“Πράσινη” Επιχειρηματικότητα και Ευκαιρίες για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Κερδοφορία μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Ευκαιρίες για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις” διοργανώθηκε στη Σύρο από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου Κυκλάδων, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας “FIREMED”.

Η παρουσίαση μεταδόθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και στα υποκαταστήματα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σε Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν από εκπροσώπους Τραπεζών καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στον τομέα της Ενέργειας, στην περιοχή της Μεσογείου.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η επαφή των επιχειρήσεων με τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης, αλλά και η βελτίωση της κερδοφορίας τους μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης του λειτουργικού κόστους γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που αφορούν στην ενεργειακή αυτονόμηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών, καθώς και το Τοπικό Πρόγραμμα ανάπτυξης των Αλιευτικών Περιοχών από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων. Σημειώνεται ότι η περιοχή εφαρμογής της πρόσκλησης περιλαμβάνει τα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αντίπαρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος, Πάρος, Σίκινος, Σχοινούσα, Σύρο (μόνο οι Δημοτικές Κοινότητες Ερμούπολης και Μάννα) και η Φολέγανδρος.

Ενεργειακή αποδοτικότητα και επιχειρηματικότητα

Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν από την Αγγελική Παλαιολόγου για τη στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού εμπειρίας και την ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών, σε συνδυασμό και με τον πολιτισμό. Όπως τονίστηκε, ο τουρισμός αυτός μπορεί να αποτελέσει τον κορμό για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων που συνάδουν και με τη γεωγραφική μας ενότητα. Παράλληλα, η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, η ποιοτική και υγιεινή διατροφή, καθώς και η διατροφή με τοπική ταυτότητα περιλαμβάνονται στα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τον τουρισμό της εμπειρίας.

Επιπροσθέτως, η αξιοποίηση των τεχνολογιών, της Πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και των καθαρών πράσινων τεχνολογιών είναι σημαντικοί τομείς προτεραιότητας. Ειδικότερα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου αναπτυξιακού μοντέλου απαιτείται η αξιοποίηση των καθαρών πράσινων τεχνολογιών και η εξοικονόμηση ενέργειας σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες της Περιφέρειας με στόχο τη μείωση των επιδράσεων στη φύση, η οποία αποτελεί το συντριπτικό πλεονέκτημα και το κύριο περιουσιακό στοιχείο της περιοχής.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διαπραγμάτευση και την έγκριση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αποφασίστηκε από το τομεακό πρόγραμμα της ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας η χρηματοδότηση των έργων κρατικών επενδύσεων και δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια επαγγελματικής χρήσης, καθώς και η κατασκευή των βασικών υποδομών ενέργειας, όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η Προϊσταμένη Μονάδας Α', Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Ιωάννα Νίκου, η οποία ανέπτυξε εκ μέρους του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας το θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας και επιχειρηματικότητας.