Αγαπημένο πεδίο για νέους παραγωγούς
- Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου, 2014 - 06:10
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του Διεθνούς Συμποσίου Μελισσοκομίας στη Σύρο, το οποίο διοργανώνουν το Επιμελητήριο Κυκλάδων και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός “ΔΗΜΗΤΡΑ” σε συνεργασία με το κοινωφελές ίδρυμα Eva Crane Trust, με θέμα “Η Μελισσοκομία στη Μεσόγειο από την αρχαιότητα έως και σήμερα: ιστορικά ευρήματα και επίκαιρα θέματα”.
Από την Πέμπτη 9 έως και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων θα παρουσιαστούν ευρήματα που σχετίζονται με την ιστορία της μελισσοκομίας στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, για πρώτη φορά στο σύνολό τους, από μία πλειάδα επιστημόνων καταξιωμένων στο χώρο τους, στην αρχαιολογία και τη μελισσοκομία. Παράλληλα, θα συζητηθούν σημαντικά πρακτικά θέματα μελισσοκομίας που αφορούν όλους όσοι ασχολούνται με τον κλάδο είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά.
Το Συμπόσιο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και οι κάτοικοι της Άνδρου, της Μήλου, της Μυκόνου, της Νάξου, της Πάρου, της Σαντορίνης και της Τήνου σε ζωντανή σύνδεση με τις επτά αίθουσες του Επιμελητηρίου στα νησιά και με ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά από αγγλικά.
Πάνελ συζήτησης με θέμα “Η κουζίνα του Αιγαίου”
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Συμποσίου, την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί ένα “γευστικό” πάνελ συζήτησης με θέμα την “Κουζίνα του Αιγαίου” στις Κυκλάδες. Στο πάνελ θα συμμετέχουν σημαντικοί προσκεκλημένοι που θα συζητήσουν το σημαντικό ρόλο των τοπικών προϊόντων στην τοπική γαστρονομία καθώς και για τις νέες δράσεις του Δικτύου Aegean Cuisine για τις Κυκλάδες στην προσπάθεια στήριξης των τοπικών παραγωγών και της ανάδειξης της τοπικής κουζίνας.
“Το μέλι στην Κυκλαδίτικη γαστρονομία: χρήσεις & τάσεις» θα παρουσιάσει η Θάλεια Τσιχλάκη, Δημοσιογράφος γεύσης στο Aθηνόραμα – Umami.gr. Το θέμα “Από το μέλι στην κοπανιστή και τη λούτζα: Δυνατότητες και προοπτικές των τοπικών προϊόντων των Κυκλάδων” θα αναπτύξει η Νανά Δαρειώτη, Διευθύντρια του περιοδικού γεύσης, Αλάτι & Πιπέρι.
Το πάνελ συζήτησης πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ενεργειών του Δικτύου Αegean Cuisine, του πρότυπου δικτύου επιχειρήσεων με στόχο την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και την προβολή του Αιγαίου ως μοναδικό ταξιδιωτικό προορισμό.
Οι ρίζες της μελισσοκομίας στην αρχαιότητα
Για τη σημασία του Συμποσίου μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” η Επιστημονική Υπεύθυνη, Φανή Χατζήνα, χαρακτηρίζοντας το θέμα του πρωτοποριακό. Όπως τόνισε “μέσα από την πληθώρα των εισηγήσεων από τους Έλληνες και Διεθνείς ομιλητές αλλά και τη δημιουργική συζήτηση που θα ακολουθήσει, το παρελθόν και τα ιστορικά δεδομένα της μελισσοκομικής πρακτικής θα συμβάλλουν τόσο στην κατανόηση, όσο και στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παρόντων προβλημάτων για ένα καλύτερο μέλλον.
“Η ιστορία της μελισσοκομίας ξεκίνησε από την αρχαιότητα” υπογράμμισε η κ. Χατζήνα εξηγώντας ότι πλήθος αρχαίων νομισμάτων και κοσμημάτων της εποχής εκείνης απεικόνιζαν επάνω τους μέλισσες. Ωστόσο, σημείωσε ότι όλα αυτά τα στοιχεία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ οργανωμένα και συντονισμένα στον κόσμο.
Επιπλέον, κατέστησε γνωστό ότι η μελισσοκομία αποτελεί μία σημαντική δραστηριότητα και στα νεότερα χρόνια. “Με την κρίση και με την επιστροφή των νέων ανθρώπων προς τις αγροτικές καλλιέργειες η μελισσοκομία είναι μέσα σε αυτές και ίσως να προσελκύει και περισσότερο κόσμο από ό,τι άλλες. Θεωρούν λοιπόν ότι με αυτή τη δραστηριότητα θα έχουν και κάποιο δεύτερο εισόδημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Έκρινε μάλιστα ότι πρόκειται για μία ωραία επιχείρηση, που απαιτεί την κατάλληλη γνώση των επαγγελματιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της.
Φωνή στους συνεταιρισμούς και τους τοπικούς παραγωγούς
Μεταξύ άλλων, η κ. Χατζήνα δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα αναπτυχθούν και θέματα σχετικά με την εξέλιξη της μελισσοκομίας στην πάροδο των χρόνων, από την προϊστορική περίοδο μέχρι και τώρα. “Θα αναλύσουμε πρακτικές που χρησιμοποιούνταν πριν από 30 χρόνια. Μέσα από όλα αυτά, πιθανόν να προκύψει κάτι που μας είχε ξεφύγει στην παλιά πρακτική, που θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε σήμερα με την καινούρια τεχνολογία. Να παντρέψουμε δηλαδή το παρελθόν με το παρόν”, σημείωσε. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις φυλές των μελισσών, που για την ίδια αποτελούν αξιόλογη πολιτιστική κληρονομιά. “Η δεύτερη ημέρα θα είναι αφιερωμένη σε αυτό το κομμάτι. Εκεί θα στηρίξουμε την καλή μελισσοκομία του μέλλοντος. Και φυσικά ο κόσμος ενδιαφέρεται και για πρακτικά θέματα, υπάρχουν ασθένειες, υπάρχουν προοπτικές, υπάρχει η πληρότητα του μελιού, άλλα θέματα πρακτικά τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε και είναι καλή ευκαιρία τώρα που θα έχουμε μαζί μας τόσους διακεκριμένους επιστήμονες” δήλωσε, εξηγώντας ωστόσο ότι θα δοθεί βήμα και φωνή στους τοπικούς συνεταιρισμούς, στους συλλόγους και στους μελισσοκόμους.
Απαραίτητη η επιμόρφωση των παραγωγών
Σύμφωνα με την ίδια, η μελισσοκομία είναι ένας αγαπημένος κλάδος που παροτρύνει πολλούς ανθρώπους να την εντάξουν στη ζωή τους, συνδυάζοντας το χόμπι με το επάγγελμα.
Όσον αφορά στις γνώσεις των ανθρώπων που ασχολούνται με τη μελισσοκομία, η κ. Χατζήνα τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλές ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια για την ενημέρωση του κοινού. “Φυσικά και δεν είναι όλοι ενημερωμένοι και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Εκεί πρέπει να στραφούμε, έτσι ώστε οι νέοι που θα μπουν στο επάγγελμα να μάθουν τα πράγματα σωστά από την αρχή και να μην κάνουν ζημιά στον εαυτό τους και στους υπόλοιπους” ανέφερε, κρίνοντας εξίσου απαραίτητη και την αλλαγή νοοτροπίας των παλαιότερων παραγωγών.
“Ο κόπος του μελισσοκόμου δεν αμείβεται με τίποτα”
Παρότι ο ενθουσιασμός πολλών καταναλωτών για το μέλι συνοδεύεται και από τα παράπονά τους για την υψηλή τιμή του, η Επιστημονική Υπεύθυνη του Συμποσίου υπογράμμισε, ότι συγκριτικά με την τιμή άλλων προϊόντων, ο κόπος του μελισσοκόμου δεν πληρώνεται με τίποτα. “Εξάλλου μέλι τρώμε τόσο πολύ λίγο, που αν αγοράσουμε 11 και 12 ευρώ το κιλό, το οποίο θα μας φτάσει για έναν μήνα, σκεφτείτε ότι τρεις καφέδες ή δύο ποτά θα μας στοιχίσουν πολύ περισσότερο. Πραγματικά, δεν υπάρχει σύγκριση. Επειδή οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες κι επειδή βλέπω καθημερινά τον αγώνα των παραγωγών, θεωρώ την τιμή του προϊόντος μικρή. Αρκεί να είναι ελληνικό το μέλι”, κατέληξε.
Τα δυνατά χαρακτηριστικά του εγχώριου μελιού
Απαριθμώντας τα στοιχεία του ελληνικού μελιού τα οποία το διαφοροποιούν από αντίστοιχα προϊόντα του εξωτερικού, σημείωσε ότι το εγχώριο μέλι είναι πυκνό και διαθέτει δυνατό άρωμα. “Υπάρχουν μέλια από τη Βουλγαρία, δίπλα μας στα σύνορα, που δεν έχουν το άρωμα του δικού μας μελιού και φυσικά ο κόσμος δεν το προτιμάει. Από κει και μετά, το άρωμα, η γεύση, η ρευστότητά του και το αν κρυσταλλώνει ή όχι προέρχονται από τη βοτανική του προέλευση, οπότε με γυροσκοπικές αναλύσεις μπορεί ένα εργαστήριο να δει την ποιότητά του. Αλλά ο καταναλωτής θα το διαπιστώσει από τη γεύση και το χρώμα του. Αν δεν έχει γεύση, μπορεί να είναι νοθευμένο, να έχει ένα άρωμα από το φυτό που προέρχεται. Και πεύκο να είναι, πάλι έχει άρωμα. Και φυσικά πρέπει να εμπιστεύεται τους ανθρώπους από τους οποίους αγοράζει”, τόνισε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ένα φεστιβάλ σκέτο γλύκα
8 Δεκ. 2015 - 6:10 - Σεμινάριο Μελισσοκομίας για αρχάριους
15 Μαΐου. 2015 - 6:20 - 6+1 πράγματα που μάθαμε στο Διεθνές Συμπόσιο Μελισσοκομίας
15 Οκτ. 2014 - 10:17 - Επιστημονική "όαση"
13 Οκτ. 2014 - 6:10 - Έναρξη του Διεθνούς Συμποσίου Μελισσοκομίας στη Σύρο
9 Οκτ. 2014 - 14:56