Κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

“Απλοποίηση” επιβάλλει η τρόικα

Στο γενικότερο πλαίσιο του προγράμματος της ανάπτυξης της χώρας και του επαναπροσδιορισμού του χρέος , η ΤΡΟΙΚΑ πιέζει για άμεσες αλλαγές στην κλίμακα της φορολόγησης. Αποδιοπομπαίος τράγος των νέων όρων ανάκαμψης τίθενται τα νησιά του Αιγαίου.

Οι νέοι όροι

Διορία μέχρι τον Σεπτέμβρη δίνουν οι δανειστές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θέτοντας νέες δεσμεύσεις ώστε δεχτούν να ξεκινήσει, το φθινόπωρο, η συζήτηση για τη μείωση του χρέους. Μεταξύ των νέων όρων, η ΤΡΟΙΚΑ απαιτεί την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν στη νησιωτική Ελλάδα και θεωρεί πως νέα καθυστέρηση θα δυσκολέψει τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015.

Οι συζητήσεις για την υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και ο σαρωτικός έλεγχος για τη φοροδιαφυγή στα νησιά είχε ξεκινήσει από το Μάιο του 2013, ωστόσο πλέον αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξυγίανση της οικονομίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα σε συνέντευξη της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», πρέπει να εξαλειφθούν ειδικά προνομιακά οικονομικά καθεστώτα ,συμπεριλαμβανομένου και των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στον νησιωτικό χώρο.

Το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο, όπως και η κυβέρνηση διέψευσαν τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κρατώντας τα προσχήματα, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται. Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας αναφέρει : « Υπάρχουν πολλές φοροαπαλλαγές, πιο πολλές από την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι για παράδειγμα ο ΦΠΑ στα νησιά. Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις. » Στον αντίποδα, σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει πρόθεση ή σχεδιασμός για κάτι τέτοιο».

Ο αντίκτυπος στα νησιά

Στην προσπάθεια για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να μελετήσει τις εξαιρέσεις του ΦΠΑ. Όπως υπολογίζεται, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεχθεί την κατάργηση των ειδικών αυτών καθεστώτων, ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχυθεί σημαντικά, κλείνοντας μια μεγάλη ‘’τρύπα’’ στο πρόβλημα της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας. Παραταύτα, το μέτρο δεν επιδρά τόσο ‘’ιδανικά’’ και για τα νησιά.

Βάση των δηλώσεων του πρόεδρου του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Γιώργος Κορομηλάς τυχόν καταργήσεις του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ,θα συμβάλουν ώστε να υποστούν καταστροφή τα νησιά του Αιγαίου. «Το τουριστικό προϊόν αναμένεται να γίνει πιο ακριβό στην περίπτωση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται» ,αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως προβλέπεται, στην περίπτωση που εφαρμοστή το μέτρο, θα αυξηθεί το κόστος διαβίωσης των κατοίκων και οι τοπικές οικονομίες θα μπουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Αναλυτικότερα , προβλέπεται η ταμειακή επιβάρυνση των κατοίκων όπως και οι αύξηση των τιμών και σε τουριστικά προϊόντα, καθιστώντας του τουρίστες ακόμα πιο διστακτικούς στην επιλογή ως τουριστικού προορισμού τα νησιά του Αιγαίου. Από την άλλη πλευρά, ενώ θα μειώνεται η αγοραστική ικανότητα, ως αποτέλεσμα θα αυξάνεται η φοροδιαφυγή και ο τζίρος της μαύρης οικονομίας.

Ετικέτες: 

Σχόλια

αγρυπνος Τετ, 16 Ιουλ. 2014 - 2:05

αν νομίζουμε οτι η τροϊκα δηλ το δντ και η εε , μπηκαν στην χωρα μας για να μας σωσουν ,ειναστε βαθιά νυχτωμένοι. η απολοποίηση των συστημάτων εχει μονο ένα στόχο την συγκεντρωση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας - επιχηρήσεων σε λιγους και "εκλεκτούς" και οι υπόλοιποι να καταλήξουμε "εργαζόμενοι" με μισθούς πείνας... ο αλλος δρομος να τους πεταξουμε απο πάνω μας οπως την τριχα απο το γιαούρτη...