Προβληματισμός στον εμπορικό κόσμο
- Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2014 - 06:10
Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε μέσω δελτίου τύπου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για τα δυσανάλογα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων σε σχέση με την θεαματική φετινή άνοδο στον τουρισμό.
Στο κείμενο που εξέδωσε χτες, Πέμπτη, η ΕΣΕΕ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του εμπορικού κόσμου, καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του έτους δείχνουν, ουσιαστικά, ότι η αύξηση στην τουριστική κίνηση, δεν έφερε και την πολυαναμενόμενη αύξηση εσόδων για τις επιχειρήσεις.
Τα αίτια σύμφωνα με την ΕΣΕΕ
Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, τουρισμός και εμπόριο θεωρούνται αλληλένδετες και κινητήριες δυνάμεις για την ελληνική οικονομία. Όσον αφορά τον τουρισμό, φέτος καταγράφετα μια σημαντική ενίσχυσή του, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, με τις τουριστικές επιχειρήσεις να εκφράζουν ικανοποίηση για την πορεία της κίνησης και τους αρμόδιους φορείς να εκτιμούν σχεδόν με σιγουριά ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος - ρεκόρ των 19 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών.
Αν και η λογική συνέπεια θα ήταν οι εμπορικές επιχειρήσεις και δη όσες βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές να ωφελούνται τα μέγιστα από την τουριστική ανάπτυξη, στην πραγματικότητα, οι εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να καρπωθούν το ανάλογο μέρος των αυξημένων εσόδων από την τουρισική οικονομία, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, για τους παρακάτω λόγους:
α) Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν στις εξελίξεις στο Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο Πληρωμών, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014, φανερώνουν τη μέση κατά ταξίδι δαπάνη μειωμένη κατά 10 ευρώ ή 1,7%, γεγονός που σημαίνει ότι παρ’όλη την αύξηση των αφιχθέντων τουριστών, το εισοδηματικό επίπεδο ήταν χαμηλότερο και συνεπώς «η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων».
β) Τα πρότυπα των πακέτων διακοπών έχουν μεταβληθεί, έχοντας ως αποτέλεσμα, οι επισκέπτες να προτιμούν καταλύματα, τα οποία προσφέρουν διαμονή τύπου «all inclusive», έχοντας ως αποτέλεσμα τη μη άμεση ωφέλεια για το τοπικό εμπόριο.
γ) Η εικόνα, η οποία προωθείται από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και δεν συνάδει με τα πραγματικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, οι ξένοι επισκέπτες οδηγούνται στο συμπέρασμα, πως λόγω οικονομικής κρίσης, οι τιμές πώλησης των προϊόντων έχουν κατρακυλήσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, με αποτέλεσμα, παρά τις όντως χαμηλότερες τιμές, να δημιουργείται κλίμα απογοήτευσης.
δ) Ως τελευταίο αλλά εξίσου σοβαρό επιχείρημα, η ΕΣΕΕ προβάλλει την «έλλειψη» Ελλήνων τουριστών, οι οποίοι είτε μείωσαν τις ημέρες διαμονής τους, είτε απέφυγαν να πάνε διακοπές, γεγονός που αποδεικνύει, ότι ο εγχώριος τουρισμός είχε συμβάλλει κατά το παρελθόν στην τόνωση της ζήτησης.
Αύξηση τουρισμού, μείωση στον τζίρο
Στην ανάλυση των στοιχείων για τον κύκλο εργασιών, η ΕΣΕΕ «βλέπει», πως ενώ ο κλάδος του τουρισμού ανακάμπτει συνεχώς από το δεύτερο τρίμηνο του 2013, στο εμπόριο συνεχίζεται να καταγράφεται πτώση του τζίρου. Η επιβράδυνση της ύφεσης του εμπορίου, η οποία σημειώνεται σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, έχει κυρίως να κάνει με την αύξηση των αφίξεων, εντούτοις, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό ώφελος από την είσοδο στη χώρα ενός σημαντικού αριθμού επισκεπτών και ο τζίρος συνεχίζει να υποχωρεί, προκαλεί έντονο προβληματισμό.
Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα θα πρέπει να εξεταστούν τα στατιστικά δεδομένα και για τα επόμενα τρίμηνα, μόλις αυτά καθιστούν διαθέσιμα.
Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει, ότι τα φτωχά αποτελέσματα στον κύκλο εργασιών του εμπορίου τονίζουν το μέγεθος και τη σφοδρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής που έπληξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνεχίζει να πιέζει την ελληνική κοινωνία.
Ενδεικτική της κατάστασης, παρατίθεται σε πίνακα η αναλογία της τουριστικής με την εμπορική κίνηση συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή, σε κάποιους από τους δημοφιλέστερους θερινούς τουριστικούς προορισμούς.
Στη Σαντορίνη, η τουριστική κίνηση αυξήθηκε 25% σε σχέση με το 2013, ενώ η εμπορική κίνηση παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρσι, όπως και στην Κέρκυρα με αύξηση του τουρισμού κατά 14%. Στην Αθήνα το εμπόριο υποχώρησε κατά 10% αντίθετα με την κατά 30% αύξηση του τουρισμού, στην Κρήτη η τουριστική κίνηση αυξήθηκε 10%, ενώ η εμπορική μειώθηκε κατά 20% και τέλος στην Χαλικδική σημειώθηκε 30% μείωση στο εμπόριο, με τον τουρισμό αυξημένο κατά 15%.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Παρεμβάσεις για επενδύσεις, εξαγωγές και τόνωση της επιχειρηματικότητας προωθεί η κυβέρνηση
1 Φεβ. 2025 - 9:51 - Αδιάλειπτη προσφορά προς τον συνάνθρωπο
31 Ιαν. 2025 - 6:16 - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης
30 Ιαν. 2025 - 11:40 - Θα πρέπει να ξεκινήσει ένας στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας
29 Ιαν. 2025 - 19:25 - Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επισκέψεις από 189 χώρες δέχτηκαν διαδικτυακά οι επιχειρήσεις που προβάλλονται δωρεάν στο e-kyklades.gr
27 Ιαν. 2025 - 15:40