Συνέντευξη για τον Τουρισμό με μία φίλη της Σύρου και πρώην ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας την Βίκυ Νιαρχάκου

“Η Σύρος “σημαία” που θα ταξιδέψει παντού”

“Υπάρχει μία σχετική εσωστρέφεια. Θα πρέπει να κοιτάξουμε εκτός συνόρων” τονίζει χαρακτηριστικά

Με την ανάπτυξη συνεργασίας και με βασικό συστατικό την εξωστρέφεια όσον αφορά στην τουριστική κατεύθυνση της Σύρου, αλλά και αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες του νησιού, ο τόπος μπορεί να “κερδίσει” - στο μέτρο του δυνατού - τουριστικό όφελος ακόμη και την άνοιξη του 2015 σύμφωνα με όσα δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η Βίκυ Νιαρχάκου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόσωπο που υπήρξε επί πολλά χρόνια ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, γνωρίζει τις κινήσεις της βιομηχανίας του Τουρισμού σε Ευρωπαϊκό αλλά και Διεθνές επίπεδο και συνειδητά έχει επιλέξει να επισκέπτεται τη Σύρο. Την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για την οποία υποστηρίζει πως με κατάλληλες ενέργειες μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό προορισμό που θα προσελκύει σταδιακά τουρισμό με άξονα τη φυσιογνωμία της και σύμφωνα με όσα μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες.

Η κ. Νιαρχάκου, μία Ελληνίδα του εξωτερικού με άξονα την πολυετή επαγγελματική εμπειρία της, καταθέτει τη θέση της σχετικά και με τον τρόπο αξιοποίησης του αεροδρομίου - αρχικά ως έχει - ώστε η Σύρος να επωφεληθεί ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τις “τολμηρές” και αισιόδοξες σκέψεις της - όπως η ίδια τις χαρακτηρίζει - μοιράζεται με όλους μέσω του web tv της “Κοινής Γνώμης”.

· Υπάρχει έντονα η ανάγκη να ακολουθήσει η Σύρος τουριστική πορεία. Με την πολυετή εμπειρία σας και λόγω επαγγέλματος έχετε σαφή εικόνα για τον Τουρισμό. Ποιο είναι το πρώτο σχόλιό σας για την εικόνα που παρουσιάζει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων;

“Με εξαίρεση τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, φέτος η Σύρος διαπιστώσαμε ότι δεν είχε την ανάπτυξη που είδαμε σε άλλους ελληνικούς προορισμούς από το 2012 και μετά. Αυτό, για το 2014 δεν είναι ευχάριστο, αλλά μας επιτρέπει να ονειρευτούμε μία πολύ σημαντική αλλαγή για το 2015 και όχι μόνον για το καλοκαίρι. Να μου επιτρέψετε να γίνω πιο τολμηρή και να πω ακόμη και για την άνοιξη. Και μετά το 2015, να πω και για μία τουριστική ανάπτυξη καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Πιστεύω ότι πολλοί το αντιλαμβάνονται σαν επιτακτική ανάγκη πια. Και εκείνοι που εμπλέκονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάθε άνθρωπος που αγαπά τη Σύρο και ζει εδώ καθώς θέλει να δει την οικονομία να αναπτύσσεται. Προσωπικά θεωρώ πως η Σύρος έχει κάποιους περιορισμούς μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τους οποίους δεν θεωρώ προβλήματα. Πρέπει να συζητάμε για ένα μισογεμάτο ποτήρι. Χρειάζεται να συζητήσουμε για λύσεις. Θέτουμε ένα χρονοδιάγραμμα και ξεκινάμε από σήμερα με τη συμπαράσταση όσων αγαπούν και βοηθούν τη Σύρο. Το νησί πρέπει να γίνει “σημαία” γνωστή που θα ταξιδέψει παντού. Και αυτό, γιατί η παγκόσμια αγορά, η βιομηχανία του Τουρισμού αλλάζει κάθε στιγμή και πρέπει να αναζητάς καινούργιες ευκαιρίες. Πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να εντάξουμε τη Σύρο στον χάρτη με τους διεθνείς προορισμούς”.

· Μία από τις δυνατότητες που θα πρέπει να εστιάσει πλέον η Σύρος είναι και το αεροδρόμιο. Προκειμένου να μη χαθεί περισσότερος χρόνος τί κρίνετε αναγκαίο να γίνει;

“Το αεροδρόμιο σίγουρα είναι μία είσοδος. Για να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη, κάτι που σημαίνει οικονομική ανάπτυξη, θα πρέπει ο επισκέπτης να έρχεται πρώτα στη Σύρο. Άρα να γνωρίζει ότι υπάρχει ως προορισμός, να την επιλέξει και με χαμηλό κόστος να καταφέρει να έρθει στο νησί. Κατά συνέπεια, μία λύση είναι το λιμάνι και μία άλλη το αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο είναι μία πολύ ακριβή υποδομή και ναι μεν υπάρχουν περιορισμοί όπως το μήκος του αεροδιαδρόμου που δεν επιτρέπει κάποια παρουσία αντίστοιχη με αυτήν που έχουν η Σαντορίνη ή η Μύκονος. Όμως με την παρούσα υποδομή πρέπει να δεις τί μπορεί να πετύχει η Σύρος για την επόμενη χρονιά. Βεβαίως, πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν μετά, ώστε να εξυπηρετήσουν κάποιες μελλοντικές ανάγκες. Η Σύρος όμως, μπορεί να εκμεταλλευθεί το αεροδρόμιο και με κάποιες “γέφυρες” όσον αφορά στην κυκλοφορία την οποία δέχεται το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, η Μύκονος, η Σαντορίνη και κάποια άλλα αεροδρόμια”.

· Κάθε στόχος απαιτεί μία συνολική προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί. Η εικόνα της Σύρου έρχεται κόντρα με την γενικότερη τουριστική άνοδο της χώρας. Ποιες είναι οι ενέργειες και οι συνεργασίες που πρέπει να αναπτυχθούν ανάμεσα στην τοπική κοινωνία, τους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να βοηθήσουν όλοι στον κοινό στόχο;

“Η λέξη “κλειδί” είναι οι συνέργειες. Όσον αφορά στην αύξηση του ελληνικού Τουρισμού που παρατηρήθηκε από το 2012 και μετά - έχω άμεση γνώση και σε κάποιο βαθμό σημαντική συνεισφορά σε αυτό το αποτέλεσμα – και μπορώ να πω πως είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος μόνος να αλλάξει την εικόνα ή την εξέλιξη της συμπεριφοράς του Τουρισμού. Πρέπει ο καθένας, αλλά και όλοι μαζί να κατανοήσουμε την ευθύνη που έχουμε και να σηκώσουμε τη Σύρο σαν μία “σημαία” ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν η Σύρος πάει καλά, θα πάει καλά η Ελλάδα και αν η Ελλάδα πάει καλά θα είναι ένας δυνατός κρίκος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κάθε ένας με τη δική του ευθύνη, τεχνογνωσία και συνεργασία με τους άλλους, μπορούν να επιτύχουν στόχους και όλοι να κερδίσουν”.

· “Να μη χαθεί η άνοιξη του 2015” είναι σκέψη που προαναφέρατε και χαρακτηρίσατε “τολμηρή”. Πόσο εφικτό είναι αυτό που υποστηρίζετε για τη Σύρο;

“Νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Σε φιλικό επίπεδο είχα συναντήσεις με ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να αλλάξουν αποφάσεις σε κάποια θέματα που αφορούν τον Τουρισμό. Πιστεύω ότι ο Φεβρουάριος είναι ένας πολύ σημαντικός μήνας, διότι τότε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό για την Ευρώπη έχουν γίνει οι επιλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι, ακόμη και την τελευταία στιγμή, δεν μπορεί να το εκμεταλλευθεί η βιομηχανία του Τουρισμού. Πιστεύω όμως και νομίζω έχει γίνει, ότι ξεκινώντας μία σοβαρή συζήτηση επάνω σε αυτό το θέμα, μπορούμε να δούμε το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής αγοράς ώστε να έχει τη Σύρο σαν προορισμό και την άνοιξη. Πρέπει μέχρι τον Φεβρουάριο να έχουμε μία πλήρη εικόνα σχετικά με τις ευκαιρίες που δίνονται στις διαφορετικές ευρωπαϊκές αγορές. Δεν υποτιμώ τον Έλληνα επισκέπτη, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μία σχετική εσωστρέφεια όσον αφορά στον Τουρισμό στη Σύρο και θα πρέπει λίγο να κοιτάξουμε εκτός των συνόρων της χώρας. Σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία. Εκεί που πιθανόν να υπάρχει ενδιαφέρον από συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που μπορούν να έρθουν εύκολα τον Μάιο στο νησί. Σκοπός είναι να δούμε τί μπορούμε να επιτύχουμε με τις υποδομές που έχουμε άμεσα. Και η αλλαγή στον Τουρισμό το 2012 έγινε με την υπάρχουσα υποδομή γιατί αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτήκαμε πώς θα διαχειριστούμε την εναέρια κυκλοφορία και τον Τουρισμό στη χώρα μας”.

Ετικέτες: