Προτάσεις του ΣΕΤΕ για το εργασιακό καθεστώς στον τομέα του τουρισμού

Νέα εργασιακή προοπτική στον τουρισμό

Τα εργασιακά θέματα που αφορούν στον κλάδο του τουρισμού συζητήθηκαν κατά την συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών του υπουργού για την κατάρτιση του εργασιακού νομοσχεδίου, με τις δύο πλευρές να διαπιστώνουν σύγκλιση απόψεων σε αρκετά θέματα.

Η παροχή κινήτρων στις τουριστικές επιχειρήσεις για την αύξηση των προσλήψεων, το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών για την σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα κατά την φετινή θερινή περίοδο, ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση.

«Εποικοδομητική» χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ η συνάντηση, ο οποίος ενημέρωσε πως κατατέθηκε στον υπουργό «σειρά προτάσεων, και στα περισσότερα θέματα διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων ενώ σε άλλα απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία και εξειδίκευση».

Γενική συμφωνία

Εκ μέρους του υπουργού υπήρξε ενημέρωση σχετικά με την προοπτική επαναφοράς του εργασιακού θεσμικού πλαισίου, με την σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, την κατάργηση των ηλικιακών διακρίσεων των εργαζομένων σε σχέση με τις αμοιβές τους, όπως συμβαίνει με τους νέους κάτω των 25 ετών που αμείβονται με χαμηλότερο μισθό και τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Μετά την συνάντηση, από την πλευρά του υπουργείου αναφέρθηκε πως «τη συζήτηση απασχόλησαν τα μεγέθη και οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, ιδιαίτερα στη βάση της επίδρασής του στη συνολική απασχόληση, αλλά και οι συνθήκες εργασίας στον τουριστικό κλάδο».

Ενημερώνοντας σχετικά με τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ, σημειώθηκε πως «τοποθετήθηκαν για τα ζητήματα της απασχόλησης και της ασφάλισης, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τη διαιτησία για τις εργατικές διαφορές, τα οποία έθεσε ο υπουργός Εργασίας και σχετίζονται με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθούνται το επόμενο χρονικό διάστημα».

Διευκρινίστηκε δε η θέση που διατυπώθηκε από τον υπουργό, ο οποίος «επανέλαβε την βούληση για την άμεση κατάργηση της υφιστάμενης διάκρισης, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός είμαι μικρότερος για νέους κάτω των 25 ετών».

Τέλος υπογραμμίστηκε πως «στη συνάντηση εκφράστηκε γενική συμφωνία για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και για την πρωτοβουλία επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Σειρά προτάσεων

Η εξ αρχής εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σταδιακά στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα προ των μνημονιακών περικοπών, βρήκε αρχικά σύμφωνο τον εκπρόσωπο του τουριστικού κόσμου, ο οποίος παράλληλα πρότεινε, να υπάρξει αντίμετρο σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες στην πρακτική εφαρμογή της αύξησης.

Συγκεκριμένα, από την πλευρά του κ. Ανδρεάδη διατυπώθηκε μία σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων και το θέμα του παγώματος των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μισθολογικό κόστος, καθώς ανταποκρίθηκε θετικά στην σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε να επανέλθει στα 751 ευρώ έναντι των 586 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ειδικά για τον κατώτατο μισθό των νέων κάτω των 25 ετών, των οποίων ο μισθός έχει διαμορφωθεί στα 510 ευρώ, προτάθηκε να υπάρξει διατήρηση των ασφαλιστικών εισφορών στα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή στα 511 ευρώ, προκειμένου να μην αυξηθεί το κόστος εργασίας.

Άλλωστε μία τέτοια κίνηση θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τις προσλήψεις, οι οποίες θα κριθούν αναγκαίες, καθώς φέτος υπολογίζεται πως στις 60.000 θα ανέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο, οι οποίες θα αυξήσουν τον συνολικό αριθμό των 100.000 θέσεων που ήδη έχουν δημιουργηθεί.

Αυτή η ανάγκη θα προκύψει από την αύξηση των τουριστικών αφίξεων, που υπολογίζεται σε 1 εκ. επιπλέον επισκέπτες από πέρυσι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 25 εκ. τουρίστες.

Εκ μέρους του ΣΕΤΕ ζητήθηκε από τον υπουργό, οι όποιες μισθολογικές παρεμβάσεις αποφασιστούν να είναι στοχευμένες ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, προκειμένου να υπάρξει εξισορρόπηση της κατάστασης, για να αποφευχθεί η πιθανότητα αρνητικής επιρροής στην αγορά εργασίας.

Αναφερόμενος ειδικά στα προγράμματα τουριστικής κατάρτισης ανέργων, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπενθύμισε πως κατά την περσυνή υλοποίηση του προγράμματος εντάχθηκαν στον κλάδο του τουρισμού 8.000 νέοι άνεργοι, των οποίων η απασχόληση μεταφράστηκε ως εκπαίδευση και εκ των οποίων το 35% απορροφήθηκε σε μόνιμες θέσεις απασχόλησης.

Ενημέρωσε δε πως ήδη έχει υποβληθεί στο υπουργείο Εργασίας η πρόταση για προκήρυξη νέου προγράμματος Voucher, για τον ίδιο αριθμό ανέργων, για το οποίο αναμένονται οι υπουργικές εγκρίσεις.

Πέραν αυτών υποστηρίχθηκε πως πρέπει να δοθεί σε ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων ένα περιθώριο ευελιξίας, για την ανταπόκριση τους στις περιόδους τουριστικής αιχμής, δηλαδή για τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εποχιακά απασχολούμενων, μία ευελιξία που μεταφράζεται σε κατάργηση του πενθήμερου, με συνεχή και εργασία χωρίς ρεπό, με αναπλήρωση τους κατά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Τέλος κατατέθηκε πρόταση και για την υποχρέωση των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου να καταβάλλουν τις αμοιβές των εργαζομένων μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ως μέτρο πάταξης της ανασφάλιστης εργασίας.

Ο συγκεκριμένος τρόπος πληρωμής θα πρέπει να νομοθετηθεί ώστε η μαύρη και αδήλωτη εργασία που παρουσιάζει ιδιαιτέρως υψηλά νούμερα στον τομέα του τουρισμού να περιοριστεί.

Ετικέτες: