Συνεχιζόμενη η αύξηση των τουριστών

Τα ελληνικά νησιά ξανά στο προσκήνιο

Καλοκαιρινό φθινόπωρο προβλέπεται να διανύσει η χώρα, καθώς τα ποσοστά αφίξεων συνεχώς αυξάνονται ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Τα ελληνικά νησιά μετατρέπονται σε πόλο έλξης και για τους χειμερινούς μήνες , δικαιώνοντας τις εναποθετημένες ελπίδες των επιχειρήσεων στην τουριστική κίνηση και μετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν.

Ο τουρισμός σαν τον βασικότερο πυλώνα της οικονομικής πραγματικότητας της Ελλάδας καταφέρνει να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά επισκεπτών στα αεροδρόμια της χώρας ανταποδίδοντας όσες ενέργειες και θυσίες πραγματοποιήθηκαν από τους επιχειρηματίες με στόχο να στεφθεί με επιτυχία ακόμη μια τουριστική χρονιά. Τα νησιά του Αιγαίου παραμένουν σταθερά στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των τουριστών, αξιοποιώντας κάθε δυνατό μέσο ικανοποίησης των επισκεπτών τους μέσω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Οι θετικές αποδόσεις του τουρισμού έχουν εξίσου αντίκτυπο στις ελληνικές αεροπορικές εταιρείας, καθώς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος «βουλιάζει» από επιβάτες, ενώ παράλληλα δημιουργείται και έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.

Τα ελληνικά νησιά ξεχωρίζουν

Σημαντικές σημειώνονται οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κρήτη, καθώς το καλοκαίρι στο νησί της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού δεν βάζει τελεία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι τουρίστες συνεχίζουν να επισκέπτονται το Ηράκλειο σχεδόν καθημερινά. Συγκεκριμένα, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, το φθινόπωρο, αναμένεται να «πιάσουν» λιμάνι πάνω από 90.000 τουρίστες ενώ παράλληλα οι κρουαζιέρες στο νησί της Κνωσού ακολουθούν ανοδική πορεία.

Ανάλογη πορεία ακολουθούν και τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας με πρωταγωνίστριες την Μύκονο και την Σαντορίνη. Συγκεκριμένα στο αφιέρωμα που πραγματοποίησε η βρετανική εφημερίδα DailyMail αναφέρεται πως «Ο παράδεισος υπάρχει, είναι στη Γη. Δε θα τον βρείτε σε ένα, αλλά σε δέκα «παραδεισένια» μέρη στον πλανήτη», μεταξύ των οποίων κατατάσσονται τα ελληνικά νησιά. Οι αναγνώστες μάλιστα γνωστού βρετανικού ταξιδιωτικού περιοδικού επέλεξαν τα δέκα πιο «μαγευτικά» μέρη του κόσμου, τοποθετώντας δικαιωματικά στη δεύτερη θέση τα ελληνικά μέρη. Μετά την πρώτη θέση που καταλαμβάνουν οι Μαλδίβες με τα καταπράσινα εξωτικά τοπία και τα κρυστάλλινα θαλασσινά νερά, ακολουθούν τα ιδιαίτερα ελληνικά νησιά. Όπως δηλώνεται στο περιοδικό, «Κοντά στην πατρίδα, τα ελληνικά νησιά, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή των τουριστικών επιλογών την τελευταία δεκαετία, είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, κυρίως λόγω της φιλοξενίας των ανοιχτόκαρδων κατοίκων τους».

Στην λίστα των θετικών στοιχειών που χαρακτηρίζουν τα νησιά της Ελλάδας, συμπεριλαμβάνονται , εκτός της ιδιαίτερης φιλοξενίας τους, και το ιδανικό κλίμα, τα νερά και οι μικρές αποστάσεις ανάμεσα στα λιμάνια και τις ακτές. Τα νησιά της χώρας κατάφερα να μαγέψουν τους επισκέπτες τους με το φυσικό τους μεγαλείο, τις υψηλές παροχές που προσέφεραν και την οργάνωση τους, αφήνοντας πίσω στην ιεραρχική κλίμακα των προτιμήσεων των ξένων τουριστών μέρη όπως την Σικελία, την Καραϊβική, τις Σεϋχέλλες, το Κάπρι στην Ιταλία, τα Μπαρμπέιντος και την Μάλτα. Γεγονός που αποτελεί σημαντική αναγνώριση τόσο για την χώρα όσο και για τους τουριστικούς τους τόπους, καθώς δημιουργείται η ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των τεχνικών και του προσανατολισμού της χώρας με στόχο να τεθούν τα νέα αναπτυξιακά θεμέλια του οικονομικού τομέα.

Αντιμετώπιση τουριστικών ζητημάτων

Αν ο Αύγουστος του 2013 χαρακτηρίστηκε «ικανοποιητικός» για τα ως τότε δεδομένα της χώρας, ο φετινός Αύγουστος θεωρήθηκε «εξαιρετικός». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας η επιβατική κίνηση καταγράφει την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων πέντε ετών, και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ακόμη καλύτερη εικόνα του τουρισμού αλλά και στη σταδιακή βελτίωση της εσωτερικής αγοράς. Η διοίκηση της ΥΠΑ σε ανακοίνωσή της τονίζει χαρακτηριστικά: «Εάν η πορεία αυτή συνεχισθεί και στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, το 2014 μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες χρονιές για την ελληνική πολιτική αεροπορία».

Σύμφωνα με τις στατιστικές των επιδόσεων καταγράφεται συγκεκριμένα πως οι αφίξεις εσωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 22,7% και οι πτήσεις εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 15,4% ενώ οι πτήσεις εσωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8%. Ποσοστά που επιβεβαιώνουν την τάση ανάκαμψης της χώρας η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην βελτιωμένη εικόνα και πορεία του τουρισμού. Συγκρίνοντας μάλιστα τις επιδόσεις του οκταμήνου του 2014 με την αντίστοιχη περίοδο των προηγούμενων ετών, προκύπτει ότι ο αριθμός των πτήσεων επανακάμπτει φθάνοντας περίπου στα επίπεδα του 2011. Ταυτόχρονα, σημαντικός παράγοντας που συνέβαλλε στην λειτουργικότητα του τουρισμού, αποτέλεσε πέρα από τις ικανοποιητικές υπηρεσίες υπαλλήλων και επιχειρηματιών, η αντιμετώπιση καίριων τουριστικών θεμάτων που ανέστειλαν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Βάση των στοιχειών που δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο Εργασίας, τα ποσοστά αδήλωτης εργασίας όπως είχαν παρουσιαστεί κατά τον μήνα Ιούλιο στον χώρο των τουριστικών καταλυμάτων, κυμαίνεται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας σε περίοδο αιχμής της σεζόν στα καταλύματα άγγιζε το 3,54% επί του συνόλου των ελεγχθέντων. Αναλυτικότερα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, ελέγχθηκαν σε σύνολο 12.492 εργαζόμενοι από τους οποίους βρέθηκαν αδήλωτοι οι 839, δηλαδή το 6,72% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων και τα πρόστιμα τα οποία καταβλήθηκαν στις παράνομες επιχειρήσεις ανέρχονται στα 8.730.119 ευρώ. Συνεπώς ο τουρισμός, όπως διαμορφώθηκαν τα ποσοστά του την φετινή τουριστική σεζόν, δεν κατάφερε απλώς να δώσει πνοή στην οικονομική πτυχή της χώρας και να δημιουργήσει ένα νέο αναπτυξιακό κλίμα, αλλά κυρίως πέτυχε να συνυπολογιστούν τα σοβαρά ζητήματα που αποτελούσαν εμπόδιο για την οικονομική ευημερία της χώρας, και να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, θέτοντας τις νέες αισιόδοξες βάσεις για την οικονομική και τουριστική εξέλιξη της Ελλάδας.

Ετικέτες: