«Ελλάδα: 12μηνος τουριστικός προορισμός»
- Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου, 2015 - 06:10
Τις προτάσεις του, σχετικά με την ανάπτυξη του τουρισμού, με έμφαση στον αθλητικό τουρισμό αναψυχής, με σκοπό την διεύρυνση της τουριστικής κίνησης, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, απέστειλε εγγράφως προς τον Πρωθυπουργό, ο κ. Αχιλλέας Τζίμας.
Ο κ. Τζίμας έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Εθνικής Αθλητικής Αποστολής Windsurfing, είναι μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Προπονητών Ιστιοπλοΐας, ιδρυτής της Ακαδημίας Windsurfing, Kitesurfing & Sailing Ρόδου, συνιδρυτής του Project «Sports Tourism Greece», για την Ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού στην Ελλάδα, εμπορικός εκπρόσωπος για την Ελλάδα της TMI Consultancy της Μόσχας, συντονιστής Υλοποίησης Ερευνών Αθλητικού Τουρισμού Αναψυχής, ενώ απασχολείται ως προπονητής Ιστιοπλοΐας (Ολυμπιακών διαδρομών - Ιστιοσανίδας - Αετοσανίδας).
Όπως ο ίδιος ανέφερε στην επιστολή του, η οποία, εκτός από τον Πρωθυπουργό, αποδέκτες είχε τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και την Αναπληρώτρια Υπουργό για τον Τουρισμό, ο κ. Τζίμας ανταποκρίθηκε στην εκπεφρασμένη παράκληση του κ. Αλέξη Τσίπρα, ως ενεργός πολίτης, να συμβάλει, με τις εξειδικευμένες γνώσεις του, αφιλοκερδώς, στο έργο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον κ. Τζήμα, «ο αθλητικός τουρισμός αναψυχής είναι η μοναδική μορφή τουρισμού που δεν απαιτεί δαπάνες, επενδύσεις και κτήρια, αφού ο φυσικός πλούτος, το περιβάλλον της χώρας, μας προσφέρει απλόχερα τις φυσικές εγκαταστάσεις και τους στίβους όπου διεξάγονται οι αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής».
Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή του, ο αθλητικός τουρισμός είναι μορφή τουρισμού, η οποία ήδη είναι αναπτυγμένη στην Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά δεν έχει αξιολογηθεί και προβληθεί από πλευράς υπουργείου Τουρισμού, όσο θα έπρεπε.
Η πρόταση του κ. Τζίμα, για τον αθλητικό τουρισμό αναψυχής, «διαμορφώθηκε από την διαχειριστική αρχή του υπουργείου με την αφιλοκερδή εξάμηνη προσφορά μου (Νοέμβριος 2009 – Μάιος 2010), εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ «Εναλλακτικός Τουρισμός», της Ειδικής Υπηρεσίας Πολιτισμού και Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, πρόγραμμα το οποίο έχει κλείσει μεν για τους παλιούς επιχειρηματίες, αναμένεται δε, το άνοιγμα του ίδιου προγράμματος για νέους επιχειρηματίες, σαν σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη επιλεγμένων, βέλτιστων ειδικών μορφών τουρισμού».
Αθλητικός και εναλλακτικός τουρισμός
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού περιλαμβάνουν το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα των τουριστών, απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, τηρούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης, εξηγεί.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Τζίμα, ως Αθλητικός Τουρισμός Αναψυχής ορίζεται η μορφή τουρισμού, στην οποία ο πρώτος σκοπός του ταξιδιού είναι η συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με τον αθλητισμό για λόγους αναψυχής. Οι αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής μπορούν να αναπτύσσονται:
• Στη θάλασσα (π.χ. καταδύσεις, kitesurfing, windsurfing, ιστιοπλοΐα, λοιπά αθλήματα)
• Σε λίμνες & ποτάμια (π.χ. κανό – καγιάκ, ράφτινγκ κ.ά).
• Σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή και αστικές, ημιαστικές περιοχές (π.χ. ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία βουνού / εξοχής / πόλης, ιππασία, γκολφ για αρχαρίους, δραστηριότητες με βάση το τρέξιμο, όπως, beach running, mountain running, road running, περιπατητικές εκδρομές Trekking σε φυσικά και τεχνητά μονοπάτια στην ύπαιθρο, τα δάση, τα χωριά).
Συνοπτικά, τα δώδεκα αθλήματα αναψυχής που ήδη προσφέρονται από ταξιδιωτικά γραφεία στα πακέτα διακοπών, σε Έλληνες και ξένους τουρίστες, με σειρά προτεραιότητας ζήτησης, είναι:
1. Αετοσανίδα, Ιστιοσανίδα, Ιστιοπλοΐα μικρών σκαφών, Ορθιοκανοσανίδα (SUP)
2. Ποδηλασία (Mountain Bike-City bike)
3. Περιήγηση (Walking, Hiking, Running), Ορειβασία
4. Καταδύσεις
5. Yachting (motor boat, sailing boat, rib-boat)
6. Σκι βουνού – Snowboarding – Kitesnow
7. Αναρρίχηση
8. Μηχανοκίνητος Τουρισμός (π.χ. ράλι, μοντελισμός)
9. Κανό – καγιάκ, ράφτινγκ – ψάρεμα
10. Ιππασία
11. Γκολφ
12. Αλεξίπτωτο Πλαγιάς, Ελεύθερη Πτώση
Οι υπόλοιπες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως διαμορφώνονται στην πρόταση, είναι: Τουρισμός Υπαίθρου, Θαλάσσιος τουρισμός, Τουρισμός υγείας, ευεξίας και ιαματικός, Γαστρονομικός τουρισμός, Θρησκευτικός Τουρισμός, Πολιτιστικός Τουρισμός, Συνεδριακός Τουρισμός, City Breaks, Luxury Tourism και Τουριστική Κατοικία, Κοινωνικός Τουρισμός, για ειδικές ομάδες πληθυσμού και τέλος, Σχολικός και Εκπαιδευτικός Τουρισμός.
Πρόταση για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο
Ακολουθεί η πρόταση του κ. Τζίμα, όσον αφορά στην τουριστική ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στον Αθλητικό Τουρισμό Αναψυχής:
«Παράλληλα, με τον Αθλητικό Τουρισμό Αναψυχής, η Ελλάδα έχει τις κατάλληλες υποδομές για ανάπτυξη του Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού (προγράμματα προπόνησης για αθλητικούς συλλόγους και αθλητές) και του Τουρισμού Αθλητικών Γεγονότων (παγκόσμια / ευρωπαϊκά / διεθνή πρωταθλήματα, open tournaments), με ανταποδοτικά οφέλη διαφήμισης, καθώς οφέλη, μόνο από τουριστική προβολή μπορούμε να αποκτήσουμε, εκμεταλλευόμενοι τα αθλητικά γεγονότα και εμπειρίες, αφού τα πανάκριβα προπονητικά μας κέντρα, και ιδίως αυτά του 2004, έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού.
Γι’ αυτό χρήζει άμεσα να συγκροτηθεί στο Υπουργείο Τουρισμού, Επιτροπή Αθλητικού Τουρισμού Αναψυχής, που να ασχολείται με τον «αθλητικό τουρισμό αναψυχής», τον «προπονητικό τουρισμό» και τον «τουρισμό μεγάλων αθλητικών γεγονότων», ανταποδοτικών στον προορισμό.
Με βάση τα παραπάνω έχουμε:
• 12 Μορφές Τουρισμού
• 12 Αθλήματα Αναψυχής
• 12 Μήνες – 1 Χώρα - Ελλάδα
Το σλόγκαν «all time classic» είναι παντελώς ανεπιτυχές, (παρότι δεν συμφωνώ να αλλάζουν τα σλόγκαν) γιατί αυτό το σλόγκαν θα ταίριαζε περισσότερο για την Αθήνα, αλλά όχι για όλη τη χώρα. Το συγκεκριμένο σλόγκαν έχει χρησιμοποιηθεί από παλιά σε πολιτιστικές πρωτεύουσες.
Σλόγκαν για να τονίσει την Ελλάδα ότι είναι 12-μηνος προορισμός, θα ήταν η(πρότασή μου) “Hellas, 12 month tourism destination”.
Για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού χρειάζονται οι εξής ενέργειες:
• Νομοθέτηση,
• Χαρτογράφηση,
• Στρατηγική,
• Στοχευμένη Προβολή (σε θεματικές εκθέσεις, σε ιστοσελίδες και κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ενδεικτικώς, web cams στα τουριστικά και πολιτιστικά μας θέρετρα)
• Παράλληλες Δράσεις, όπως τη δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών,
• Ημερολόγιο Γεγονότων, Workshops»
Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Τζίμας, ενώ η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός που μπορεί να συνδυάζει τα ταξιδιωτικά προϊόντα/πακέτα διακοπών αθλητικής αναψυχής με τη ψυχαγωγία, την εμπειρία πολιτισμικών και περιβαλλοντικών αξιών σε όλες τις μορφές τουρισμού, το γεγονός αυτό δεν έχει αξιοποιηθεί σωστά από τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου, όπως και τον ΕΟΤ, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις, τόσο του ιδίου, όσο και άλλων, οι οποίοι έχουν επιχειρήσει το ίδιο.
Τέλος, ο κ. Τζίμας εκφράζει την ελπίδα, ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού θα αγκαλιάσει τις 12 μορφές τουρισμού και θα δώσει έμφαση στον αθλητικό τουρισμό αναψυχής, ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον Πρωθυπουργό, κλείνει αναφέροντας, ότι «προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας, συμπαραστεκόμενος σε κάθε προσπάθεια, καθώς και εσείς προέρχεσθε από τον χώρο του αθλητισμού, όπως και εγώ και τον οποίο έχω συνδυάσει με τον τουρισμό».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Φόβοι στην τουριστική αγορά από την χρεοκοπία του FTI Touristik
3 Ιουν. 2024 - 17:29 - ΤτΕ: Αυξημένη κατά 16% η τουριστική κίνηση τον Ιανουάριο 2024
26 Μαρ. 2024 - 15:57 - Σεμινάριο για τους επαγγελματίες του τουρισμού στη Σύρο
28 Νοε. 2023 - 10:22 - Επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων του ΙΝΣΕΤΕ στον κλάδο του Τουρισμού
16 Φεβ. 2023 - 14:48 - Μετάβαση της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη με αρωγό το εγχώριο τουριστικό προϊόν
16 Δεκ. 2022 - 6:13