Ανάπτυξη συνεργασίας με το Ταταρστάν για την ανάπτυξη προσκυνηματικού και εκπαιδευτικού Τουρισμού

Ελπίδες τουριστικής συνεργασίας

Ι. Αρβανίτης και Α. Μαραγκός συζήτησαν με την υφυπουργό Τουρισμού του Ταταρστάν

Σε αρχικό στάδιο βρίσκονται τα βήματα της συνεργασίας με το Ταταρστάν όσον αφορά στην προσέλκυση θρησκευτικού – προσκυνηματικού, αλλά και εκπαιδευτικού Τουρισμού, με την προσδοκία από την πλευρά του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβου Αρβανίτη και

του τουριστικού πράκτορα, Αντώνη Μαραγκού – οι οποίοι συμμετείχαν εξ αρχής στις προσπάθειες εδραίωσης του μνημονίου συνεργασίας -, να ανοίξουν σταδιακά νέες τουριστικές ευκαιρίες για τη Σύρο.

Τα δύο πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Τουρισμού, απαιτήθηκε να μεταβούν και αυτά, χθες στη Μύκονο προκειμένου να συναντήσουν τον πρόεδρο του Ταταρστάν ο οποίος αφίχθη στο νησί το απόγευμα, ενώ μία ημέρα πριν, είχαν προβεί σε άτυπες συναντήσεις και συζητήσεις με την υφυπουργό Τουρισμού του Ταταρστάν για την συζήτηση συγκεκριμένων προτάσεων, όπως αναφέρονται παρακάτω, προκειμένου αυτές να γνωστοποιηθούν στον πρόεδρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συριανή αποστολή σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωπος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ήταν ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Θάνος Φώσκολος και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, διατύπωσε τη δυσαρέσκειά του ως προς τον τρόπο που διοργανώθηκε η άφιξη και το πρόγραμμα της ρώσικης αντιπροσωπείας των αξιωματούχων από τον πρώην αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Πουσσαίο, καθώς όπως υποστήριξε η Σύρος, τέθηκε σε δεύτερη μοίρα.

Πρώτες συνεργασίες

Αναφορικά με όσα γνωστοποίησε επίσημα για το αρχικό περιεχόμενο της συνεργασίας ο Ιάκωβος Αρβανίτης, σε πρώτο επίπεδο τόνισε πως, συμφωνήθηκε η άφιξη του πρώτου γκρουπ ειδικών επιστημόνων για την πραγματοποίηση σεμιναρίου με φοιτητές (20 ατόμα) σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και ένα προσκυνηματικό γκρουπ (τουλάχιστον 40 ατόμων) εντός του Δεκεμβρίου, με σκοπό μετά την πρώτη επαφή, να καταβληθούν προσπάθειες για τη συνεχή ροή επισκεπτών στα δύο πεδία του θεματικού Τουρισμού. Επιπλέον, το 2015 κατά το οποίο διοργανώνεται το Φόρουμ Ρωσικής Νεολαίας της Ελλάδας, θα υπάρξει πρόταση προς την πλευρά του Ταταρστάν να πραγματοποιηθούν δράσεις και στη Σύρο, με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών στο νησί, ενώ στο απώτερο πλάνο και ειδικότερα, για το 2016 που έχει χαρακτηρισθεί ως έτος Ελληνορωσικής φιλίας, αναμένεται να επιδιωχθεί συνεργασία για την προώθηση ενδεχομένως θεματικού Τουρισμού με περιεχόμενο τον Πολιτισμό. Τα ανωτέρω έχουν προγραμματισθεί να συμπεριληφθούν στη ατζέντα της συνάντησης στο Ταταρστάν στις 6 Νοεμβρίου.

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, ο κ. Αρβανίτης ανέφερε πως από την πλευρά του ίδιου, όσο και του κ. Μαραγκού θα υπάρξει συνεργασία και με τουριστικό πρακτορείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα κλείσει συνεργασία με την Εκκλησία της Ρωσίας για την προώθηση προσκυνηματικού Τουρισμού στην Ελλάδα. “Αν γίνει αυτό, θα πρέπει να πλησιάσουμε άμεσα για να δούμε πώς θα δουλέψουμε το κομμάτι των Κυκλάδων” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σύρου.

Στο πλάνο και ο αθλητικός Τουρισμός

Ωστόσο, σε “αναμονή” προς το παρόν, έχει τεθεί η συνεργασία στο πεδίο του αθλητικού Τουρισμού, για το οποίο όπως αποκάλυψε ο κ. Αρβανίτης, εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση και με τη νέα Δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό, προκειμένου να γνωστοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες για το έργο θέρμανσης της πισίνας του Κολυμβητηρίου, αφού όπως είναι γνωστό, έχει τεθεί στο τραπέζι της συνεργασίας η προώθηση αυτής της μορφής θεματικού Τουρισμού. Χαρακτηριστικά, ο κ. Αρβανίτης δήλωσε πως “από την πλευρά τους, ανέφεραν πως υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αθλητών και όχι μόνο κολύμβησης, αλλά και άλλων αθλημάτων” γεγονός που όπως εξήγησε απαιτεί να έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις αθλητικές υποδομές που διαθέτει το νησί. “Στην συνάντηση που θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο, δεν αποκλείεται να υπάρξει μία συνάντηση και με τον υφυπουργό Αθλητισμού ώστε να κάνουμε φόκους σε αυτό το πεδίο” συμπλήρωσε κατηγορηματικά.

