Η «ακτινογραφία» της ΑlphaBank

Εκτίναξη του τουρισμού στην Ελλάδα

Για ακόμη μια τουριστική σεζόν ο ελληνικός τουρισμός ξεπερνά κάθε προηγούμενο ρεκόρ και αντιδιαστέλλεται με το ρητό που θέλει «κάθε πέρσι και καλύτερα». Σύμφωνα μάλιστα με το οικονομικό δελτίο της AlphaBank, η τουριστική κίνηση του 2014 θα είναι κατά πολύ καλύτερη σε σχέση αυτήν του 2013.

Βάση των εκτιμήσεων της τράπεζας διαπιστώνεται πως η τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι είχε αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που δεν αποκαθιστά απλώς την διαστρεβλωμένη εικόνα της χώρας αλλά δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας ενισχύοντας την οικονομική δυναμική της χώρας. Δεν χαρακτηρίζεται αδίκως ο τουρισμός, ως ο «οικονομικός πνεύμονας» της χώρας μιας και εν τούτοις αποτελεί την μόνη οικονομική διέξοδο σε συνδυασμό με την υποστήριξη των επιχειρήσεων όπως και εμπιστοσύνη των ξένων επισκεπτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη, μετά την πρώτη συνάντηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, δημιουργήθηκαν περίπου 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τραπεζικές εκτιμήσεις

Σύμφωνα με την σχετική ανάλυση, βασισμένη στα προσωρινά στοιχεία της έρευνας συνόρων που πραγματοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος, προκύπτει πως η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση άγγιξε τον αριθμό των 6,26 εκατ. τουριστών στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Το ποσοστό αφίξεων αυξήθηκε κατά 15,6% έναντι της αύξησης του περασμένου χρόνου. Παράλληλα, σημαντική άνοδος παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις ως συνεπακόλουθο της έντονης τουριστικής κίνησης την φετινή τουριστική σεζόν. Την ίδια στιγμή, το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών παρουσίασε εξίσου σημαντικό πλεόνασμα της τάξης των 2.916,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Σε αντιδιαστολή με το φαινόμενο των αυξημένων πληρωμών των εγχώριων κατοίκων για τουρισμό στο εξωτερικό και την ταυτόχρονη μείωση των δαπανών ανά ταξίδι στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα της φετινής τουριστικής κίνησης φέρει θετικό πρόσωπο για την εγχώρια οικονομία. Σύμφωνα με την έκθεση της Alpha Bank, τις βασικότερες πηγές ταξιδιωτών στην χώρα αποτελούν το Ην. Βασίλειο και η Γαλλία, για τις οποίες καταγράφηκε αύξηση αφίξεων από 10% έως 20%. Ταυτόχρονα η τουριστική ροή στην Ελλάδα ενισχύθηκε από την συμβολική αύξηση των Γερμανών τουριστών όπως επίσης και χώρες, οι οποίες σταδιακά εντάσσονται στις σημαντικές πηγές του Ελληνικού Τουρισμού όπως για παράδειγμα η Ρωσία που παρουσιάζει ισχυρό και σταθερό ενδιαφέρον για την χώρα αλλά και οι ΗΠΑ που σημείωσαν δυναμική άνοδο που πλησίασε τους 745,5 χιλ. Αμερικάνους τουρίστες.

Το μερίδιο του ελληνικού τουρισμού έχει καταμεριστεί μεταξύ των χωρών και η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης ποικίλων τουριστών σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση διεθνών αφίξεων στα χρονικά του Ελληνικού τουρισμού. Εκ του αποτελέσματος, οι αναλυτές της AlphaBank αναφέρουν πως «Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν την οριστική εξάλειψη της αρνητικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και την ανάδειξη των πραγματικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδος στους τομείς της παροχής τουριστικών υπηρεσιών όλων των κατηγοριών ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες». Βάση των εκτιμήσεων των αρμόδιων, τα προβλεπόμενα ποσοστά του ΣΕΤΕ για την τουριστική κίνηση επιβεβαιώνονται και επαυξάνονται καθώς οι νέες προβλέψεις κάνουν λόγο για συνολικές αφίξεις που θα υπερβούν πιθανότατα τους 19,5 εκατ τουρίστες.

Όπως συμπεριλαμβάνεται και επισημαίνεται στην ανάλυση της AlphaBank, η θεαματική και σημαντική βελτίωση της τουριστικής κίνησης το 2014 αποδίδεται κυρίως στην βελτιωμένη εικόνα της Ελλάδος που οφείλεται στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, χάρη στο τουριστικό μοντέλου που προωθήθηκε, στην βελτίωση του ξενοδοχειακού δυναμικού και στις υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες όπως επίσης και στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, στις ελκυστικότερες τιμές των πακέτων και στη βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών.

Οικονομικές ανακατατάξεις

Στην πρώτη συνάντηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, όπως αναφέρει και ο κ. Ανδρεάδης «Συζητήθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις των Κοινωνικών Εταίρων και της Κυβέρνησης για τη βελτίωση της απασχόλησης» ενώ ταυτόχρονα πρόσθεσε «Ο Τουρισμός είναι γνωστό ότι φέτος θα δημιουργήσει, περίπου, 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι νέες εκτιμήσεις είναι για 19,5 εκατομμύρια αφίξεις και 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα έσοδα, αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες, παρά τις απώλειες από Ρωσία και Ουκρανία και έγινε μία συζήτηση συνολικά πως μπορούν να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι άνθρωποι στον Τουρισμό και τα επόμενα χρόνια».

Μια νέα σειρά προγραμμάτων προτάθηκε να υλοποιηθεί, η οποία συσχετίζεται με τα εμπροσθοβαρή προγράμματα των 700 εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρους του ΣΕΤΕ «Το Voucher που μόλις έκλεισε των 10.000 θέσεων, θα επαναληφθεί το Σεπτέμβριο με 8.000 ακόμα θέσεις, αλλά και μία σειρά άλλων δράσεων οι οποίες θα βοηθήσουν, στηριγμένες όλες πάνω σε νέα πρότυπα, διεθνώς αναγνωρισμένα, δεξιοτήτων νέων ανθρώπων, αλλά και υφισταμένων εργαζομένων στον Τουρισμό, να γίνουν καλύτεροι, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί για να μπορούν να μπουν στις επιχειρήσεις». Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης δεκατρία νέα μετρά που αφορούν ένα πιο βελτιωμένο σύστημα οργάνωσης.

Αναλυτικότερα, τα 13 βήματα στα οποία εστίασαν σχετίζονται με το σύστημα Διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, βάση του οποίου ο «μηχανισμός διάγνωσης» θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες ενώ παράλληλα προβλέπεται και η πιλοτική εφαρμογή σε δύο Περιφέρειες για τη συντονισμένη παροχή υπηρεσιών προς όφελος της βέλτιστης δυνατής μετάβασης νέων της περιοχής από το σχολείο στην εργασία. Στις περαιτέρω πρωτοβουλίες εντάσσεται η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η ηλεκτρονική ανανέωση της κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ όπως και το «Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων», σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχουν αποδεδειγμένα και διαχρονικά επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους, προς τους εργαζόμενους και την πολιτεία και δεν θα υπόκεινται πλέον σε εντατικούς ελέγχους ενώ ο προσανατολισμός των ελεγκτικών υπηρεσιών θα στραφεί σε πιο στοχευμένες περιπτώσεις υψηλής παραβατικότητας.

Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνεται εξίσου, η «παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για ‘χρυσά μυαλά’ της Ελλάδας», ένα σχέδιο κατά το οποίο το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει ένα μίγμα γενναίων θεσμικών κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων – με πόρους, ιδίως, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου – τόσο προς επιχειρήσεις και φορείς. Επίσης διευθετούνται ζητήματα ανεργίας όπως το Σύστημα Σχεδιασμού και Αξιοποίησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, οι συμπράξεις ΟΑΕΔ με τους κοινωνικούς εταίρους, η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζητήματα απασχόλησης, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρακτική άσκηση, η Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, το ειδικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης με την ονομασία «Απασχόληση – Μπροστά» που αφορά τους νέους που πλήττονται και από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας όπως και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία» και οι πρόσθετες Δράσεις μέσω ΟΑΕΔ.

Ετικέτες: