Φειδωλοί στα έξοδά τους οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα

Πολλοί οι τουρίστες, λίγα τα έσοδα

Όλο και λιγότερα χρήματα «αφήνουν» οι τουρίστες, αλλοδαποί και ημεδαποί, σύμφωνα με έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Στην Έρευνα Περιφεριακής Κατανομής της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης, η οποία διενεργήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, φάνηκε η πτωτική τάση των τελευταίων ετών όσον αφορά τα χρήματα που αποφασίζουν να ξοδέψουν οι τουρίστες στους προορισμούς φιλοξενίας.

Παρά την ανοδική πορεία
τα έσοδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, καθότι παγκόσμια, δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους αλλοδαπούς τουρίστες που αποφασίζουν να επισκευτούν την Ελλάδα, κάνοντάς τους ολοένα και πιο διστακτικούς στα έξοδα, γεγονός που αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση, όχι μόνο στους επιχειρηματίες του κλάδου, αλλά και στο σύνολο των Ελλήνων, αφού τα έσοδα από τον τουρισμό ωφελούν εν γένει την οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ι.Τ.Ε.Π., παρατηρείται μείωση στα έξοδα που κάνουν οι τουρίστες, παρά την μεγάλη αύξηση στον αριθμό των αφίξεων, με αποτέλεσμα αυτή να μη συνδέεται με αντίστοιχη αύξηση των εσόδων στα ταμεία, ιδιωτικά και κρατικά.

Αναλυτικότερα, η έρευνα, η οποία αφορά κυρίως τη διετία 2012-2013, δείχνει ότι το 2013 υπήρξε μια πενιχρή αύξηση στην ημερίσια δαπάνη σε σχέση με το 2012, που ανέρχεται στο 2,7%, φτάνοντας τα 73,1 Ευρώ, από 70,3 Ευρώ που ξόδευε την προηγούμενη χρονιά κατά μέσο όρο ένας τουρίστας. Ακόμη και με αυτή την αυξητική τάση, ωστόσο, η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η αντίστοιχη ημερίσια δαπάνη, το 2008 ανερχόταν στα 76,3 Ευρώ, 4,3% υψηλότερη από αυτή του 2013. Τα στοιχεία έδειξαν, ότι από τους τουρίστες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη μεγαλύτερη δαπάνη ανά ταξίδι έκαναν πέρσι οι Αυστριακοί, ξοδεύοντας €898 και ακολουθούν οι Γερμανοί με €838, ενώ από αυτούς εκτός της Ε.Ε. τον μεγαλύτερο «σεφτέ» έκαναν Καναδοί, με €1.388 ανά ταξίδι, οι Βραζιλιάνοι με €1,387 και οι τουρίστες από την Αυστραλία με €1.370.

Μείωση, επίσης, παρατηρήθηκε τον προηγούμενο χρόνο και στην περίοδο παραμονής των αλλοδαπών τουριστών στη χώρα μας, κατά 2 περίπου μέρες σε σχέση με το 2008, αλλά σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 2013, από τους επισκέπτες που προήλθαν εντός της Ε.Ε., τις περισσότερες μέρες έμειναν στην Ελλάδα οι Γερμανοί με 12,8 διανυκτερεύσεις και οι Άγγλοι με 10,2. Από τους επισκέπτες που προέρχονται από χώρες εκτός της Ε.Ε., οι Καναδοί και οι Αυστραλοί διέμειναν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη χώρα, με 14,6 και 12,2 διανυκτερεύσεις αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2013 ήταν η πρώτη χρονιά κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, που σημειώθηκε άνοδος στον τομέα του τουρισμού, αφού ακόμη το 2012 η χώρα μετρούσε απώλειες της τάξεως του 5,5% στις αφίξεις και 4,6% στις εισπράξεις σε σχέση με το 2011.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για φέτος

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, μέχρι το τέλος της θερινής τουριστικής σεζόν του 2014, προβλέπεται «έκρηξη» της τουριστικής ζήτησης, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να δείχνουν συμβολή του τουρισμού κατά 5% στο σύνολο των κρατικών εσόδων.

Την αισιοδοξία των στατιστικών δεν συμμερίζονται οι επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι κάνουν λόγο, όχι μόνο για μείωση στην οικονομική επιφάνεια των επισκεπτών, αλλά και στην ποιότητα του τουρισμού φέτος, γεγονός που τους κάνει να «κρατούν μικρό καλάθι» στις μεγαλοστομίες των κυβερνώντων για τα αυξημένα έσοδα από την κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων.

«Πολλοί τουρίστες, ελάχιστες αγορές» είναι συνοπτικά η εντύπωση, την οποία έχει αφήσει σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό η φετινή τουριστική περίοδος μέχρι τώρα. Όσο κι αν σφύζουν από ζωή δρόμοι, σοκάκια, καλντερίμια και πλατείες, τα μαγαζιά παραμένουν άδεια, καθώς οι τουρίστες δεν φαίνεται να κάνουν ψώνια στα εμπορικά καταστήματα, ενώ ακόμη και τα ρώσικα ρούβλια, στα οποία είχε επενδύσει η τουριστική βιομηχανία, δεν δείχνουν να κινούνται τόσο πολύ, όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι κατά μέσον όρο το 2013 στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δαπανήθηκαν από τους τουρίστες περίπου 3,49 δισ. Ευρώ και πιο αναλυτικά διέθεσαν το 28,48% της δαπάνης τους για τη διαμονή τους, το 23,42% για τη διατροφή τους, το 10,10% για τις μετακινήσεις τους, το 18,18% για τις αγορές τους και το 5,82% για την ψυχαγωγία τους.

Το μεγαλύτερο αγκάθι για επιχειρηματίες και επαγγελματίες στη φετινή τουριστική περίοδο, είναι η συλλήβδην συρρίκνωση του εγχώριου τουρισμού, αφού όπως καταγράφει και το Ευρωβαρόμετρο το 74% των Ελλήνων δεν πήγαν διακοπές το 2013 και αυτή η τάση δεν φαίνεται να αντιστρέφεται ούτε το 2014.

Σε γενικά επίπεδα ο μέσος όρος της κατά κεφαλήν δαπάνης φαίνεται ότι θα αυξηθεί σε σχέση με πέρσι, αν και δεν εκτιμάται ότι θα φτάσει πάνω από €700 ανά ταξίδι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Ανδρεάδη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πορεία των εισπράξεων δεν θα είναι και πολύ διαφορετική από την περσινή, καθώς παρόλο που αναμένονται περίπου 19 εκατ. τουρίστες (συν 2,2 εκατ. από την κρουαζιέρα), τα άμεσα έσοδα που θα φτάσουν στα ταμεία δεν θα ξεπεράσουν τα 13 δις Ευρώ.

Ετικέτες: