Κοινούς στόχους θέτουν τα δυο νησιά

Σύρος και Νάξος στον δρόμο της ανάπτυξης

Tο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος γνώρισε ιδιαίτερη απήχηση το φετινό καλοκαίρι και αποτέλεσε το κεντρικό θέμα σε αφιερώματα που έλαβαν χώρα τόσο στον ελληνικό όσο και στον ξένο τύπο. Ένα νησί που φαίνεται να πληροί της προϋποθέσεις ώστε να ενταχθεί στον αναπτυξιακό κύκλο της δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού τουριστικού μοντέλου όπως αντίστοιχα και η Σύρος.

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους δυναμικότερα αναπτυσσόμενους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Για την Ελλάδα μάλιστα αποτελεί την κυρίαρχη δραστηριότητα οι οποία αναπτύσσει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις και στους άλλους τομείς της οικονομίας, συμβάλλοντας στη συνολική οικονομική ανάπτυξη των χωρών. Τα οφέλη που προσφέρει η αξιοσημείωτη τουριστική μεγέθυνση τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα, συμβάλλουν σημαντικά στην άνοδο του επιπέδου διαβίωσης και στον τομέα της απασχόλησης. Στην αναπτυξιακό πλάνο της χώρας συμβάλλουν κατά κύριο λόγο οι επιχειρήσεις και τα νησιά που αποτελούν πόλο έλξης αναρίθμητων τουριστών μεταξύ της καλοκαιρινής σεζόν. Στα νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και πλέον η Νάξος έχουν δημιουργήσει έναν επιχειρησιακό όγκο τουρισμού που αποτελεί την βασική πηγή εισοδήματος τους.

Μίγμα συνδυασμών

« Η Νάξος είναι κυριολεκτικά ένας τόπος για όλους, ο οποίος διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ συγκριτικά με τους πιο... μοδάτους γείτονές του και προτιμά να δηλώνει «ζεν» » , αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αφιέρωμα για το νησί της Νάξου. Η Νάξος έχει μια απάντηση σε όλες τις πιθανές και απίθανες αναζητήσεις και για αυτόν τον λόγο αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες και εξέχουσες συμμετοχές στον ταξιδιωτικό διαγωνισμό της travelplanet24 «Η φάση είναι ελληνικό καλοκαίρι, Theawardedition!». Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό αναδείχθηκαν τα δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά σε 8 διαφορετικές κατηγορίες. Ο διαγωνισμός ξεπέρασε τις 10.000 συμμετοχές και η Νάξος είναι το νησί που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους καθώς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά.

Την τιμητική της διάκριση απολάμβανε στα «TripAdvisorTravelers' ChoiceAwards» όπου ψηφίστηκε μέσα στην εξάδα των κορυφαίων νησιωτικών προορισμών παγκοσμίως όπως και στην οι NewYorkTimes με ένα εκτενές αφιέρωμα-ύμνο στην αυθεντικότητά της. Ένα νησί το οποίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, κατάφερε εντός μιας εικοσαετίας να μετατραπεί σε ένα τουριστικό πόλο έλξης, που βάση των ποσοστών τουριστικής κίνησης του νησιού, η πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα άγγιξε μέχρι και το 100%. « Είναι ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός» δηλώνει ο κ. Κατσαράς εστιάζοντας στην εξελιχτική πορεία του νησιού καθώς μέχρι πριν είκοσι χρόνια βασικός οικονομικός πυλώνας του νησιού αποτελούσε η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία. Ωστόσο κατά την πάροδο των χρόνων η Νάξος κατόρθωσε να συνδυάσει την ικανότητα της στον πρωτογενή τομέα με τον αναπτυξιακό κλάδο του τουρισμού, αποσπώντας τα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων.

