Νέες κυβερνητικές ενέργειες για την καταπολέμηση της τουριστικής παρανομίας

Ειδικό αυτοκόλλητο για την νομιμότητα των τουριστικών καταλυμάτων

Διαστάσεις «επιδημίας» είχε λάβει τα τελευταία χρόνια η παράνομη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, η οποία ανέστειλε την επιτυχημένη πορεία του κλάδου σε όλο το εύρος της.

Σε περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί οικονομικό πνεύμονα των τουριστικών επιχειρήσεων και κατ΄επέκταση της ελληνικής κοινωνίας, η παράνομη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, χαρακτηρίστηκε ζημία για τον τουριστικό τομέα και την άνοδο της οικονομικής πορείας της χώρας. Την ίδια στιγμή που η τουριστική κινητικότητα και η αποδοχή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος γνώριζαν μεγάλη άνθηση, ένας μεγάλος αριθμός παράνομων επιχειρήσεων επωφελούνταν εις βάρος της κοινής πρακτικής, ώστε να ικανοποιήσει το προσωπικό του συμφέρον. Η ανάπτυξη παράνομων δραστηριοτήτων, που χαρακτηρίζουν την χώρα από τα πρώτα χρόνια διαμόρφωσης της ελληνικής αγοράς, προκάλεσαν την παρέμβαση εισαγγελέα, με προανάκριση σε εξέλιξη, αλλά και νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Τουρισμού για τα «αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα».

Δράσεις αντιμετώπισης του φαινομένου

Οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στο περιθώριο της νομιμότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των καταγγελιών των επαγγελματιών όλης της χώρας που διαμαρτύρονταν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που είχαν να αντιμετωπίσουν. Φαινόμενα όπως οι διαδικτυακές καταχωρίσεις αναβαθμισμένων καταλυμάτων με παράνομο τρόπο ή αντιγραφές στο τρόπο προώθησης του είτε η διάθεση δωματιών ή ολόκληρης της κατοικίας ή το εξοχικό σε τουρίστες από ιδιόκτητες που δεν διαθέτουν την απαραίτητη επαγγελματική ιδιότητα και ανταγωνίζονται με αθέμιτο τρόπο τα ξενοδοχειακά καταλύματα, παρουσιάζονταν πολύ συχνά, ιδιαίτερα στα αναπτυσσόμενα νησιά του Αιγαίου όπως στην Σύρο και στην Μύκονο. Η παράνομη λειτουργία των καταλυμάτων προκαλούσε μετωπική σύγκρουση επιχειρηματιών ξενοδοχειακών μονάδων με ιδιοκτήτες παράνομων βιλών ή άλλων τουριστικών καταλυμάτων, διαμορφώνοντας αντίξοες συνθήκες για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Ως αποτέλεσμα της μάχης χαρακωμάτων μεταξύ παράνομων επιχειρήσεων και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, εμφανίζονται τα υπέρογκα ποσά φοροδιαφυγής που επιβαρύνουν την κοινωνία. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία αποδεικνύουν πως τα διαφυγόντα έσοδα της πραγματικής οικονομίας και της τουριστικής παραγωγής ανέρχονται σε €2 δισ. μόνο για το έτος του 2013. Υπό αυτές τις συνθήκες, διαμορφώθηκε μια νέα πολιτική ώστε να καταπολεμηθεί η παράνομη δραστηριότητα σε έναν κλάδο που αποτελεί πλέον την οικονομική διέξοδο της χώρας. Συνεπώς, επιβάλλεται η υποχρέωση τοποθέτησης σε κάθε δωμάτιο, ειδικού αναθεωρημένου αυτοκόλλητου που θα πιστοποιεί την νόμιμη λειτουργία του καταλύματος. Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Τουρισμού, η ειδική σήμανση θα συνοδεύει την έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας του καταλύματος ενώ θεσμοθετείται η αρμοδιότητα έκδοσης και χορήγησης της σήμανσης στον ΣΕΤΕ. Ταυτόχρονα, όπως τονίζεται στο ψηφισμένο νομοσχέδιο, προβλέπεται επιβολή κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Τουρισμού σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του φορέα επιχείρησης που εκμεταλλεύεται τουριστικό κατάλυμα.