Συνέντευξη της προέδρου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σίφνου Μόσχας Διαρεμέ

“Να επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν”

Κάθε δυνατή προσπάθεια καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων στη Σίφνο προκειμένου να διατηρήσουν εν λειτουργία τις επιχειρήσεις τους καθώς η κρίση έχει επηρεάσει άμεσα τη βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα τόνισε στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρος του Συλλόγου, Μόσχα Διαρεμέ, ζητούμενο είναι να επιτευχθεί επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων προκειμένου να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα προς το νησί.

Η κα Διαρεμέ μίλησε αναλυτικά στο web tv όπου και παρουσιάζονται αναλυτικά οι απαντήσεις της.

· Πόσα χρόνια υφίσταται ο Σύλλογος και πόσα μέλη έχει; Είναι ενεργός ο ρόλος του;

“Ο Σύλλογός μας έχει συσταθεί από το 1988 και σε αυτόν συμμετέχουν 200 μέλη. Είναι ενεργός καθ΄ όλη τη διάρκεια των χρόνων που υφίσταται. Συνεδριάζουν τα μέλη τουλάχιστον μία φορά το μήνα και κάθε δύο έτη αναδεικνύουμε νέους εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο”.

· Το επάγγελμά σας καθώς συνδέεται άμεσα με τον Τουρισμό και εξαιτίας της κρίσης, βιώνει σε οικονομικό επίπεδο τον αντίκτυπο. Στη Σίφνο μία επιχείρηση του κλάδου σας την παρούσα χρονική περίοδο ποια προβλήματα αντιμετωπίζει;

“Όπως όλα τα νησιά και η Σίφνος βιώνει καταρχάς τη μείωση της τουριστικής σεζόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα, έχουν αυξηθεί πολύ τα τέλη και οι εισφορές που πρέπει να καταβάλουμε. Εξαιτίας της κρίσης δεν έχουμε επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά συνήθως ξένους τουρίστες. Εκείνοι όμως, δεν αφήνουν πολλά χρήματα στο νησί καθώς φροντίζουν να αναζητούν προσφορές και ό,τι οικονομικότερο υπάρχει σε επίπεδο διαμονής και διασκέδασης. Είναι εμφανές και σε εμάς ότι υπάρχει οικονομική κρίση”.

· Η οικονομική κρίση που αναφέρετε ότι έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων είχε ως απόρροια να κλείσουν κάποιες εξ αυτών; Αν ναι, πόσες είναι αυτές;

“Βέβαια και έχουν κλείσει επιχειρήσεις. Αρκετοί επιχειρηματίες έχουν καταθέσει τα σήματά τους καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες. Δεν είναι πάρα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά είναι ένας σημαντικός αριθμός”.

· Αντιλαμβανόμαστε ότι για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της Σίφνου είναι απαραίτητη η παρουσία επισκεπτών στο νησί. Από την πλευρά σας ως επαγγελματίες, ποιες ενέργειες κάνετε ώστε να αυξήσετε την επισκεψιμότητα; Έχετε απευθυνθεί στη Δημοτική Αρχή ώστε να καταθέσετε τα αιτήματά σας και με κατάλληλες ενέργειες να συνδράμει από την πλευρά της, όσο γίνεται περισσότερο;

“Έχουμε καταθέσει αιτήματα για τη μείωση των τελών που καλούμαστε να καταβάλουμε, έχουμε υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει αύξηση των δρομολογίων και των πλοίων ώστε να μετακινούνται οι επισκέπτες και να έχουμε συχνότερη συγκοινωνία από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και από τα νησιά των Κυκλάδων. Ένα ακόμη αίτημά μας είναι να συνδεόμαστε με τα λιμάνια της Σαντορίνης, της Μυκόνου και της Πάρου, προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα προς τη Σίφνο. Από την πλευρά μας, στοχεύουμε στο να μπορούμε να διαφημιστούμε σε χώρες του εξωτερικού. Συμμετείχαμε φέτος με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε τέσσερις διεθνείς εκθέσεις. Επίσης, ο Σύλλογος εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader και επιδοτηθήκαμε με 45 χιλιάδες ευρώ και θα προσπαθήσουμε με αυτό το ποσόν να λειτουργήσουμε ένα γραφείο πληροφοριών στο λιμάνι για τη διευκόλυνση των επισκεπτών. Εκτός από όσους δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο προκειμένου να προβούν σε κρατήσεις δωματίων, ο Σύλλογος θέλει να λειτουργήσει αυτό το γραφείο ώστε να εξυπηρετεί το σύνολο των επισκεπτών. Επιπλέον, διατηρούμε ιστοσελίδα, στην οποία παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία για το σύνολο των ενοικιαζομένων δωματίων στο νησί”.

· Η τουριστική σεζόν έχει συρρικνωθεί. Ποια είναι για το νησί της Σίφνου τα δεδομένα και ποια τα ζητούμενα και οι στόχοι ώστε να επιμηκυνθεί αυτή η περίοδος; Στοχεύετε στην ανάπτυξη του θεματικού Τουρισμού;

“Πρέπει να αυξηθεί η τουριστική περίοδος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ενοικιαζομένων δωματίων ξεκινά τη λειτουργία του από την εορταστική περίοδο του Πάσχα έως και τα μέσα Οκτώβρη. Προκειμένου να αυξηθεί ο Τουρισμός πρέπει να έχουμε ακτοπλοϊκή σύνδεση. Βέβαια υπάρχουν και εναλλακτικές μορφές Τουρισμού που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ώστε να έχουμε όφελος. Όπως ο περιπατητικός Τουρισμός καθώς έχουμε πολύ όμορφα μονοπάτια και οκτώ υπέροχες χαρτογραφημένες διαδρομές. Επίσης, είναι ο θρησκευτικός Τουρισμός ενώ γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Σίφνου έχει ξεκινήσει μία διαδικασία για την εξέλιξη και του καταδυτικού Τουρισμού”.

· Στο νησί οι υποδομές που υπάρχουν θεωρείτε ότι επαρκούν προκειμένου να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα προς τη Σίφνο;

“Νομίζω πως ναι. Το σύνολο των ενοικιαζομένων δωματίων και όλοι οι άνθρωποι που έχουν τα καταλύματα προσπαθούν ώστε να προσφέρουν το καλύτερο. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μπορώ να αναφέρω ότι έχουμε πολύ προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια ενώ η φροντίδα τους “αγγίζει” υψηλά επίπεδα. Θεωρώ πως είμαστε σε καλό στάδιο. Και οι επιχειρήσεις παράλληλα, είναι προσεγμένες και φροντίζουν οι ιδιοκτήτες γι αυτό. Υπάρχει γενικώς μία καλαισθησία”.

· Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί σήμερα τους επισκέπτες είναι το οικονομικό κομμάτι. Ως επιχειρηματίες διατηρείτε στη Σίφνο προσιτές για τον επισκέπτη τιμές; Ένας επισκέπτης μπορεί να ανταποκριθεί;

“Νομίζω πως μπορεί. Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από είκοσι ευρώ και φθάνουν αρκετά υψηλά. Ανάλογα με τα δωμάτια και τις προτιμήσεις των επισκεπτών. Πάντως κάποιος μπορεί να βρει πολύ οικονομικά δωμάτια με πρωινό. Και η ποιότητα είναι καλή αλλά και οι παροχές”.

· Ένας επιχειρηματίας του κλάδου σας, πώς προβλέπει το μέλλον για μία επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων στη Σίφνο; Πιστεύετε ότι σύντομα θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη;

“Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη. Σε αυτό ελπίζουμε όλοι και γι΄ αυτό προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Από την πλευρά μας, οι τιμές επαναλαμβάνω είναι προσιτές. Εάν καταφέρουμε και προσελκύσουμε κόσμο για τις Κυκλάδες μέσω της βελτίωσης της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας και αυξήσουμε την τουριστική σεζόν, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε σε γενικότερο επίπεδο”.