Κατάθεση αναφοράς στη Βουλή εγγράφου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σίφνου

«Η βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας αφορά όλους μας»

Έγγραφο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σίφνου, στο οποίο καταγράφονται οι θέσεις και οι προτάσεις του για τον τουρισμό, κατέθεσαν αναφορά στη Βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούς οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναφορά είχε αποδέκτες τους αρμόδιους κ.κ. Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Οικονομικών Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τους οποίους οι κ.κ. Ανδρέας Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος και Νίκος Μανιός ζητούν απάντηση και ενέργειες σχετικά με το έγγραφο του Συλλόγου, το οποίο αναφέρεται αναλυτικά στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του τουρισμού κυρίως στα μικρότερα νησιά, όπως η Σίφνος, αλλά και προτάσεις με μέτρα ανακούφισης των επιχειρηματιών και προώθησης του Ελληνικού τουρισμού.

Οικονομικές αδικίες και μνημονιακή τροχοπέδη για τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων

«Ο Τουρισμός αποτελεί την “ατμομηχανή” της ελληνικής οικονομίας και τον μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών που ασχολούνται με αυτή την δραστηριότητα. Στην πιο κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, ο τουρισμός ήταν που έβαλε “πλάτη”», αναφέρεται στο έγγραφο των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, οι οποίοι συνεχίζουν τονίζοντας, πως τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει μια δυναμική ανάπτυξη στις Κυκλάδες, ο οποίος αναπτύχθηκε, όμως, χωρίς όρια και σχεδιασμό, καθώς πήρε το δικό του «δρόμο» χάρη στις φυσικές ομορφιές των νησιών μας και τη φιλοξενία που βγαίνει μέσα από την καρδιά της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα.

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει, πως μετά την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και τον μαρασμό της οικοδομικής δραστηριότητας, η Σίφνος ζει τα τελευταία χρόνια αποκλειστικά μέσω της τουριστικής της δραστηριότητας, παρόλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως:

1. Ελλιπή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία,

2. Υψηλότατο κόστος μεταφορών,

3. Υψηλό κόστος ατομικής ασφάλισης επιχειρηματιών,

4. Υψηλό κόστος ετήσιας συντήρησης επιχειρήσεων,

5. Δυσβάστακτη φορολογία,

6. Ελλιπείς υγειονομικές υποδομές με ανεπαρκή επάνδρωσή τους,

7. Ανολοκλήρωτα έργα υποδομής,

8. Δυσχέρειες στη συνεχή διεκπεραίωση υποθέσεων μας για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων μετά το «κλείσιμο» των γραφείων Εφορίας και ΙΚΑ από τη Μήλο,

9. Γραφειοκρατικό δαίδαλο και υψηλότατο κόστος αδειοδοτήσεων, επιδοτήσεων, καθώς και άλλων βασικών αναπτυξιακών δράσεων για την τοπική τουριστική προβολή (όπως η πιστοποίηση για τη διάθεση και διαφήμιση των «μοναδικών» Σιφναϊκών αγροτικών προϊόντων –μανούρας- κ.ά.),

Παρά τα προβλήματα, οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν, πως η συνεχής συνεργασία μεταξύ Δήμου Σίφνου, Σιφναϊκών Συλλόγων & Φορέων, καθώς και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει συμβάλει καθοριστικά στην διαφημιστική προώθηση της Σίφνου, τόσο στο εσωτερικό, όσο, τα τελευταία χρόνια και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα την αύξηση επισκεψιμότητας ξένων επισκεπτών, η οποία κάλυψε ένα μεγάλο μέρος από το κενό που δημιουργήθηκε, λόγω της αδυναμίας των Ελλήνων από το να κάνουν διακοπές, μετά τη δραματική οικονομική ύφεση της Ελλάδας.

Όπως τονίζεται στο έγγραφο, παρά το γεγονός πως ο κλάδος των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων αποτελεί το 50% του δυναμικού κλινών της χώρας, η στρατηγική προώθηση, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των πακέτων «all inclusive», αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες δε διαθέτουν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

«Η αντιμετώπιση που είχε μέχρι πρότινος ο κλάδος μας από την πολιτεία, είτε με το γνωστό ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) με έκπτωση 35% για τα Ξενοδοχεία, για δε τους επιχειρηματίες του κλάδου μας με 17% , είτε μετά με τον επονομαζόμενο ΕΝΦΙΑ, με τα μεν ξενοδοχειακά καταλύματα να πληρώνουν για τον πρώην ΦΑΠ που ενσωματώθηκε στον ΕΝΦΙΑ 0,33 τοις χιλίοις, ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου μας να πληρώνουν από 0,5 έως 2%, δηλαδή αυξημένο φόρο έως 2000%, είτε με το υψηλό κόστος ατομικής ασφάλισης του κλάδου μας μέσω ΟΑΕΕ (δεδομένου του μικρού τζίρου και της περιορισμένης εποχικής λειτουργίας μας), θεωρείται από το σύνολο των επιχειρηματιών του τόπου μας, όχι μόνο άδικη, αλλά αν μη τι άλλο, εγκληματική, τη στιγμή που ανάγκασαν αρκετές μικρές επιχειρήσεις στο κλείσιμό τους», υποστηρίζει ο Σύλλογος, καλώντας τη νέα κυβέρνηση να ενσκύψει στα προβλήματα αυτά, παρέχοντας δίκαιες λύσεις.

Μέριμνα της πολιτείας για οργάνωση και σχεδιασμό του τουρισμού

Όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες, η επιβίωση της τοπικής κοινωνίας της Σίφνου εξαρτάται και από άλλα βασικά θέματα που την επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα:

1. Το ζήτημα της ακτοπλοΐας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συστηματικά, ιδιαίτερα για τον προγραμματισμό της τουριστικής περιόδου. Τα δρομολόγια θα πρέπει να ανακοινώνονται εγκαίρως, ώστε να μπορούν να διευθετηθούν οι κρατήσεις. Επίλυση της κατάστασης απομόνωσης μεταξύ των νησιών, λόγω των συνεχών διακοπών των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, που έχουν ως αποτέλεσμα, αφενός τη δυσχερή εκτέλεση υποχρεώσεων επιχειρηματιών λόγω της υποχρεωτικής διευθέτησής τους στη Σύρο και αφετέρου ακυρώσεις κρατήσεων, λόγω αδυναμίας πρόσβασης των ξένων επισκεπτών, είτε απευθείας από τα νησιά που διαθέτουν περιφερειακά διεθνή αεροδρόμια, είτε από άλλα νησιά που έχουν συμπεριλάβει στο πακέτο διακοπών.

2. Έμφαση στην ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Υγείας, καθώς δεν αφορά μόνο την ποιότητα της ζωής των μόνιμων κατοίκων, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες της τουριστικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας τα νησιά δέχονται πολύ περισσότερα περιστατικά.

3. Διατήρηση καθεστώτος μειωμένου Φ.Π.Α. που σχετίζεται άμεσα με τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και που οφείλει κάθε κυβέρνηση να εξασφαλίζει, σε αντιστάθμιση του υψηλού κόστους διαβίωσης και μεταφορών, αλλά και των δυσμενών συνθηκών (εγκατάλειψης), τις οποίες βιώνουν οι κάτοικοι και οι νησιώτες επιχειρηματίες, κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο. Συγχρόνως, άμεση διάψευση του ζητήματος (φημολογία;) διαχωρισμού των συντελεστών Φ.Π.Α. σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων (Μύκονο, Σαντορίνη), σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά τίθεται θέμα, σε νησιά της ίδιας χωρικής ενότητας να υπάρξει εξαίρεση, τη στιγμή που η εφαρμογή τέτοιου μέτρου, θα επηρεάσει δυσμενώς στην τουριστική κίνηση του συνόλου του νομού, από την οποία αναμένονται έσοδα, όχι μόνο για την ενδυνάμωση της τοπικής, αλλά κυρίως της εθνικής οικονομίας.

4. Άμεση επίλυση του προβλήματος της διαρκούς αυξανόμενης φορολογίας, που έχει ως συνέπεια την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και την ταυτόχρονη αδυναμία των επιχειρηματιών, στη μείωση τιμών των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών (το λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης στα νησιά, είναι σήμερα 23% ακριβότερο από μια ίδια επιχείρηση στην ηπειρωτική Ελλάδα).

5. Προσπάθεια ελέγχου λειτουργίας παράνομων καταλυμάτων, που πλήττουν τον κλάδο, ενώ να προηγείται η έκδοση του ειδικού σήματος του ΕΟΤ από την έναρξη επιτηδεύματος των ΔΟΥ. Η συνήθης τακτική των ΔΟΥ να χορηγούν έναρξη επιτηδεύματος σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους δεν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΤ πρέπει να σταματήσει, να εφαρμοστεί άμεσα η κείμενη νομοθεσία με τη σύσταση Σώματος Επιθεωρητών Τουρισμού ως μηχανισμό ελέγχου, ώστε να κλείσουν όλες οι παράνομες επιχειρήσεις, ακόμα και στις περιπτώσεις που η εφορία τους έχει χορηγήσει έναρξη επιτηδεύματος.

6. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων. Η ιδιωτικοποίησή τους θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση εισιτηρίων των ξένων επισκεπτών, μέσω της αύξησης των τελών, κάτι το οποίο θα επηρεάσει δυσμενώς στην τουριστική κίνηση του νομού, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε αυξηθεί μέσω των απευθείας πτήσεων από το εξωτερικό, ακριβώς λόγω των φθηνότερων τελών των περιφερειακών αεροδρομίων.

7. Αναβάθμιση των μουσειακών εγκαταστάσεων, με μέριμνα για καθημερινή λειτουργία τους μέσω επαρκούς επάνδρωσής τους.

8. Διευκόλυνση στην αδειοδότηση έργων υποδομής (λιμένες, βιολογικοί καθαρισμοί), μέσω της απλούστευσης της γραφειοκρατίας και ουσιαστικής στήριξης των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού για την ολοκλήρωση έργων που κρατούν τουριστικά πίσω τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, οι επιχειρηματίες κλείνουν το έγγραφο αναφέροντας, πως «Η βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξή της, αφορά όλους μας. Ο τουρισμός είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν και θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν επιτρέπεται σε κανέναν να “παίζει” μ’ αυτό!»

Για τα προβλήματα και τις προτάσεις του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σίφνου, αναμένονται οι σχετικές ενέργειες και απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ετικέτες: