούν οι άνεργοι, το ζήτημα είναι να ανατρέψεις αυτή την πορεία. Επειδή η ναυπηγική βιομηχανία περνάει μία τρομερή κρίση και δεν θεραπεύεται με επιδοτήσεις, πρόσκαιρες ενισχύσεις ή δουλειές του δημοσίου, θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, που σημαίνει θα πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας. Πρόβλημα είναι ότι καθυστερεί αυτή η ενοποίηση των ναυπηγικών βιομηχανιών. Το Νεώριο, από ότι φαίνεται, δεν είναι δυνατόν να σταθεί μόνο από την επισκευή πλοίων. Θα πρέπει να διαφοροποιηθεί και το αντικείμενο εργασίας. Αυτό έχει συζητηθεί στο παρελθόν, έχουν κατατεθεί προτάσεις, δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει».

Σε μία επιχείρηση που κατά την πάροδο των ετών πάντα είχε δουλειά, μέχρι και πρόσφατα την περίοδο του Πάσχα. Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να έχουν συσσωρευθεί τόσα χρέη, μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης και να μην έχει γίνει έλεγχος σε βάθος, στα περιουσιακά στοιχεία των συμβούλων της εταιρείας, στα αν έχουν γίνει επενδύσεις σε άλλες εταιρείες στο εξωτερικό ή το εσωτερικό της χώρας, στο εάν έχουν φύγει χρήματα στο εξωτερικό. Έχουν γίνει τέτοιοι έλεγχοι, καθώς υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά;

«Οι έλεγχοι είναι οι κλασικοί. Όλα πρέπει να είναι συνάρτηση των υποχρεώσεων που συσσωρεύονται από το παρελθόν, που η εταιρεία είχε μια άλλη πολιτική. Εξοφλούσε τους εργαζόμενους, δεν κάλυπτε όμως τις άλλες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα κάποιες υποχρεώσεις απέναντι σε ασφαλιστικούς φορείς να διογκωθούν. Αυτή τη στιγμή η πίεση που ασκείται από τους ασφαλιστικούς φορείς είναι εντονότατη και όποιος δεν ανταποκρίνεται κινδυνεύει με προσωποκρατήσεις. Είναι γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει αλλάξει πολιτική και κοιτάζει να διασφαλιστεί ως προς τις υποχρεώσεις που έχει προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς και αφήνει σε δεύτερη μοίρα τους εργαζόμενους. Δυστυχώς η εταιρεία δεν μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και βιώσιμα ώστε να καλύψει το κόστος λειτουργίας της».

Άρα υπάρχει μία προδιαγεγραμμένη εξέλιξη η οποία πού οδηγεί;

«Αν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τρόπο αποτελεσματικό το Νεώριο κινδυνεύει».

Δεν αντιμετωπίστηκαν τόσο καιρό τα προβλήματα, θεωρείτε ότι θα αντιμετωπιστούν την έσχατη στιγμή;

«Η έσχατη στιγμή δεν έρχεται εάν δεν την προετοιμάσεις. Η έσχατη στιγμή θα έρθει όταν υπάρξει μία απόλυτη διαφωνία και ασυνεννοησία ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζόμενους, οπότε τότε η παράδοση θα είναι δεδομένη. Ελπίζω ότι έστω και την τελευταία στιγμή η διοίκηση θα κάνει πιο ξεκάθαρες τις προθέσεις της και θα είναι συνεπής σε αυτές και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι αφού έγινε μία προσπάθεια, υπήρξε μία αντοχή, να πάρουν, με την υπόσχεση της διοίκησης, ένα ποσό από τις δεξαμενές. Κυρίως αυτό που πρέπει να κάνει η διοίκηση είναι να κυνηγήσει δουλειά. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί εγώ δεν είμαι αισιόδοξος».

Με τον κ. Ρήγα ακολούθησε μία αμιγώς πολιτική συζήτηση για την εξέλιξη που θα προκαλέσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, στην πολιτική ζωή της χώρας. Η εν λόγω συζήτηση μεταδίδεται μέσω του Web tv στην ηλεκτρονική έκδοση της «Κοινής Γνώμης», στο www. koinignomi.gr.

Ετικέτες: