Υπό ανάπτυξη το ανταγωνιστικό μοντέλο της Σύρου
- Δευτέρα, 11 Αυγούστου, 2014 - 06:10
O τελευταίος μήνας της τουριστικής σεζόν καταγράφεται ως ο Αύγουστος με την υψηλότερη τουριστική κίνηση του χρόνου. Παράλληλα, ωστόσο παρατηρείται και ως ο μήνας, που σύμφωνα με την έρευνα της trivago.gr, παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση στην μέση τιμή διανυκτέρευσης.
Την ίδια στιγμή που η χώρα σημειώνει ένα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και ο τουρισμός επίσημα πλέον αποτελεί την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, κάποιοι ξενοδόχοι βρήκαν την ευκαιρία να “βγάλουν τα σπασμένα” των προηγούμενων ετών και προχώρησαν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών. Οι τιμές στα ξενοδοχεία εκτοξεύονται, ιδιαίτερα στους δημοφιλέστερους προορισμούς, καθιστώντας το κόστος διαμονής απλησίαστο για τους περισσότερους Έλληνες. Συνολικά η αύξηση των ξενοδοχειακών τιμών στην Ελλάδα, σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, αγγίζει το 21%, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι τιμές διπλασιάστηκαν.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών για το μήνα Ιούνιο, πρωταθλήτρια στην άνοδο των μέσων ξενοδοχειακών τιμών αναδεικνύεται η Σαντορίνη.
Η γενικότερη εικόνα
Το ποσοστό αύξησης των ξενοδοχειακών τιμών, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, όπως φαίνεται δεν επηρεάζει την τουριστική κίνηση σε προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που αποτελούν “ασφαλή” προορισμούς για χαλάρωση υψηλών προδιαγραφών και διασκέδαση. Όπως παρατηρείται, όσο αυξάνεται η τουριστική ζήτηση σε ηπειρωτική αλλά και νησιώτικη Ελλάδα τόσο αυξάνονται και οι τιμές των τουριστικών καταλυμάτων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εφημερίδων οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 30% σε σχέση με το 2009 στην Αθήνα, όπου, πριν από μερικά χρόνια, δεν υπήρχαν δωμάτια κάτω από 70 ευρώ ,ενώ πλέον φτάνουν μέχρι και 40 ευρώ.
Ωστόσο, φθηνές τιμές δεν χαρακτηρίζουν τα κοσμοπολίτικα νησιά τόσο του Αιγαίου όσο και του Ιονίου πελάγους. Την πρωτιά κατέχει τον φετινό Αύγουστο η Λευκάδα. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης στα ξενοδοχειακά καταλύματα του νησιού αυξήθηκε ποσοστιαία κατά 58% .Στην συνέχεια ακολουθεί το νησί της Σαντορίνης, απευθυνόμενο σε ξένους τουρίστες και εκμεταλλευόμενο την ιδιαίτερη φυσική του ομορφιά, κρατάει τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα στα Φηρά η μέση τιμή διανυκτέρευσης αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 47% και στο ειδυλλιακό Ημεροβίγλι η αύξηση που καταγράφεται είναι της τάξης του 22%. Στις πρώτες θέσεις της λίστας, εντάσσεται και το “νησί των ανέμων” όπου η μέση τιμή διανυκτέρευσης παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 32%, δηλαδή οι τουρίστες προκειμένου να μείνουν σε κάποιος από τα ξενοδοχειακά καταλύματα του νησιού, κατά μέσο όρο θα χρειαστεί να δαπανήσουν 402 ανά διανυκτέρευση.
Επίσης, στα “προπύργια” του τουρισμό, όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Σκιάθος που πορεύονται και λειτουργούν σύμφωνα με το σύνθημα “Όλα για τον επισκέπτη”, καθώς όπως δηλώνει ο Χρήστος Πιλατάκης, διευθυντής ξενοδοχείου στη Ρόδο, «ένας δυσαρεστημένος επισκέπτης, εάν μεταφέρει τις κακές του εμπειρίες, σημαίνει δέκα πελάτες λιγότεροι», οι τιμές ακολουθούν μια σταθερή ανοδική πορεία της κλίμακας των 25% έως 34%. Αναλυτικότερα,στη Σκιάθο να αγγίζει το 34% ενώ στο «νησί των ιπποτών» οι τουρίστες για μία διανυκτέρευση θα πρέπει να διαθέσουν περί τα 140 ευρώ.
Τα σχόλια των αρμόδιων φορέων
Αρχικά, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενθουσιασμένος από τις θετικές εξελίξεις του ελληνικού τουρισμού, αναφέρει: “ Ένας στους τρεις Έλληνες συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό και για την ελληνική οικονομία, έπειτα από αρκετά χρόνια βαριάς κρίσης, αυτό αποτελεί ακτίνα ελπίδας”. Ωστόσο μετά την αδικαιολόγητη αύξηση τουριστικών τιμών στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή μάλιστα που η Ισπανία, η Ιταλία και η Τουρκία, είτε διατηρούν τα ίδια επίπεδα τιμών με πέρυσι είτε ρίχνουν δραματικά τις ξενοδοχειακές τιμές, δημιουργήθηκε η ανησυχία για διαφύλαξη των υψηλών ποσοστών αφίξεων και κρατήσεων στην χώρα. Για τον λόγο αυτόν ζητήθηκε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, στέλεχος του ΣΕΤΕ υποστήριξε πως “οι αυξήσεις που καταγράφονται ακολουθούν το νόμο της ζήτησης. Ωστόσο πράγματι κάποιοι μεμονωμένοι επαγγελματίες έχουν προχωρήσει σε δυσθεώρητες αυξήσεις και αυτούς ο ΣΕΤΕ τους εντοπίζει και τους απομονώνει”. Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι κατανέμουν τις ευθύνες ύπαρξης υψηλών τιμών στους διαδικτυακούς μηχανισμούς που προωθούν ένα σύστημα μη υγιής ανταγωνισμού. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς, Σπύρος Γαλιατσάτος, υπογραμμίζει ότι οι τιμές που ακούγονται δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα που βιώνει ο κλάδος συνολικά. Αντίθετος εν τούτοις με την “εικονική πραγματικότητα” που προβάλει ο παραπάνω πρόεδρος, τίθεται ο πρώην πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων της χώρας, Γιώργος Τελώνης, που επισημαίνει ότι παρατηρούνται αυξήσεις τιμών στα ξενοδοχεία,γεγονός που μπορεί οδηγήσουν τους μεγάλους tour operators να στείλουν την επόμενη χρονιά πελάτες τους σε φθηνότερους προορισμούς.
Συριανή κατεύθυνση
Με αρνητικό πρόσημο κλείνει ο Αύγουστος για Μήλο, Αστυπάλαια, Σκόπελο και Σπέτσες όπου οι μέσες ξενοδοχειακές τιμές μειώθηκαν κατά 13%, 35%, 16% και 9% αντίστοιχα. Έπειτα ακολουθεί η Πελοπόννησος όπως και τα λιγότερα γνωστά νησιά του Αιγαίου, όπως η Σύρος, στα οποία υπάρχουν δωμάτια με θέα στη θάλασσα μόνο με 30 ευρώ. Οι ξενοδόχοι των γειτονικών νησιών υποστηρίζουν πως ο τιμοκατάλογος των ξενοδοχειακών τους μονάδων είναι ανάλογος με την παροχή υψηλών υπηρεσιών και τους εκλεκτούς τους επισκέπτες. Ενώ η τουριστική τους επιτυχία ολοκληρώνεται με την συμβολή των αρχαίων μνημείων και της αρχαίας ιστορίας που προβάλλουν και προσελκύουν τους τουρίστες.
Η Πρωτεύουσα των Κυκλάδων δεν έχει την δυνατότητα να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα νησιά, όπως την Κρήτη ή την Μύκονο σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, οι χαμηλές τιμές με τις αντίστοιχες παροχές υπηρεσιών που προσφέρει το νησί, αν και είναι αποτέλεσμα της χαμηλής τουριστικής κίνησης του τόπου, μπορεί να αποδειχθεί θετική συνέπεια για το νησί. Οι μειωμένες τιμές σε σχέση με το γενικότερο αυξητικό κλίμα τιμών, θα αποτελέσει το ανταγωνιστικό τμήμα της Σύρου απέναντι στα άλλα νησιά. Σε συνδυασμό μάλιστα με την σωστή προβολή των στοιχείων της τοπικής παράδοσης αλλά και φυσικής ομορφιάς, οι χαμηλές ξενοδοχειακές τιμές θα αποτελέσουν το κινητήριο στάδιο μια ανερχόμενης υπολογίσιμης τουριστικής δύναμης στα νερά του Αιγαίου. Υπάρχουν αρκετές “ατέλειες” στο νησί εξαιτίας της καθυστερημένης ανάπτυξης του,αν όμως μετατραπούν σε πλεονεκτήματα του τόπου τότε θα έχουμε τα αντίστοιχα επιθυμητά αποτελέσματα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τουρισμός: Τι τζίρο έκαναν φέτος τα ελληνικά ξενοδοχεία
17 Νοε. 2024 - 12:49 - Τουρισμός: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για ξενοδοχεία, κρουαζιέρα και airbnb
9 Νοε. 2024 - 9:29 - Φόβοι στην τουριστική αγορά από την χρεοκοπία του FTI Touristik
3 Ιουν. 2024 - 17:29 - ΤτΕ: Αυξημένη κατά 16% η τουριστική κίνηση τον Ιανουάριο 2024
26 Μαρ. 2024 - 15:57 - Σεμινάριο για τους επαγγελματίες του τουρισμού στη Σύρο
28 Νοε. 2023 - 10:22