« Η Νάξος έρχονταν πάντα δεύτερη, τρίτη και τέταρτη στις προτιμήσεις των τουριστών εξαιτίας των πολυδιαφημιζόμενων νησιών όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, παρόλο που το νησί ήταν “πλούσιο” λόγο τις εδαφικής του έκτασης και συνδύαζε τα πάντα» τονίζει ο κ. Κατσαράς αντιδιαστέλλοντας τις πρακτικές του παρελθόντος με τις νέες τουριστικές προσεγγίσεις του τόπου. Ως βασικό παράγοντας τις ανάπτυξης του τόπου, όπως υπερασπίζεται και ο αντιπρόεδρος των Ξενοδόχων, αποτέλεσαν οι ανταγωνιστικές τιμές του νησιού όπως επίσης και η βελτίωση υποδομών και υψηλών παροχών των ξενοδοχειακών μονάδων με την υποστήριξη της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τις αποτιμήσεις των αρμόδιων φορέων η τουριστική κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, ξεπερνώντας το 70% του προηγούμενου χρόνου με βασικότερους συντελεστές τους Έλληνες επισκέπτες, για τους οποίους υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένα πακέτα προσφορών και εκπτώσεων με στόχο την προσέλκυση και ικανοποίηση τους.

Κοινή πορεία

Σε κοινή τροχιά μοιάζει να έχουν μπει τα νησιά των Κυκλάδων έπειτα από την ιδιαίτερη άνθηση που γνώρισε ο τουρισμός της χώρας φέτος το καλοκαίρι, βάση των υψηλών ποσοστών αφίξεων και προτιμήσεων των νησιών του Αιγαίου. Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και η Πρωτεύουσα των Κυκλάδων, θέτουν κοινούς στόχους αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε τόπου με σκοπό την προσέλκυση «ποικιλόμορφων» τουριστών. Οι αρμόδιοι φορείς και των δυο τόπων θέτουν κοινή αφετηρία, καθώς ο τουρισμός δεν αποτέλεσε εξαρχής την κινητήριο δύναμη της τοπικής οικονομίας, ωστόσο πραγματοποιούνται σταθερά και οργανωμένα βήματα προς την ανάπτυξη. Με την μόνη διαφορά πως η Σύρος βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα ενώ η Νάξος απολαμβάνει τα αποτελέσματα των πρώτων προσπαθειών της.

Παρόλα αυτά, η «μυστική συνταγή» της Νάξου ήρθε στο φως, παρουσιάζοντας αρκετά όμοια στοιχεία με την κατεύθυνση που έχει κληθεί να ακολουθήσει το νησί της Σύρου. “Ήλιος, θάλασσα, γαστρονομία” οι λέξεις κλειδιά που διαμόρφωσαν την τουριστική καμπάνια και διαφήμιση του νησιού σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα συμπληρώσουν την προώθηση της Νάξου ώστε να συνειδητοποιήσουν οι τουρίστες πως το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων αποτελεί το “secret island” του Αιγαίου, όπως τονίζει και ο. Κ Κατσαράς. Στο τουριστικό του μοντέλου δύναται να προσαρμοστούν η φιλοξενία των ντόπιων, τα παραδοσιακά του στοιχεία όπως τα τοπικά τρόφιμα, οι βυζαντινές εκκλησίες,το φυσικό δυναμικό του τόπου που εξυπηρετεί για την ενίσχυση του περιπατητικού τουρισμού και η αξιοποίηση νέων μορφών τουρισμού με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής κίνησης και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σε αντιστοιχία, οι αρμόδιες τουριστικές αρχές της Σύρου στοχεύουν, με την προσπάθεια τους και την νέα πρωτοβουλία για βελτίωση των υποδομών και την προώθηση κάθε είδος τουρισμού που δύναται να αξιοποιήσει το νησί, στην τόνωση της τουριστικής κίνησης του τόπου και στην διατήρηση της κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Οι προοπτικές ανάπτυξης υφίσταται στον τόπο όπως και οι ουσιαστικές ενέργειες από πλευράς δημοτικής αρχής αλλά και επιχειρηματιών με στόχο την βελτίωση των τουριστικών υποδομών και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα. Ωστόσο ο μόνος “εχθρός” που αναστέλλει την οικονομική ανάπτυξη του τόπου αποτελεί η πίστωση χρόνου που απαιτεί η αντιμετώπιση των ελλείψεων και οι νέες πρωτοβουλίες για αλλαγή πορείας.

Ετικέτες: