Τουριστική αποτίμηση από τον πρόεδρο του συλλόγου ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ

«Κοιμηθήκαμε μαζί με το νησί!»

Ενώ ο κύκλος της τουριστικής σεζόν για κάποια νησιά του Αιγαίου δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος του, στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων η λήξη της τουριστικής κίνησης εμφανίζεται από τα τέλη Αυγούστου.

Όπως είχαν αναφέρει και σε προηγούμενες δηλώσεις τους αρμόδιοι του τουριστικού φορέα, η τουριστική κινητικότητα στο νησί παρουσίασε μια βραδύτητα, θέτοντας τα δικά της περιορισμένα χρονικά όρια, οδηγώντας το νησί σε μια περίοδο λήθης. “Απογοητευτικό” χαρακτηρίστηκε και το φετινό καλοκαίρι από τον επιχειρηματικό κόσμο της Ερμούπολης, στο οποίο αν και εμφανίστηκαν μικρά ποσοστά αύξησης και βελτίωσης, δεν πλησίασαν τα προσδοκώμενα ποσοστά ανάπτυξης. Γεγονός το οποίο οφείλεται, όπως δήλωσε και ο κ. Αρβανίτης, στην έλλειψη οργάνωσης του τόπου όπως και στις λανθασμένες μεθόδους προώθησης του νησιού στις ξένες αγορές. « Τουρίστες με χαμηλή αγοραστική δυναμική» είχε χαρακτηρίσει τους επισκέπτες της Σύρου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, ένα φαινόμενο που επιβεβαιώνει και ο κ. Αρβανίτης για τον εμπορικό κόσμο.

Περιορισμένη αναπτυξιακή πορεία

Ο τουρισμός για το νησί της Σύρου αποτελεί πλέον το κέντρο βάρους της προσοχής και της οικονομικής ανάκαμψης του τόπου. Το γενικότερο κλίμα, που επικράτησε στην Πρωτεύουσα το φετινό καλοκαίρι, χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους αρμόδιους φορείς ως “εν μέρει ικανοποιητικό”, καθώς παρατηρήθηκαν μικρά ποσοστά αύξησης της τουριστικής κίνησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του συλλόγου “Τερψιχόρη”, κατά τον μήνα Αύγουστο στα καταστήματα σημειώθηκε αύξηση του τζίρου σε σχέση με τα περσινά ποσοστά κέρδους. Παρόμοια θετική πορεία ακολούθησαν, ωστόσο, και οι μήνες Ιούνιος και Ιούλιος αφού τα στατιστικά στοιχεία του συλλόγου παρουσιάζουν αύξηση κατά 5-6% .

Πάρα ταύτα,ο κύριος Αρβανίτης κάνει λόγο για “μετριασμένη ανοδική πορεία”, καθώς όπως καταγγέλλει “ Ο μήνας Σεπτέμβριος αποτέλεσε μήνα απραγίας. Η τουριστική σεζόν για το νησί διήρκεσε,σχεδόν,ένα δεκαήμερο λιγότερο από την σεζόν του 2013”. Συνεπώς τα θετικά αποτελέσματα, της μερικής αύξησης της τουριστικής προσέλευσης και του κέρδους των επιχειρήσεων, αντισταθμίστηκαν με την περιορισμένη διάρκεια τους. Όπως δηλώνει και ο κ. Αρβανίτης αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παρακμή της ελληνικής αγοράς. “Το νησί βασίζονταν στην ελληνική αγορά” αναφέρει, τονίζοντας την αδυναμία πλέον των Ελλήνων τουριστών, οι οποίοι αποτελούσαν τα τελευταία χρόνια την μόνη πηγή τουριστικής κίνησης και εσόδων για το νησί, να διαμορφώσουν ένα ικανοποιητικό τουριστικό προφίλ για τον τόπο. Σε αντίθεση με το παρελθόν όπου το 70% των επισκεπτών της Σύρου διαμορφώνονταν από τους Έλληνες, πλέον τα έξοδα και τα πακέτα προσφορών δεν αντιπροσωπεύουν την οικονομική δυναμική του Έλληνα τουρίστα.

Όπως τονίστηκε πολλάκις από τον πρόεδρο της “Τερψιχόρης”, η ελαχιστοποίηση της τουριστικής περιόδου δεν επέτρεψε στο νησί να “ανασάνει” ούτε φέτος το καλοκαίρι. Ωστόσο, αναφέρει πως “ Ο αλλοδαπός τουρισμός παρουσίασε μερική άνοδο” ενώ παράλληλα συμπληρώνει την επιτακτική ανάγκη για το άνοιγμα και την ανάπτυξη του τουριστικού μοντέλου στις ξένες αγορές. Στα πλαίσια της μετριότητας αξιολογήθηκε εξίσου από τον κ. Αρβανίτη και οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων που αποβιβάστηκαν στο νησί. Όπως ο ίδιος δηλώνει “ Υπήρξαν ποιοτικά καλοί τουρίστες κρουαζιέρας που απέδωσαν κέρδος στο νησί και σε επίπεδο διατροφής αλλά και στα εμπορικά, τουριστικά καταστήματα του νησιού. Από την άλλη, υπήρξαν και κρουαζιέρες που οργανώθηκαν αλλά δεν στήριξαν το νησί και την οικονομική αγορά του τόπου”.

Αντιμέτωποι με οργανωτικά ζητήματα

Το άνοιγμα των αγορών για την προσέλκυση ξένων τουριστών και για προβολή του νησιού στις αγορές του εξωτερικού όπως και η επένδυση στον τομέα της κρουαζιέρας αποτελούν τους βασικότερους στόχους που θέτει πλέον το νησί με σκοπό την ενίσχυση του τουρισμού και κατ ΄επέκταση την εξυγίανση της τοπικής οικονομίας. Παρόλα αυτά, ο κ. Αρβανίτης καταγγέλλει την παρουσία οργανωτικών προβλημάτων που αναστέλλουν την αναπτυξιακή πορεία του τουριστικού τομέα και οφείλουν να αποτελέσουν πρωταρχικό στόχο του νησιού με σκοπό την άμεση επίλυση τους. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα “Πρόβλημα αποτελεί το κυκλοφοριακό στο κέντρο του νησιού, ζήτημα που δεν αντιμετωπίζουν άλλα νησιά”.

Αναλυτικότερα,όπως παρουσιάζει και ο πρόεδρος του συλλόγου, η εναλλαγή του κεντρικού δρόμου της Ερμουπόλεως σε πεζόδρομο και αυτοκινητόδρομο αντίστοιχα, προκαλεί έντονη δυσφορία στον ξένων τουρίστα, ο οποίος καλείται να διασχίσει τα στενά του κέντρου για να φτάσει στον προορισμό του. Η απουσία κατευθυντήριας σήμανσης σε συνδυασμό με την έλλειψη θέσεων στάθμευσης στο κέντρο έχει άσχημο αντίκτυπο στους επισκέπτες του τόπου. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκαλείται στην παραλία του νησιού, είναι αποτέλεσμα της αναμονής για την ανάπλαση της παραλίας, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα. “ Με το χάος που δημιουργείται, διώχνουμε τον επισκέπτη από την πόλη” τονίζει, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει πως η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος είναι να απαγορευτεί η διέλευση οχημάτων στην παραλία του νησιού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έλλειψη επαγγελματισμού των επιχειρήσεων όπως και στις περιορισμένες παροχές υπηρεσιών του τόπου, δυο σημαντικά θέματα που απαιτούν πίστωση χρόνου για την αντιμετώπιση τους. “ Μαζί με το κομμάτι του τουρισμού που έμεινε πίσω, αρκετοί επαγγελματίες οπισθοδρόμησαν” τονίζει, και παράλληλα συμπληρώνει “ Όσο βελτιώνεται το νησί τουριστικά θα προσπαθήσουμε να συμπορευθούμε μαζί, ώστε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίας μας με στόχο την ικανοποίηση των επισκεπτών”. Εν τούτοις, απαραίτητη προϋπόθεση τίθεται, όπως δηλώνει και ο κ. Αρβανίτης, “ Οι Σύλλογοι της Σύρου να ενταχθούν και να οργανωθούν κάτω από την ίδια ομπρέλα”. Κοινοί στόχοι, κοινές κατευθυντήριες γραμμές και συνεργασία αποτελούν τις τρεις λέξεις κλειδιά που αποσκοπούν στην αναβάθμιση των υποδομών και την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Σύρου.

Ετικέτες: