Στη «πρώτη γραμμή» ο ελληνικός τουρισμός

Σημείο αναφοράς τα νησιά των Κυκλάδων

Σημαντική αύξηση των ποσοστών αφίξεων σημειώνει ο ελληνικός τουρισμός κατά το πρώτο εννεάμηνο του περσινού έτους, αφού οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2014, ξεπέρασαν τα 20,7 εκατομμύρια, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 2013 κατά το οποίο, για ακόμη μια φορά, η τουριστική κίνηση σημείωσε τα πρώτα ικανοποιητικά ποσοστά αποδοχής και προτίμησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Πρωταρχικός στόχος τίθεται πλέον τόσο από τις τοπικές κοινωνίες όσο και από το ίδιο το κράτος, η ενίσχυση του τουρισμού και κατ’ επέκταση η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού τουριστικού μοντέλου, με το οποίο θα καταφέρει η χώρα να ενταχθεί στις παγκόσμιες τουριστικές αγορές, διευρύνοντας την απήχηση του ελληνικού φυσικού μεγαλείου όπως και τις επιχειρησιακές επενδύσεις της χώρας. Καθότι, τελέστηκαν τα πρώτα τουριστικά βήματα της Ελλάδας, μέσω της αναβάθμισης των υποδομών του τουριστικού κλάδου, την παροχή υψηλότερων υπηρεσιών, την προσέγγιση του τουριστικού ζητήματος και τη θέσπιση τουριστικών στόχων μεγαλύτερων προσδοκιών, τα οποία επέφεραν καρπούς αφού η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ των ποιων καταξιωμένων τουριστικών προορισμών, η προσπάθεια συνεχίζεται με τη συνεργασία των τοπικών φορέων, τη τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς. Ο τουρισμός για την Ελλάδα αλλά και τις τοπικές κοινωνίας, αποτελεί την «σωτήρια λέμβο», που θα απαλλάξει την χώρα και τους κατοίκους της από την δημοσιονομική κρίση που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία επί χρόνια. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται συνεχής εξέλιξης των τουριστικών δομών ώστε να ικανοποιήσουν τις νέες τουριστικές ανάγκες που παρουσιάστηκαν διαμέσων της αυξημένης αποδοχής του ελληνικού τουριστικού μοντέλου. Η επίτευξη των στόχων, οι αποτελεσματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες των εμπλεκόμενων με τον τουριστικό τομέα επιβεβαιώνονται και από τους επίσημους αριθμούς.

Η Ελλάδα των 20,7 εκ.

Ανοδική πορεία φαίνεται να σημειώνουν τα ποσοστά αφίξεων της χώρα κατά το πρώτο 9μηνο του 2014, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση εμφάνισε, αύξηση σε ποσοστό 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το αυξημένο ποσοστό, μεταφράζεται σε αριθμούς, ως 20,718 εκατομμύρια τουρίστες, 12 δισ. ευρώ που προκύπτουν από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Οι εν λόγω εξελίξεις πρόεκυψαν από τις εισφορές των κατοίκων των χωρών της ΕΕ των 28. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τις ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση της κλίμακας του 14,6%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 7.397 εκατ. ευρώ και συμμετείχαν στο σύνολο των εισπράξεων κατά 61,6%. Συμμέτοχοι της επιτυχημένης τουριστικής πορείας της χώρας, υπήρξαν και οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ , οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4.292 εκατ. ευρώ. Εν τούτοις, αυξημένα ποσοστά προσέλευσης στην χώρα κατά τους μήνες Ιανουάριος – Σεπτέμβρης ,ανέδειξαν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που η Ρώσικη τουριστική αγορά αποσύρει ένα σημαντικό μέρος της τουριστικής κίνησης λόγω των οικονομικών εξελίξεων της χώρας, σημειώνοντας μείωση κατά 11,2%.

Με συμμάχους τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μη, η Ελλάδα κατάφερε να διασφαλίσει μια οικονομική ευχέρεια, χωρίς ωστόσο να είναι ικανοποιητική για τις απαιτήσεις της χώρας. Παρά ταύτα, η εικόνα του τουρισμού διαμορφώνεται υπό αισιόδοξες πτυχές, καθώς οι διανυχτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα των ελληνικών τουριστικών προορισμών, ακολούθησαν την γενικότερη ανοδική πορεία. Αναλυτικότερα, οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 166.232 χιλ. την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014, έναντι 145.110 χιλ της προηγούμενης τουριστικής περιόδου. Η αύξηση που παρουσιάστηκε κατά 14,6%, διαμορφώθηκε εξίσου από τις προτιμήσεις τόσο των επισκεπτών από χώρες τη ΕΕ όσο και από χώρες εκτός της ευρωζώνης, γεγονός που αποδεικνύει τον διεθνή χαρακτήρα του ελληνικού τουρισμού. Ικανοποιώντας «όλα τα γούστα» ο τουριστικός κλάδος της χώρας, κατάφερε να «κερδίσει» το στοίχημα ανάπτυξη και ενίσχυση του τομέα και να επιφέρει στις τοπικές κοινωνίες θετικά αποτελέσματα και μια προδιάθεση αλλαγής, ενίσχυσης των υποδομών τους όπως και τον εξορθολογισμό όλων των συνεπαγωγικών τομέων του τουρισμού.

Κέντρο διερχομένων οι Κυκλάδες

Παρά τις αρχικές ενδείξεις που φέρουν τον ελληνικό τουρισμού, στο βάθρο της επιτυχίας, ο τομέας της κρουαζιέρας παρουσίασε μείωση κατά την προηγούμενη τουριστική σεζόν. Συγκεκριμένα, οι συνολικές εισπράξεις από ταξιδιώτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 13,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και ανήλθαν στα 369 εκατ. ευρώ, γεγονός που συνάπτει με την ανάγκη ενίσχυσης του συγκεκριμένου τομέα και αναβάθμισης των υποδομών του, οι οποίες προκάλεσαν τις παρατηρήσεις και την απογοήτευση τόσο των ταξιδιωτών όσο και των ξένων εταιριών που συνεργάζονταν με τοπικούς τουριστικούς πράκτορες. Για να αντισταθμίσουν, ωστόσο, τα αρνητικά αποτελέσματα της κρουαζιέρας, έρχονται οι αεροπορικές αφίξεις που εμφάνισαν αύξηση 17%, με 45 εκατομμύρια διακινούμενους επιβάτες. «Απογειωτική» παρουσιάζεται η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 2014, καθώς τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αποδεικνύουν ότι η επιβατική κίνηση εξωτερικού βελτίωσε ακόμη περισσότερο την πολύ καλή επίδοση του 2013.

Γενικότερα, εν έτη 2014, οι συνολικά διακινηθέντες επιβάτες, στα ελληνικά αεροδρόμια παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2013 καθιστώντας το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πρώτο στη κλίμακα των αποδόσεων, ενώ η δεύτερη θέση διακατέχεται από αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και τρίτο το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Την ίδια στιγμή, μεταξύ των αερολιμένων, στους οποίους σημειώθηκε μεγαλύτερη κίνηση για το 2014, συμπεριλαμβάνονται και τα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Για ακόμη μια χρόνια, τα δυο νησιά που αποτελούν την κορωνίδα του ελληνικού τουρισμού και την βιτρίνα της τουριστικής πτυχής της χώρας στο εξωτερικό, ξεχώρισαν και έφεραν εις πέρας τους στόχους τους. «Οι υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο αυξήθηκαν σε σχέση με το 2013, κυρίως λόγω των συνθηκών στον εναέριο χώρο γειτονικών περιοχών, φθάνοντας στην υψηλότερη επίδοση όλων των εποχών. Αυτό έχει ιδιαίτερη οικονομική σημασία, δεδομένου ότι τα έσοδα από αυτές είναι κατά πολύ μεγαλύτερα των υπολοίπων κατηγοριών πτήσεων. Όπως αναμενόταν, η επίδοση του 2014 (748.366 πτήσεις) αποτελεί, με διαφορά, την καλύτερη επίδοση μετά την κρίση, αλλά και τη διαχρονικά υψηλότερη για την ελληνική πολιτική αεροπορία» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΥΠΑ.

Ετικέτες: