Η Σύρος μεταξύ των 100 χειμερινών ελληνικών προορισμών

Ο χειμερινός τουρισμός κερδίζει έδαφος

Την 90η θέση κατέχει το νησί της Σύρου στους 100 ελληνικούς προορισμούς για φθινόπωρο και για χειμώνα. Η αρχοντική ομορφιά της εντυπωσιάζει και προσελκύει χειμερινούς ενδιαφερόμενους.

Την ίδια στιγμή που το νησί και οι αρμόδιοι φορείς αναζητούν τρόπους τόνωσης της τουριστικής κίνησης κατά την τουριστική σεζόν των καλοκαιρινών μηνών, στην οποία υστερούσε το νησί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα εξαιτίας της άνθισης του τουριστικού ανταγωνισμού με τα γειτονικά νησιά, η φυσική ιδιαιτερότητα του τόπου βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, «κλέβοντας» τις εντυπώσεις και προσελκύοντας ταξιδιώτες και κατά τους χειμερινούς μήνες. Παράλληλα, σύμφωνα με τα ποσοστά τουριστικής κίνησης από το Υπουργείο Τουρισμού, εκτιμάται ότι φέτος προσέγγισαν την Ελλάδα πάνω από δύο εκατομμύρια τουρίστες από γερμανικό τουριστικό οργανισμό, κάτι που είχε προβλεφθεί στην αρχή της περιόδου και θα μπορούσε και το νησί της Σύρου να αξιοποιήσει στην προσπάθεια του για άνοιγμα των τουριστικών θυρών και προβολή του νησιού σε ξένες επικερδείς αγορές.

Παράλληλα με την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του γερμανικού τουριστικού οργανισμού, κ. Μιχάλη Μαυρόπουλο, σημειώνεται πως ο ταξιδιωτικός κολοσσός στηρίζει την χώρα αφού «το προϊόν της διατηρεί σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό». Αποδεικτικό στοιχείο της επιμέρους πραγματικότητας αποτελεί το γεγονός ότι ο αριθμός των ελληνικών ξενοδοχείων που συνεργάζονται πλέον με τον οργανισμό TUI, ανέρχεται περίπου στα 2.800, ενώ ο ετήσιος συνολικός τζίρος του Ομίλου στην Ελλάδα, που παρουσιάζεται σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται περίπου σε 750 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως τονίζεται, βασική προϋπόθεση της εξελικτική επιτυχημένης τουριστικής πορείας και συνεργασίας, αποτελούν «Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την πολιτεία και τους ιδιώτες, ώστε στο διάστημα αυτό οι τουρίστες να μην βρεθούν σε “πόλεις φαντάσματα”».

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύει εξίσου ο κ. Μαυρόπουλος, ενδείκνυται «Η σταθερότητα στο εσωτερικό μέτωπο καθώς οι διαδηλώσεις και διάφορες αναταραχές δεν συμβάλλουν στη θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό». Παρα ταύτα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις αγορές-δεξαμενές του ελληνικού τουρισμού, τονίσθηκε και επιβεβαιώθηκε πως «Η γερμανική θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και την επόμενη τουριστική χρονιά». Από την πλευρά της, η Υπουργός τουρισμού, δηλώνει ότι «Το υπουργείο Τουρισμού και η κυβέρνηση διαμορφώνουν τους όρους ανάπτυξης της οικονομίας» ενώ ταυτόχρονα απευθυνόμενη στον επιχειρηματικό κόσμο, τον καλεί ώστε να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν προς όφελος όλων, «Της επιχειρηματικότητας, της ελληνικής οικονομίας, των πολιτών».

Παράλληλα, η κ. Κεφαλογιάννη πέρα από την γερμανική αγορά, χαρακτήρισε εξίσου τη σουηδική τουριστική αγορά ιδιαίτερα σημαντική για τη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, «Το 2013 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 368.834 Σουηδοί, έναντι 319.756 το 2012, καταγράφοντας μια αύξηση 15,3%. Το 2014 σημειώνεται περαιτέρω αύξηση, καθώς μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2014 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 8.795 Σουηδοί, έναντι 4.546 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 93,5%», υπογραμμίζει. Εν τούτοις καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα έσοδα και η ανάπτυξη του τουρισμού στηρίζουν άμεσα και έμμεσα, περισσότερες από 700.000 θέσεις απασχόλησης.

Φθινοπωρινή Σύρος

Αντίστοιχα, η Ερμούπολη αποτελούσε μέχρι προσφάτως «ο προορισμός φάντασμα» για τους περισσότερους επισκέπτες της χώρας. Η εικόνα προβολής των Κυκλάδων προς το εξωτερικό δεν ταυτίζονταν με την πραγματική αρχοντική εικόνα του νησιού, που «ξέφευγε» από τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά, προσδίδοντας στον τόπο ένα Ευρωπαϊκό κλίμα. Ωστόσο οι συντονισμένες προσπάθειες για την ανάδειξη της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και για την επίλυση λανθασμένων προσεγγίσεων και πρακτικών φαίνεται να αποδίδει καρπούς καθώς το νησί πρωταγωνιστεί ως ένας από τους 100 κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της χώρας, αποδεικνύοντας πως ανοίγουν οι τουριστικοί δρόμοι με στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας.

Σύμφωνα με το αφιέρωμα, η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων της και τα διάσημα αξιοθέατα της μαγεύουν τους επισκέπτες ενώ η αντιφατική εικόνα του ναυπηγείου στο σημαντικό λιμάνι του νησιού το οποίο υπήρξε παλαιότερα βιομηχανικό, ναυτιλιακό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας προσδίδει πλέον μια γραφικότητα στον ταξιδιωτικό προορισμό με πλήθος ενδιαφέροντα στοιχεία. Επιπρόσθετη αναφορά για το λιμάνι πραγματοποιείται καθώς αναφέρονται οι δυο εντυπωσιακοί λόφοι του νησιού «μοναδικά δεμένοι μεταξύ τους με πλήθος σπιτιών» που κοσμούνται αφενός από την Ορθόδοξη και αφετέρου από την Καθολική. Ενώ η μοναδική ομορφιά των εκκλησιών του νησιού επισημαίνεται και για το κέντρο όπου « Ο Ναός του Αγίου Νικολάου, με την απαράμιλλη μεγαλοπρέπεια και τον τρούλο του, στολίζει την πόλη».

Εξέχουσα θέση κατέχει στο αφιέρωμα, η ιστορικότητα του τόπου καθώς, πέρα από τα αρχιτεκτονικά κτίρια που συντελούν στην διαμόρφωση της ιδιόμορφης εικόνας του νησιού, η Σύρος αποτέλεσε «Γενέτειρα λαμπερών προσωπικοτήτων στο πέρασμα των χρόνων, όπως ο Δημήτριος Βικέλας, Εμμανουήλ Ροΐδης και Γεώργιος Σουρής, αλλά και ιδιαίτερα φημισμένη για το υψηλό εκπαιδευτικό της επίπεδο, η Ερμούπολη υπήρξε πνευματική τροφός επιφανών αποφοίτων, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, Γιαννούλης Χαλεπάς και Κωνσταντίνος Βολανάκης», για αυτό και στο τομέα αυτό εντάσσεται, σύμφωνα με τις αναφορές του αφιερώματος, και το ιστορικό πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, αξιόλογη επισήμανση γίνεται και στα λαμπρά δημόσια κτίρια με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική σύμφωνα με την αρχή του “ρομαντικού κλασικισμού” όπως το Δημαρχείο της Ερμούπολης, το Πνευματικό κέντρο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το αριστουργηματικό Θέατρο Απόλλων, όπως το Αρχαιολογικό, το Βιομηχανικό, το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης και το Λαογραφικό Μουσείο, πολλά εκ των οποίων κοσμούνται από τοιχογραφίες, μαρμάρινες σκάλες και γλυπτά που κερδίζουν τον θαυμασμό των επισκεπτών.

Ετικέτες: