Διαβουλεύσεις Δημοτικών Επιτροπών νησιών Κυκλάδων

Μύκονος και Νάξος επαναπροσδιορίζουν τις λειτουργικές προτεραιότητες

Σε ρυθμό οργάνωσης και αναδιάταξης βρίσκονται τα νησιά Μυκόνου και Νάξου έπειτα από τις συνεδριάσεις των δημοτικών επιτροπών του εκάστοτε δήμου εντός του διημέρου που πέρασε.

Αλλαγές και ανακατατάξεις προωθούνται από τους δήμου Νάξου και Μύκονου με στόχο την ενίσχυση της οργάνωσης της κοινωνίας των νησιών. Η ανάπτυξη του κλάδου του τουρισμού δημιούργησε νέες απαιτήσεις και ανάγκη για πρακτικές εφαρμογές ώστε τα θετικά αποτελέσματα των επιτυχημένων τουριστικών σεζόν που διανύουν τα νησιά των Κυκλάδων, να επωφελήσει ισότιμα όλους του κοινωνικούς και οικονομικούς κλάδους των νησιώτικων κοινωνιών. Πρωταρχικός στόχος όλων των νησιών του Αιγαίου, έπειτα από την διεξαγωγή εκλογών του φετινού χρόνου και την ανάθεση των καθηκόντων στις νέες δημοτικές αρχές που εξελέγησαν, αποτέλεσε ο επαναπροσδιορισμός των οικονομικών στόχων και των πολιτικών κατευθύνσεων ώστε να ανθίσουν ξανά οι τοπικές κοινωνίες που είχαν πληγεί από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η Σύρος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επανεξέτασης των τουριστικών της στόχων και των ρυθμιστικών της αλλαγών, ενώ παράλληλα το νησί των ανέμων και η Νάξος, στρέφουν της προσοχή τους στην κάλυψη των δικών τους κοινωνικών και πολιτικών «κενών».

Προώθηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευση Μυκόνου

Συνεδρίαση με ανοιχτό διάλογο οργάνωσε ο Δήμος Μυκόνου, το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, όπου η Δημοτική Αρχή και την Κοινωνία των Πολιτών συζήτησαν για καίρια ζητήματα που αφορούν το νησί. Το νησί των ανέμων τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την άνθιση του τουρισμού της χώρας, καθώς γεύτηκε πλήρης αναγνώριση από το εξωτερικό για το εξεζητημένο τουριστικό προϊόν που προωθεί επί σειρά ετών. Ωστόσο, η ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης της Μύκονου, ιδιαίτερα την τουριστική σεζόν του 2014, έκανε εμφανείς τις ρυθμιστικές ελλείψεις του νησιού παράλληλα με την πληθώρα διακρίσεων που την χαρακτήρισε. Μια ευρεία λίστα προβλημάτων που αντιμετώπιζε η κοινωνία του νησιού επηρέασε τους επισκέπτες δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις και εμπειρίες.

Υπό το πρίσμα των συγκεκριμένων ζητημάτων, η δημοτική αρχή της Μυκόνου συγκάλεσε την δημοτική επιτροπή διαβούλευσης ώστε να διευθετηθούν τα θέματα που κλόνιζαν τόσο την κοινωνική ζωή των κατοίκων όσο και την αποτελεσματικότητα του τουριστικού προϊόντος που έχαιρε πλήρης αποδοχής και από τους ξένους αλλά και από τους Έλληνες τουρίστες. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που εντάχθηκαν και συζητήθηκαν από τους Πολίτες και τον Δήμαρχο Μυκόνου, αποτέλεσε το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων για το έτος 2015. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, κ. Κουκά, και όπως παρουσίασε στους συμμετέχοντες εκπροσώπους φορέων και πολίτες, χαρακτηριστικό του νέου τεχνικού προγράμματος που καλείται το νησί να ακολουθήσει είναι το γεγονός ότι ο Δήμος προτίθεται να διαθέσει υψηλά χρηματικά ποσά ώστε να υλοποιηθεί το εν λόγω εγχείρημα.

Όπως, παράλληλα, σημειώνει «Τα ποσά αυτά προέρχονται κυρίως από ίδιους δημοτικούς πόρους οι οποίοι δεν διατέθηκαν μέχρι σήμερα, εφόσον δεν εφαρμόσθηκε ποτέ κάποιο αντίστοιχο τεχνικό πρόγραμμα». Την ίδια στιγμή έκανε κατανοητό πως το πρόγραμμα δύναται να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί με δράσεις και δραστηριότητες, στην περίπτωση όμως που αντιμετωπιστεί αρχικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Δήμου. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Γκέλος, πραγματοποίησε την παρουσίαση του σχεδίου του συνολικού προϋπολογισμού για το 2015 που αφορά στην εφαρμογή του τεχνικού προγράμματος, στα έσοδα και έξοδα του Δήμου, από προμήθειες, υπηρεσίες και αμοιβές. Ταυτόχρονα οι παρόντες τις συνεδρίασης και οι αντιπρόσωποι των συμμετεχόντων φορέων, συμμετείχαν ενεργά καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να παραθέσουν τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί και χρειάζεται το νησί και ο Δήμος να διευθετήσουν άμεσα.

Σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού Νάξου

Ένας εν δυνάμει τουριστικός προορισμός αναδεικνύεται η Νάξος η οποία βρίσκει την τουριστική αποδοχή που αναζητά από τους τουρίστες- επισκέπτες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού-έπαρχου Νάξου και πρόεδρου της Ένωσης Ξενοδόχων, Γιάννη Μαργαρίτη, ο οποίος παρευρέθηκε στην Διεθνή Έκθεση του Λονδίνου WTM όπου συμμετείχε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποτέλεσε θετικό σημείο αναφοράς για την τουριστική ενίσχυση του νησιού το γεγονός ότι τα έντυπα προβολής του δήμου και ιδιαίτερα τα ημερολόγια έκλεψαν τις εντυπώσεις του τουριστικού κοινού στο οποίο απευθύνονταν. Ωστόσο, η θετική πορεία αυτή αντιδιαστέλλεται με τις τουριστικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος Νάξου. Έντονη κριτική έχει δεχθεί μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, κυρίως από εμπλεκόμενους με τον τουρισμό επαγγελματίες, για την αδρανή στάση που κρατά απέναντι στην αποτελεσματική λειτουργία της Τουριστικής Επιτροπής του νησιού.

Η «απάθεια» της εν λόγω τουριστικής επιτροπής σε συνδυασμό με μη διευθέτηση αποστολής εκπροσώπου στις τουριστικές εκθέσεις από την πλευρά του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις καθώς αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα τουριστικής ανάπτυξης του τόπου. Υπό αυτές τις συνθήκες και τις πιέσεις των αρμόδιων φορέων, η δημοτική αρχή Νάξου προβαίνει στην ανασύσταση της τουριστικής επιτροπής του νησιού, η οποία δρομολογείται έπειτα από τρεις μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, την ίδια στιγμή που άλλες δημοτικές επιτροπές έχουν συσταθεί από τις πρώτες ημέρες. Συνεπαγωγικά, ο δήμαρχος του νησιού, κ. Δημήτρης Λιανός, προωθεί την επανασύστασης της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού με στόχο την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Νάξου.

Άμεση προτεραιότητα τίθεται η εκδήλωση ενδιαφέροντας για την συμμετοχή και διαμόρφωση της επικείμενης Τουριστικής Επιτροπής, από άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους με τη διαμόρφωση ή την προώθηση του τουριστικού προϊόντος φορείς της κοινωνίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Απευθύνοντας πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους, ο δήμαρχος Νάξου, καλεί να καταθέσουν αίτηση απευθυνόμενη στο Γραφείο Τύπου, στην οποία να ορίζεται ο εκπρόσωπός τους και αναπληρωτής αυτού. Όπως ανακοινώθηκε Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 στο πρωτόκολλο του Δήμου, ή στα fax 22850-23570 και 22850-29049 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση pressnaxoy@gmail.com.