Επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς την Υπουργό Τουρισμού

Αφήστε να αναλάβουμε τα του οίκου μας

Την εκχώρηση αρμοδιότητας κατάταξης των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων στο Επιμελητήριο Κυκλάδων ζητά, με επιστολή του προς την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρός του, κ. Γιάννης Ρούσσος.

Την απόλυτη αντίθεσή του στην εκχώρηση της αρμοδιότητας κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Υπουγείου Τουρισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή, εξέφρασε στην επιστολή του ο κ. Ρούσσος, καθώς, όπως τόνισε, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο δεν έχει καμία φυσική παρουσία στην περιοχή των Κυκλάδων, που μαζί με το νομό Δωδεκανήσου αποτελούν τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα, ενώ μέχρι πρότινος ουδεμία σχέση είχε με αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, καθιστώντας το, συνεπώς, μη ικανό να γνωρίζει τόσο τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους, όσο και τις διαφοροποιήσεις τους από τις τουριστικές επιχειρήσεις της υπόλοιπης επικράτειας, αλλά και από νησί σε νησί.

Επισημαίνοντας το γενικότερο κλίμα απαξίωσης, αποψίλωσης ή και διάλυσης των υπηρεσιών στα νησιά (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΟΥ), ο πρόεδρος στην επιστολή του προς την Υπουργό, κάνει λόγο για προσπάθεια επαναφοράς, μετά από δεκαετίες, ενός συγκεντρωτικού χαρακτήρα διοίκησης με τη διάλυση των αποκεντρωμένων δομών.

Στην επιστολή, αναφέρονται όλες οι επενδύσεις σε υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται μέσω σύγχρονων υποδομών στους επιχειρηματίες, με τη δυναμική παρουσία του Επιμελητηρίου στα οχτώ μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων και αποδεικνύουν την ικανότητα και ετοιμότητα του τοπικού φορέα, να αναλάβει την αρμοδιότητα κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων:

- Επτά μινι συνεδριακά κέντρα, στα μεγαλύτερα νησιά, εξοπλισμένα με σύστημα τηλεδιάσκεψης, εκπαιδευτικά συστήματα και δίκτυα άμεσης διασύνδεσης με το κεντρικό γραφείο στη Σύρο

- Συλλογή και επεξεργασία ψηφιακού υλικού για την προβολή 3.700 επιχειρήσεων (εκ των οποίων οι 2.800 ανήκουν στον τουριστικό κλάδο) μέσω της δικτυακής πύλης του Επιμελητηρίου

- Δημιουργία Τουριστικής Πύλης Κυκλάδων, η οποία διασυνδέεται με το TripAdvisor δημιουργώντας τρία σημεία προβολής και πρόσβασης, με αυτόνομο σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων

- Υπηρεσίες εκπαίδευσης προς τα μέλη του Επιμελητηρίου, με συνολικά εως τώρα 180 τμήματα σε 18 νησιά και 5100 ωφελουμένους

- Εξατομικευμένη Υπηρεσία Επιχειρηματικής Συμβουλευτικής σε ερωτήματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, με απαντήσεις σε περισσότερα από 12.000, εκ των οποίων περίπου 3.500 προέρχονται από ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων

- Υλοποίηση δύο ερευνών για τον Τουρισμό κατά τα έτη 2007 – 2009, τα αποτελέσματα των οποίων είχαν ως αποδέκτες κυρίως τουριστικές επιχειρήσεις, με σκοπό την κατανόηση των στοιχείων που αναδείχθηκαν και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

- Δημιουργία και διάθεση 2.500 δωρεάν εκπαιδευτικών πακέτων (έντυπο και ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό) σε ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

Μη μένοντας εκεί, ο κ. Ρούσσος αναλύει και τις δράσεις του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου, του οποίου οι δράσεις θα έχουν να κάνουν με την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας μέσω σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών και θα ωφελήσει άμεσα τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Με ακόμη μία έκκληση να τροποποιηθεί το άρθρο 6 του νομοσχεδίου ώστε η αρμοδιότητα κατάταξης των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων του νομού να εκχωρηθεί στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, κλείνει την επιστολή του ο πρόεδρος προς την Υπουργό Τουρισμού, την οποία και προσκαλεί στην έδρα του Επιμελητηρίου στη Σύρο, ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμασι τις υποδομές και υπηρεσίες που παρέχονται στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου.