Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου

Αλλαγή ηγεσίας

Ανακατατάξεις σημειώθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, με νέο πρόεδρο να ηγείται του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού φορέα, κατόπιν της παραίτησης των 6 εκ των συνολικά 11 μελών του.

Κινήσεις που σίγουρα υποκρύπτουν έντονο παρασκήνιο, προκάλεσαν νέα αναστάτωση στο εργατικό δυναμικό του ναυπηγείου, που όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε μία δίνη έντονων αντιπαραθέσεων.

Με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους να έχουν χάσει πλέον την δυναμική και την διεκδικητικότητα τους υπέρ των εργαζομένων και την αφέλεια κάποιων να διατυπώνουν δημοσίως την ανάγκη διαχωρισμού του συνδικαλισμού από τα εργασιακά δικαιώματα, καλό θα ήταν να γίνει μία απλή έστω ανάγνωση του συνδικαλιστικού νόμου.

Σε αυτόν αναφέρεται ρητά πως «Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν σκοπό τη διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των εργαζομένων».

Βάσει αυτής της αρχής, θα έπρεπε να θεωρείται περισσότερο από αυτονόητη η κάθε διεκδίκηση των εργασιακών συμφερόντων, με την ανάλογη δραστηριοποίηση των εκπροσώπων τους.

Παραιτήσεις και νέα διοίκηση

Με αφορμή τις έντονες διαφωνίες που καταγράφονταν όλο το τελευταίο διάστημα μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, σε μία αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησαν 6 μέλη του, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος, υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους από τις θέσεις που κατείχαν.

Τα παραιτηθέντα μέλη του Εργοστασιακού είναι ο πρόεδρος του, Μάρκος Βουτσίνος, ο Δημήτρης Βογιατζής, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Super Market «Νεώριο», ο Γεράσιμος Κουλουμπής, ο οποίος είναι και ο πρώτος που κατέθεσε έγγραφη παραίτηση, ο Βαγγέλης Μπάρμπης, ο Ελπιδοφόρος Βαμβακάρης και ο Ιωσήφ Ρουσσουνέλος.

Κατόπιν αυτής της κίνησης, τα εναπομείναντα 5 μέλη της διοίκησης ξεκίνησαν τις επαφές με έναν προς ένα τους αναπληρωματικούς, προκειμένου να αναλάβουν τις κενές θέσεις.

Πολλά ήταν τα αναπληρωματικά μέλη που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, καταθέτοντας παραιτήσεις, εκτός των 5 από αυτούς που αποδέχθηκαν να αναλάβουν να καλύψουν τις θέσεις των παραιτηθεντων.

Τελικά δημιουργήθηκε ένα νέο 10μελές συμβούλιο, χωρίς όμως αυτή την στιγμή το Εργοστασιακό να διαθέτει ούτε έναν αναπληρωματικό.

Πλέον την προεδρία του Σωματείου αναλαμβάνει το μέλος του Δ.Σ. Βαγγέλης Μάνθος, ενώ τις λοιπές θέσεις καταλαμβάνουν ο Κώστας Παχής ως αντιπρόεδρος, γραμματέας αναλαμβάνει ο Γουλιέλμος Πελέκης, αναπληρωτής γραμματέας ο Νίκος Δαλέζιος, ταμίας ο Λευτέρης Ρούσσος, επί των δημοσίων σχέσεων ο Αριστοτέλης Κούβαρης και ως μέλη οι Κώστας Ζαράνης, Φραγκίσκος Βακόνδιος, Ιγνάτιος Νάσος και Συμεών Γλυνός.

Αποφάσεις που γεννούν ερωτηματικά

Η απόφαση της ομαδικής παραίτησης των 6 μελών της διοίκησης, προκάλεσε –πλήθος ερωτημάτων ως προς την σκοπιμότητα της κίνησης αυτής.

Καθώς οι παραιτηθέντες διέθεταν ήδη την πλειοψηφία εντός του συμβουλίου και από την στιγμή που οι ίδιοι διατείνονταν ότι παραιτούνται για να οδηγηθεί το Σωματείο σε εκλογές, επρόκειτο για μία άτοπη ενέργεια.

Είχε την δυνατότητα ο πρόεδρος να θέσει θέμα προσφυγής σε εκλογές, γεγονός που θα ήταν άμεσα πραγματοποιήσιμο με τις 6 ψήφους που του έδιναν την πλειοψηφία για να στηρίξει μία τέτοια απόφαση.

Ποιός ο λόγος λοιπόν αυτών των παραιτήσεων;

Γιατί τέθηκε το θέμα των εκλογών εκ των υστέρων;

Μήπως αυτή η κίνηση υπαγορεύτηκε από την σιγουριά ότι τα εναπομείναντα μέλη δεν θα μπορούσαν να συγκροτήσουν διοίκηση με τους αναπληρωματικούς;

Μήπως ήταν ένας εύσχημος τρόπος για να «εκκαθαριστούν», κάποια από τα μέλη που είχαν γίνει «ενοχλητικά» και με αυτό τον τρόπο να τεθούν εκτός του Σωματείου;

Μήπως τελικά ήταν θέμα μη καταβολής πληρωμών εντός της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, γεγονός που θα όξυνε την κατάσταση μεταξύ των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, από τους οποίους θα απαιτούσαν να έρθουν σε ευθεία ρήξη με την διοίκηση της επιχείρησης;

Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν άμεσα απαιτητές οι πληρωμές των δεδουλευμένων, λόγω των εσόδων του ναυπηγείου από την μεγάλη κίνηση που παρουσιάζει, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε στάση εργασίας και απεργιακή κινητοποίηση.

Μία τέτοια ενέργεια δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με ένα «ακέφαλο» Σωματείο, άρα δεν θα υπήρχε και ο φόβος να δημιουργηθεί πρόβλημα στην παράδοση των πλοίων που επισκευάζονται, ενώ από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να αρκεστούν στην καταβολή του δώρου του Πάσχα, που για την επιχείρηση είναι υποχρεωτική.

Μέσα από όλη αυτή την αναταραχή, οι εργαζόμενοι θα συνέχιζαν να εργάζονται κανονικά χωρίς να υπάρξει καμία διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους, η επιχείρηση θα εμφανιζόταν συνεπής στις παραδόσεις της προς τους πελάτες και εκ των υστέρων θα εμφανίζονταν ως «Σωτήρες» τα ίδια πρόσωπα να διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφο των εργαζομένων, παρουσιάζοντας ως αιτία του κακού την απουσία τους από το Σωματείο.

Μεθοδεύσεις που εάν αληθεύουν μπόρεσαν να ανατραπούν με τη νέα σύνθεση, αρκεί αυτή να βρει άμεσα τον βηματισμό της, αλλά και την δυναμική εκείνη που απαιτείται ώστε να επιτελέσει τον διεκδικητικό της ρόλο υπέρ των εργαζομένων.

Με την ευχή να μην ακολουθήσει την μοίρα των προηγούμενων, που μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Εργοστασιακό Σωματείο έχει φτάσει να αλλάξει τρεις διοικήσεις.

Ετικέτες: