Δηλώσεις και ενέργειες του ΣΕΤΕ για τον ελληνικό τουρισμό
- Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2014 - 06:10
Δηλώσεις και ενέργειες του ΣΕΤΕ για τον ελληνικό τουρισμό
Νέα μέτρα και σταθμά προβλέπονται για τα τουριστικά δεδομένα
Η ενίσχυση και θωράκιση του τουρισμού καθίσταται πλέον ως ενέργεια επιτακτικής ανάγκης με κυρίαρχα ζητούμενα τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Νέα καίρια θέματα έφθασαν στο προσκήνιο έπειτα από την απρόσμενη και ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης. Ζητήματα όπως η συστηματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για την πάταξη της παραβατικότητας, η προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων, η αποκατάσταση της ρευστότητας και η μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων και παράλληλα η αποκατάσταση της ρευστότητας και η μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και ροή του νέου ΕΣΠΑ, είναι κάποια από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο οργανισμός του ΣΕΤΕ με στόχο την ομαλότερη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων για το επόμενο καλοκαίρι.
Τα τουριστικά ποσοστά
Σύμφωνα με τις ενδείξεις του ΣΕΤΕ, το 2010 οι παγκόσμιες αφίξεις άγγιξαν τα 940 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2011 οι παγκόσμιες αφίξεις σημείωσαν άνοδο κατά 4,6% σε σχέση με το 2010, φθάνοντας τα 983 εκατομμύρια και το 2012 ο τουρισμός συνέχισε την ανάκαμψη του, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το φράγμα του 1 δισ. στις διεθνείς αφίξεις. Το 2013 και το 2014 ο τουρισμός συνεχίζει σταθερά στην ανάπτυξή του και παρουσιάζοντας αύξηση των διεθνών αφίξεων,όπως αναμένοντας, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Για τον 2013 μάλιστα,ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των διεθνών τουριστικών αφίξεων της τάξης του 4,1% με ορίζοντα το 2020. Συνεπώς, οι διεθνείς αφίξεις αναμένεται ως τότε να ξεπεράσουν το 1,5 δις ταξιδιωτών.
Βάση των πρόσφατων στοιχείων του ΣΕΤΕ, ως νέο ρεκόρ επιτυγχάνονται τα συνολικά 21,5 εκατ., συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, και 13,5 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων. Παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ανδρεάδη “Σημαντική εκτιμάται ότι θα είναι η συνεισφορά του τουρισμού στην ενίσχυση άλλων τομέων της οικονομίας όπως η γεωργική παραγωγή, η μεταποίηση και το εμπόριο αλλά και η απασχόληση, με τη δημιουργία 80.000-100.000 νέων θέσεων εργασίας”. Από το συνολικό ποσοστό εσόδων της καλοκαιρινής σεζόν, προβλέπεται πως θα πρέπει να επενδύονται 3,3 δισ. ευρώ ετησίως στην ανάπτυξη υποδομών, προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να επιτευχθούν οι τουριστικοί στόχοι που έχει θέσει η χώρα.
Υπενθυμίζεται, από την έκθεση του οργανισμού, ότι με βάση τον Οδικό Χάρτη 2021 που ο ΣΕΤΕ ως κοινωνικός εταίρος έχει εκπονήσει η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει μέσα στους 10 καλύτερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως βασισμένοι στην θεαματική βελτίωση των τουριστικών μεγεθών και κυρίως των προοπτικών και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, δημιουργώντας σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Όπως προβλέπεται από τα αποτελέσματα της μελέτης, τα επόμενα 8-10 χρόνια, ο τουρισμός θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 35% και το 38% του συνολικού αναπτυξιακού δυναμικού. Ωστόσο βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των στόχων που έχουν τεθεί αποτελεί η άμεση αντιμετώπιση των αναδυομένων κινδύνων που ενδέχεται να ανακόψουν τη δυναμική της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού, όπως αποτέλεσαν για την φετινή τουριστική σεζόν η ρήξη της ρωσικής αγοράς και το ενδεχόμενο υποτίμησης του ευρώ.
Ομοιόμορφο ΕΝΦΙΑ επιζητά ο ΣΕΤΕ για τα τουριστικά καταλύματα
Ο τομέας του τουρισμού αποτελεί τον βασικό παράγοντα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας καθώς τα τελευταία χρόνια σημειώνει θεαματική άνοδο στα ποσοστά αφίξεων. Την βασική δομή του αποτελούν οι οργανωμένοι επιχειρηματίες για τους οποίους επιμελείται ο οργανισμός του ΣΕΤΕ καθώς ζητά με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη τον ομοιόμορφο υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
Στο πλαίσιο των αναγκαίων παρεμβάσεων και επενδύσεων που καταγράφονται στον Οδικό Χάρτη 2021, πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η σειρά μέτρων στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ και καθώς Οι χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και κινητήρια δύναμη του ελληνικού τουρισμού τίθεται αναγκαία αρμοδιότητα του οργανισμού να στηρίξει της μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονται για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και να βελτιώνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητά τους. Όπως τονίζει μάλιστα και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ «Μόνο έτσι θα θωρακιστεί περαιτέρω το σύνολο του ελληνικού τουρισμού και θα εξασφαλιστεί η δυναμική ανάπτυξη του τομέα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, από το σύνολο των 13,5 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων του 2014, οι 700 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του τομέα θα συνεισφέρουν μόλις το 1 δισ. Ευρώ. Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Ανδρεάδης αναφέρει χαρακτηριστικά «Ο ελληνικός τουρισμός οφείλει την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του στο σύνολο των επιχειρήσεων οι οποίες, παρά τις αντίξοες συνθήκες, στήριξαν τον τομέα, αλλά και την ελληνική οικονομία για ακόμα μια χρονιά. Είναι απαράδεκτο ο ΕΝΦΙΑ να μην υπολογίζεται ομοιόμορφα σε όλα τα τουριστικά καταλύματα ανεξαρτήτως νομικής μορφής -, ρευστότητα σε λογικό κόστος, επενδυτικά κίνητρα μέσω νέου ΕΣΠΑ, γραφειοκρατία, προβολή και προώθηση, επιμόρφωση αλλά και ασφάλιση, θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Παρεμβάσεις για επενδύσεις, εξαγωγές και τόνωση της επιχειρηματικότητας προωθεί η κυβέρνηση
1 Φεβ. 2025 - 9:51 - Αδιάλειπτη προσφορά προς τον συνάνθρωπο
31 Ιαν. 2025 - 6:16 - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης
30 Ιαν. 2025 - 11:40 - Θα πρέπει να ξεκινήσει ένας στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας
29 Ιαν. 2025 - 19:25 - Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επισκέψεις από 189 χώρες δέχτηκαν διαδικτυακά οι επιχειρήσεις που προβάλλονται δωρεάν στο e-kyklades.gr
27 Ιαν. 2025 - 15:40