Ι. Αρβανίτης: “Στο χέρι μας να διαχειριστούμε το επιχειρηματικό και τουριστικό ενδιαφέρον”

Θέμα που έχει απασχολήσει έντονα αποτελεί και η υποτίμηση του νομίσματος της Ρωσίας, γεγονός που αναμφισβήτητα κατέστησε την Ελλάδα το 2014 ως προορισμό για τους Ρώσους, κατά 20% ακριβότερο σύμφωνα και με επίσημες αναφορές από κορυφαίους τουρ οπερέιτορς. Η εν λόγω εξέλιξη έπληξε κυρίως τα μεσαία στρώματα, από τα οποία αντλείται ένα μεγάλο ποσοστό του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού αλλά και εκπαιδευτικού τουρισμού. Κληθείς ο κ. Αρβανίτης να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με το αν θεωρεί πως πρόκειται να επηρεαστεί προσεχώς ο αριθμός των αφίξεων προς την Ελλάδα γενικώς και ειδικότερα προς τις Κυκλάδες και τη Σύρο, τόνισε, “Οπωσδήποτε θα επηρεάσει. Επιχειρήσεις όμως που έχουν τη δυνατότητα μέσα από διάφορες προσαρμογές να μειώσουν το λειτουργικό κόστος ή να μειώσουν το επιχειρηματικό κέρδος, νομίζω ότι αυτές θα είναι και στο προσκήνιο και θα εκμεταλλευθούν την όλη κατάσταση. Ειπώθηκε από την πλευρά τους ότι έχει επηρεαστεί η μεσαία τάξη”.

Ο ίδιος ωστόσο συμπλήρωσε, πως, “Υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας και φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον και επιχειρηματικό για τις Κυκλάδες. Είναι στο χέρι μας, πώς θα διαχειριστούμε αυτό το επιχειρηματικό – τουριστικό ενδιαφέρον προς όφελος της Σύρου, αφού υπάρχει μία ιδιαίτερη προτίμηση για το νησί μας”.

Α. Μαραγκός: “Στοχευμένες ενέργειες προς όφελος της Σύρου”

Αναφορικά με τους χειρισμούς που κινείται ως τουρ οπερέιτορ ο Αντώνης Μαραγκός που διατηρεί ταξιδιωτικό πρακτορείο και έχει αποτελέσει έναν από τους πρωτεργάτες του θρησκευτικού τουρισμού στο νησί και ο οποίος συμμετείχε στις συναντήσεις με την αποστολή από το Ταταρστάν, σημείωσε πως με φόντο την υποτίμηση του νομίσματος πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις. “Ο λόγος που δεν βιαστήκαμε να ξεκινήσουμε τη συνεργασία είναι γιατί περιμέναμε να δούμε πώς θα κινηθούν τα πράγματα σχετικά με την υποτίμηση του νομίσματος” δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, “Δεν τίθεται θέμα για το ότι δεν ήταν επιτυχείς οι προσπάθειες ή ότι τα λόγια τόσο καιρό ήταν φούσκα”. Με δεδομένη μάλιστα και την απόφαση απαγόρευσης εξόδου από τη Ρωσία των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών μετά την υποτίμηση, ο κ. Μαραγκός συμπλήρωσε πως, θα ήταν άδικο να κρεμαστούν επιχειρηματίες του κλάδου καθώς το νησί της Σύρου δεν έχει την τουριστική ανάπτυξη που θα “επέτρεπε” να υπάρξει περιθώριο να δεχθεί ακυρώσεις σε καταλύματα ή ξενοδοχεία, αφού οι απώλειες θα ήταν καταλυτικές για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. “Αν είχαμε κλείσει συμφωνίες με τη Ρωσία και έσκαγαν τα κανόνια, θα ήταν η χαριστική βολή για να μην πάει το νησί μπροστά” δήλωσε κατηγορηματικά, διευκρινίζοντας πως, “σκεφθείτε τί θα γινόταν αν τόσα δωμάτια ήταν κλεισμένα σε καταλύματα και τελικά δεν είχαν εισπράξεις. Δεν είμαστε φτασμένο brand name όπως η Σαντορίνη ή η Μύκονος που κάποιες απώλειες δε θα επηρέαζαν”.

Ωστόσο, ερωτηθείς να μιλήσει για τις προσεχείς ενέργειες μετά και τις τελευταίες συναντήσεις σε Σύρο και Μύκονο, ο κ. Μαραγκός υπήρξε ξεκάθαρος, “Μετά τα πρώτα γκρουπ που θα επισκεφθούν τον Δεκέμβριο τη Σύρο, στόχος είναι να ξεκινήσει η συνεχής ροή κόσμου. Γίνονται στοχευμένες κινήσεις για να έρθει κόσμος στο νησί. Έρχεται και ο πρόεδρος του Ταταρστάν εδώ και υπάρχει ενδιαφέρον για τη Σύρο, για το Νεώριο, εμπορικές συμφωνίες, τουριστική ανάπτυξη, ανταλλαγή τουριστών. Τίποτα δεν γίνεται όμως, εν μία νυκτί”.

Ετικέτες: