Οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων των δύο προορισμών μιλούν για τις τουριστικές κρατήσεις

Φλερτάρει με τη σταθερότητα Μύκονος και Σαντορίνη

“Τα αρνητικά δημοσιεύματα φοβίζουν τους τουρίστες” αναφέρουν οι Μ. Καραμολέγκος και Μ. Αποστόλου

Παρά την προσωρινή κάμψη που παρατηρήθηκε το σύντομο διάστημα των εκλογών σε επίπεδο κρατήσεων, σύμφωνα με τους προέδρους των Ενώσεων Ξενοδόχων Θήρας και Μυκόνου, Μανώλη Καραμολέγκο και Μιχάλη Αποστόλου αντίστοιχα, το τουριστικό ενδιαφέρον από τους ξένους επισκέπτες φαίνεται ότι θα συνεχίσει να εκφράζεται ικανοποιητικά, γεγονός που χαρίζει καθησυχαστικά μηνύματα στους επαγγελματίες του Τουρισμού.

Οι δύο πρόεδροι, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” με φόντο και τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, εξέφρασαν την άποψη πως ο Τουρισμός αποτελεί “ένα ευαίσθητο προϊόν που χρειάζεται σταθερότητα”, δηλώνοντας με σαφήνεια, πως, δημοσιεύματα που αναφέρονται με αρνητικά σχόλια, αναμφισβήτητα, “δεν ευνοούν, αφού φοβίζουν τους τουρίστες”.

“Πάγωσαν οι κρατήσεις για έναν μήνα”

“Οι κρατήσεις πηγαίνουν αρκετά καλά, αλλά το τελευταίο διάστημα είχαμε κάποιες ακυρώσεις” ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας, εξηγώντας πως, ο ρυθμός κρατήσεων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επηρεάστηκε από την προκήρυξη των εκλογών ως έναν βαθμό. Ωστόσο, μέχρι τότε, “ο ρυθμός σε σχέση με πέρυσι στο νησί της Σαντορίνης ήταν καλύτερος”, γεγονός που προμηνύει ότι μπορεί να κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα η φετινή σεζόν, από την προηγούμενη. “Το θέμα της οικονομίας επηρεάζει τον Τουρισμό και είναι σημαντικό. Μπορεί να φοβίζει τους ξένους τουρίστες γιατί όσοι έρχονται στη χώρα μας θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς. Ο Τουρισμός είναι ένα ευαίσθητο “προϊόν” και θέλει σταθερότητα” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στην ερώτηση, αν θεωρεί ότι, αρνητικού ύφους δημοσιεύματα και δη στο εξωτερικό μπορεί να “γεννούν” δισταγμό. “Αυτά τα δημοσιεύματα που υπάρχουν και στον ξένο Τύπο για την χώρα μας, επηρεάζουν τους πελάτες μας αρνητικά. Μπορεί ακόμη και να μην έχουν σχέση με την αλήθεια, αλλά δυστυχώς επηρεάζουν” δήλωσε κατηγορηματικά.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, με τον κ. Αποστόλου να αναφέρει χαρακτηριστικά πως, “για περίπου έναν μήνα είχαν “παγώσει” οι κρατήσεις, μετά άρχισαν να προχωρούν κανονικά”. Ο ίδιος, εκτίμησε δε, πως, “Δεν θεωρώ ότι υπάρχει και τόσο μεγάλο πρόβλημα”, συμπληρώνοντας πως, δημοσιεύματα που δεν έχουν θετικό πρόσημο όταν αναφέρονται στην Ελλάδα, ενδεχομένως να επηρεάζουν, όμως, “ο κόσμος που θέλει να ταξιδέψει, θα ταξιδέψει”.

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι για τη φετινή σεζόν, “νομίζω ότι η Ελλάδα θα πάει καλά και σύμφωνα και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων κατά τη σύσκεψη, νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι καλά. Κατά πόσον θα είναι καλύτερα από πέρυσι ή στα ίδια επίπεδα, αυτό θα φανεί” υπογράμμισε συγκεκριμένα.

Θετικά σημάδια στα ποσοστά πληρότητας

Σκιαγραφώντας το πλάνο της επισκεψιμότητας για το νησί της Σαντορίνης, ο κ. Καραμολέγκος ανέφερε πως, “Επικοινωνούμε με όλες τις αγορές, αλλά περισσότερες κρατήσεις έχουμε από την αγγλική αγορά, τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία αλλά και την Αμερική”. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι ασιατικές χώρες και ιδιαίτερα τη χαμηλή περίοδο, όπως τον χειμώνα. “Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για εμάς γιατί τον χειμώνα θα επισκεφθούν τη Σαντορίνη περίπου 20 χιλιάδες Ασιάτες, Κινέζοι, Ινδοί, Κορεάτες, Ιαπωνέζοι”.

Όσον αφορά στη φετινή σεζόν σε επίπεδο τουριστικών κρατήσεων, ο κ. Καραμολέγκος συμπλήρωσε ότι, “σύμφωνα με τις προκρατήσεις γνωρίζουμε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή περίπου στο 50% υπάρχει πληρότητα, λέγοντας ταυτόχρονα, ότι, “έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας” υπολογίζοντας πως είναι πιθανό η τουριστική επισκεψιμότητα να κινηθεί στα περυσινά επίπεδα, γεγονός που δεν αποκλείεται να σημάνει “πληρότητα κατά 90% ή ακόμη και 100%”.

Ο πρόεδρος, αξιολόγησε επιπλέον, πως στο συγκεκριμένο ποσοστό συνηγορούν, “όχι μόνο οι πτήσεις charter, αλλά και οι απευθείας συνδέσεις γενικότερα, με την παρουσία των εταιρειών British Airways, EasyJet, Ryanair”, καθώς, “ενισχύονται οι μεμονωμένες πτήσεις έξω από τα “κανάλια” των τουριστικών πρακτόρων”.

Από την πλευρά του, ο κ. Αποστόλου, σημείωσε ότι η Μύκονος δουλεύει με Αμερική, Λατινική Αμερική, με Τουρκία, με Γερμανία και με Ευρωπαϊκό κόσμο, με Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία, Ολλανδία. “Όπου υπάρχουν πτήσεις charter πηγαίνουμε πολύ καλά” τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι δε θα προβεί σε συγκεκριμένες αναφορές με ποσοστά σχετικά με την πληρότητα, αφού “γενικότερα τα πράγματα φαίνεται να βαδίζουν καλά”.

“Φλέγον ζήτημα ο ΦΠΑ στον Τουρισμό”

Ζήτημα που οφείλει η νέα κυβέρνηση να εξετάσει είναι ο ΦΠΑ στον κλάδο του Τουρισμού, καθώς οι πρόσφατες προθέσεις περί αύξησής του, που πρωταγωνίστησαν στην ειδησεογραφία, προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στους επαγγελματίες του χώρου, με την πλευρά των ξενοδόχων να εκφράζει προβληματισμό σχετικά με πακέτα που έχουν ήδη “κλείσει” με τουριστικούς πράκτορες σε συγκεκριμένες τιμές.

“Αυτό είναι το πιο αρνητικό θέμα στον τομέα μας. Εμείς ήδη έχουμε υπογράψει συμβόλαια και θα πληρώσουμε από την τσέπη μας τις διαφορές σε περίπτωση αλλαγών, αφού κανένας τουριστικός πράκτορας δε δέχεται να αλλάξει τα συμβόλαιά του. Υπάρχει δέσμευση” σχολίασε ο κ. Καραμολέγκος, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα, “Στερούν πόρους από την ανάπτυξη και τους πάνε που;”.

Σε ανάλογο τόνο και ο κ. Αποστολου χαρακτήρισε “φλέγον θέμα” την πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στον Τουρισμό, εξηγώντας πως, “Είναι ένα ζήτημα που μας επηρεάζει πάρα πολύ, καθώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις τιμές στις κρατήσεις που έχουμε κάνει. Δεν μπορούμε να πούμε ξαφνικά, ότι ανέβηκε ο ΦΠΑ. Άρα θα επιβαρυνθούμε εμείς οποιαδήποτε αύξηση”. Κατέληξε δε, πως, “Στην Ελλάδα ο Τουρισμός είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία” ευελπιστώντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της αυτό το ζήτημα και αρκετά ακόμη όπως οι “παράνομες ενοικιάσεις μη νόμιμων χώρων”.

Ετικέτες: