Ανταλλαγή απόψεων και έκδοση ψηφίσματος στο 8ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων νομού Κυκλάδων

Αιτήματα με θέμα τη νησιωτική επιχειρηματικότητα

Με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εμπόριο και η κοινωνία των Κυκλάδων γενικότερα, πραγματοποιήθηκε στην Πάρο το 8ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων του Ν. Κυκλάδων, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαΐου 2015.

Το «παρών» στο Συνέδριο έδωσαν εκπρόσωποι του εμπορίου από το σύνολο των νησιών, ενώ συμμετείχε και το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Πιο αναλυτικά, οι σύνεδροι των Κυκλάδων ήταν ο κ. Ρούσσος Γιάννης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο κ. Πολιτάκης Παύλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου (ΟΕΣΑΟΝΝΑ), ο κ. Αλεξανδρίδης Ευάγγελος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, ο κ. Αλιπράντης Απόστολος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου, ο κ. Αρτέμης Νίκος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ίου, ο κ. Νομικός Νίκος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θήρας, ο κ. Πολενάκης Θεόδωρος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σίφνου, ο κ. Στρατούρης Ευάγγελος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Νάξου, ο κ. Τσιμέκης Ανδρέας, Πρόεδρος Ε.Β.Σ. Τήνου, ο κ. Τσιμελάς Σπύρος, Πρόεδρος Σ.Ε. Αμοργού και η κ. Τσούφη Αντωνία, ταμίας Ε.Ε.Β. Κέας.

Επιπλέον, στο Συνέδριο παρέστησαν και οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού Κυκλάδων, κ. Νίκος Συρμαλένιος και κ. Νίκος Μανιός, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.

Στο επίκεντρο τα θέματα της νησιωτικής επιχειρηματικότητας

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα φημολογούμενα, έως τώρα, φορολογικά μέτρα, στα οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, υπό το βάρος των πιέσεων των δανειστών, όσον αφορά στους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και στον τουρισμό εν γένει, με όλους τους συνέδρους να τοποθετούνται κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς, όπως υπογραμμίστηκε σε όλους τους τόνους, μια τέτοια «φοροεπιδρομή» στα νησιά, θα «γονατίσει» τόσο τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες ήδη παλεύουν, προκειμένου να μείνουν όρθιες απέναντι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Παράλληλα, συζητήθηκαν τα λειτουργικά προβλήματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και των υφιστάμενων υποδομών του, που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες ασφαλισμένοι, το παραεμπόριο, το ακτοπλοϊκό και η κρουαζιέρα, η εφαρμογή του «εργόσημου», ενώ τους παρευρισκόμενους συνέδρους απασχόλησε και η ποιότητα των υποδομών υγείας στα νησιά. Τέλος, ζητήθηκε και ο συντονισμός, από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου τη νέα προγραμματική περίοδο, να μη χαθεί κανένα από τα πολύτιμα Ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία δίνουν «ανάσα» στην επιχειρηματικότητα.

Έκδοση ψηφίσματος από τους εκπροσώπους του Εμπορίου στις Κυκλάδες

Έπειτα από τις τοποθετήσεις των συνέδρων και τη συζήτηση των νευραλγικών για το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα θεμάτων, αποφασίστηκε η έκδοση το παρακάτω ψηφίσματος:

1. Η αντοχή της μικρομεσαίας νησιωτικής εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όριά της. Καλούμε την Πολιτεία να πραγματοποιήσει με τους Εμπορικούς Συλλόγους των νησιών και την ΕΣΕΕ έναν ουσιαστικό, καλόπιστο, εποικοδομητικό και διαφανή διάλογο με στόχο την επιβίωση της νησιωτικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Θέλουμε περισσότερα εργαλεία για την ανάπτυξη των νησιών, λιγότερη γραφειοκρατία και σεβασμό από το Κράτος στην νησιωτικότητα.

2. Η οποιαδήποτε αυξητική μεταβολή του ΦΠΑ στα νησιά μας θα ακυρώσει το «μεταφορικό ισοδύναμο», θα φέρει σημαντικές αυξήσεις προϊόντων και υπηρεσιών σε τοπικές κοινωνίες που δεν έχουν εύκολη διέξοδο από την κρίση και θα απεμπολήσει ένα διαρκές δικαίωμα που έχει κατακτήσει η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εδαφική της ιδιομορφία.

3. Ο φόρος πολυτελείας σε 22 νησιά δημιουργεί ανισότητες σε μία περιοχή, που η γεωγραφική της διαμόρφωση ποτέ δεν αποκόπτει το ένα νησί από το άλλο, είτε αφορά τα τουριστικά, είτε αφορά τα γενικότερα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ζητούμε την αποφυγή οποιασδήποτε κατ’ αποκοπή φορολόγησης, που δημιουργεί έλληνες επιχειρηματίες δύο ταχυτήτων. Γενικότερα, οι πληττόμενες κοινωνίες των νησιών δεν μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερη φορολογία. Όλες οι αυξήσεις σε οποιοδήποτε φόρο πρέπει άμεσα να αντισταθμιστούν από ισοδύναμα αναπτυξιακά μέτρα.

4. Ανάλογη προσοχή πρέπει να δοθεί και στις συναλλαγές με κάρτες, μέτρο που δεν πρέπει να ισχύσει πριν σχεδιαστεί με προσοχή και μελετηθούν όλες οι ενδεχόμενες επιπτώσεις.

5. Ζητάμε την επίλυση των σημαντικών λειτουργικών προβλημάτων του ΟΑΕΕ και αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων υποδομών του. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού στις Κυκλάδες πρέπει να βελτιωθούν και επιβάλλεται να στελεχωθούν τα γραφεία με το αναγκαίο προσωπικό. Απλοποίηση των διαδικασιών και δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα δίνουν την δυνατότητα των ασφαλισμένων να παίρνουν τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ ηλεκτρονικά ,ώστε να εξυπηρετούνται τα νησιά των Κυκλάδων βάσει των ιδιομορφιών τους. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επιλογή περισσότερων ασφαλιστικών κατηγοριών.

6. Θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στα νησιά, τόσο για εμάς από τους ασφαλιστικούς μας οργανισμούς όσο και για τους τουρίστες πελάτες μας. Είναι ζήτημα αξιοπιστίας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας εν γένει.

7. Τα πλοία είναι οι αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στα νησιά μας. Ζητάμε αποτελεσματικότερη ακτοπλοΐα και καλύτερες υποδομές στα λιμάνια μας και στις μαρίνες που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση της κρουαζιέρας και του ολοένα αναπτυσσόμενου ιδιωτικού yachting. Η βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς υψηλό κόστος μέσα από συνδυαστικές συγκοινωνίες και οικονομίες κλίμακας.

8. Λόγω έλλειψης διαθέσιμου ελεγκτικού δυναμικού, το παρεμπόριο όταν αποκτήσει πρόσβαση στα νησιά μας γίνεται ανεξέλεγκτο. Ζητάμε συνδυασμό και συντονισμό ενεργειών ανάμεσα στην λιμενικές και δημοτικές αρχές και στους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους, προκειμένου να συλλαμβάνεται στα λιμάνια, είτε προτού «επιβιβαστεί» είτε πριν «αποβιβαστεί».

9. Σε τουριστικές αγορές που λειτουργούν εποχιακά, όπως οι δικές μας και έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και περιορισμένες χρονικά εργασιακές δυνατότητες πρέπει να υπάρχουν και οι αναγκαίες προσαρμογές. Ζητάμε γενίκευση της εφαρμογής του εργόσημου σε όλες τις πρόσκαιρες ανάγκες εργασίας, που με τη σειρά της θα επιτρέψει σε όλους τους περιστασιακούς εργοδότες να είναι νόμιμοι απέναντι στις υποχρεώσεις τους και στους εργαζόμενους να αποκτήσουν την ασφάλιση που τους αναλογεί σε αυτό που πρόσφεραν.

10. Τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα δεν είναι εργαλεία που επιτρέπεται να χάνουμε. Θέλουμε συντονισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των Εμπορικών Συλλόγων των νησιών και των Δήμων μας ώστε στην νέα προγραμματική περίοδο να σχεδιαστούν, να εγκριθούν και να υλοποιηθούν προγράμματα εντοπισμένα στην μικρομεσαία νησιωτική επιχειρηματικότητα.

11. Τέλος, η απάντησή μας στα πολυκαταστήματα είναι, τη νέα προγραμματική περίοδο, να ενταχθούν και να δημιουργηθούν στους τουριστικούς και παραδοσιακούς δρόμους της κάθε νησιωτικής πόλης, Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ).