Στην “πίσω γραμμή” ο μαθητικός τουρισμός
- Δευτέρα, 23 Μαρτίου, 2015 - 06:20
Ο μαθητικός τουρισμός αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις πιο “αδικημένες” μορφές θεματικού τουρισμού στη Σύρο, η οποία αναπτύσσεται αθόρυβα και διακριτικά, χωρίς να συγκαταλέγεται στους πρωταρχικούς στόχους τουριστικής προώθησης, όπως ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός και ο θαλάσσιος τουρισμός.
Παρά το γεγονός ότι η μαθητιώσα νεολαία θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες αναπτυσσόμενες τουριστικές αγορές, που δύναται να λειτουργήσει ενισχυτικά στην τοπική οικονομία, ιδιαίτερα σε “νεκρές” τουριστικά περιόδους, οι μέχρι σήμερα ενέργειες των υπευθύνων αποδεικνύουν ότι ο σχολικός τουρισμός δεν περιλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητές του.
Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν, η προώθηση του μαθητικού τουρισμού βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην αποστολή σχετικού εγγράφου προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με το οποίο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ενημέρωνε τις σχολικές κοινότητες για το πλήθος των επιλογών που προσφέρει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Το ενδιαφέρον σε Ερμούπολη και Άνω Σύρο
Συγκεκριμένα, καθίστατο σαφές ότι το νησί έχει να επιδείξει μία σειρά από ιστορικά, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά στοιχεία, που αποτελούν εκπαιδευτικούς σκοπούς για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η Ερμούπολη συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των μαθητικών εκδρομών, χάρη στο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται επισκέψεις στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στη συνοικία “Βαπόρια” με τα νεοκλασικά μέγαρα και τη “μικρή Βενετία”, στο Θέατρο Απόλλων, στο Πνευματικό Κέντρο, στο Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Δημαρχιακό Μέγαρο στην πλατεία Μιαούλη, στο Βιομηχανικό Μουσείο και τέλος στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου φιλοξενείται η ομώνυμη αυθεντική εικόνα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου δεν θα μπορούσε να λείψει από το πρόγραμμα των τριήμερων μαθητικών εκδρομών. Τα Μοναστήρια των Καπουτσίνων και των Ιησουιτών, η Πιάτσα, το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, το Ιστορικό Αρχείο και το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων είναι οι βασικότεροι προορισμοί μαθητών και εκπαιδευτικών από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Μείωση στον αριθμό σχολείων και μαθητών
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, φέτος παρατηρείται μία μικρή μείωση τόσο στον αριθμό των σχολείων που επέλεξαν τη Σύρο, όσο και στον αριθμό των μαθητών οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτές. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβος Αρβανίτης, η “κάμψη” οφείλεται αφενός στη γενικότερη οικονομική κατάσταση και αφετέρου στις ημέρες του Πάσχα, το οποίο εορτάζεται φέτος νωρίτερα από άλλα έτη.
Σημειώνεται ότι ο κύκλος των μαθητικών εκδρομών στη Σύρο ξεκίνησε το τετραήμερο 13-16 Μαρτίου με την άφιξη 81 ατόμων από το 6ο Γενικό Λύκειο Αιγάλεω. Το περασμένο σαββατοκύριακο ο παραλιακός δρόμος της Ερμούπολης και η πλατεία Μιαούλη πλημμύρισαν “νιάτα”, καθώς επισκέφτηκαν το νησί τέσσερα σχολεία. Συγκεκριμένα, στη Σύρο βρέθηκαν το 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου (85 άτομα), το 3ο Λύκειο Ηλιούπολης (190 άτομα), το 9ο Λύκειο Πειραιά (66 άτομα), η Βαρβάκειος Σχολή (111 άτομα) και η Ιωνίδειος Σχολή (97 άτομα).
Οι προγραμματισμένες αφίξεις
Την επόμενη εβδομάδα, οι εκδρομές αναμένεται να κορυφωθούν, καθώς θα επισκεφτούν το νησί περισσότερα από 8 σχολεία. Ανάμεσά τους το Λύκειο Ηλιούπολης (74 άτομα), το 2ο Λύκειο Αμαρουσίου (50 άτομα), το 3ο Λύκειο Αμαρουσίου (50 άτομα) και το Λύκειο Ασπρόπυργου (40 άτομα), ενώ τις πρώτες ημέρες του Απριλίου θα πραγματοποιήσει το ταξίδι του και το ΕΠΑΛ Τήνου.
“Περιορισμένο” χαρακτηρίζει ο κ. Αρβανίτης το ενδιαφέρον των σχολείων για τη Σύρο, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. “Έχει αλλάξει πλέον ο τρόπος επιλογής προορισμών και αφετέρου το συνολικό κό- στος της εκδρομής διότι πρέπει να γίνεται ανάρτηση σε κάποιο ειδικό site ώστε να επιλέγεται το φθηνότερο κόστος” αναφέ- ρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τρία τελευταία χρόνια τα σχολεία προτιμούν περισσότερο την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς οι μετακινήσεις είναι πιο οικονομικές. Ωστόσο, έκρινε ότι θα πρέ- πει να γίνουν πιο συντονισμένες ενέργειες και γι’ αυτή τη μορφή θεματικού τουρισμού, η οποία δύναται να προσφέρει πολλά οφέλη στο νησί.
Άνευ υποδοχής
Σημειώνεται ότι η περιήγηση των μαθητικών ομάδων στα αξιοθέατα του νησιού πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό από εθελοντές ξεναγούς, οι οποίοι όμως είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, δεδομένου ότι το πρόγραμμα των Μικρών Ξεναγών του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης δεν υλοποιείται αυτή τη χρονική περίοδο. Για το λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η υποδοχή των ομάδων από κάποιον αιρετό ή δημοτικό υπάλληλο στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπως δηλαδή συνέβαινε στο παρελθόν, προκειμένου να γίνει αισθητή η παρουσία και η συμμετοχή του δήμου σε ένα κομμάτι, που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του τουρισμού και την αύξηση της αγοραστικής κίνησης κατά τις ημέρες των προγραμματισμένων αφίξεων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αυξημένος ο τζίρος καταλυμάτων κατά 6,9% το γ’ τρίμηνο 2024
19 Νοε. 2024 - 17:23 - Σύρος: Aνανέωση στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
19 Νοε. 2024 - 13:06 - Η ONEX στο Greener ShippingSummit: Στόχος να επιστρέψει η βιομηχανία σε Ελλάδα και Ευρώπη
18 Νοε. 2024 - 13:45 - Επιδοτήσεις σε ανέργους για να ανοίξουν την επιχείρηση τους - Νέα πλατφόρμα αδειοδοτήσεων
18 Νοε. 2024 - 9:40 - Επιμελητήριο Κυκλάδων: Άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ.
18 Νοε. 2024 - 8:12