Άκρως παραγωγικός και ανθεκτικός ο ελληνικός τουρισμός
- Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2015 - 06:20
Για ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού, ακόμη και εν μέσω των ρευστών πολιτικών εξελίξεων, μιλά σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΤ, ενώ παράλληλα, από μελέτη του ΣΕΤΕ, προκύπτει η τεράστια συμβολή του τομέα στην ελληνική οικονομία και τον ΑΕΠ.
Λόγω τόσο των απαιτήσεων των δανειστών, όσον αφορά τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και το ρευστό και απρόβλεπτο χαρακτήρα των πολιτικών εξελίξεων, οι φορείς του τουρισμού επιχειρούν να τόσο να καθησυχάσουν τη διεθνή, αλλά και την εγχώρια αγορά, αλλά και να γνωστοποιήσουν επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ο τουρισμός αποτελεί, αν όχι τον σημαντικότερο, έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες, στους οποίους στηρίζεται η εύθραυστη ελληνική οικονομία, για την ανάπτυξή της.
11% ανάπτυξη πέρσι σε σχέση με το 2013 και εκατομμύρια ευρώ έσοδα
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη μελέτη του του SETE Intelligence, με τίτλο «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2014 - συνοπτική απεικόνιση βασικών μεγεθών», η σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία επιβεβαιώνεται, μέσα από τα επίσημα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι ο τουριστικός τομέας συνέβαλε με άμεσο τρόπο στη δημιουργία του 9,5% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ με έμμεσο τρόπο περίπου 20% έως 25%.
Αξίζει να σημειωθεί, πως από το 2013 έως το 2014, ο τουρισμός εκτινάχθηκε, παρουσιάζοντας ανάπτυξη της τάξεως του 11%, τη στιγμή που το συνολικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι σημείωσε μείωση κατά 3,4 δις ευρώ, σε ονομαστικούς όρους.
Σε σχέση πάντα με το 2013, στον τομέα του τουρισμού παρατηρήθηκε αύξηση των αφίξεων κατά 23% και των εσόδων κατά 12%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2014 στη χώρα μετέβησαν 22 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες, με τα έσοδα να προσεγγίζουν τα 13,1 δις ευρώ.
Στη μελέτη επισημαίνεται, μάλιστα, ότι σε τρεις νησιωτικές περιφέρειες, μία εκ των οποίων και το Νότιο Αιγαίο, ο τουρισμός συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία του 50% του ΑΕΠ τους, το λιγότερο. Παράλληλα, το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, καταδεικνύει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων των περιοχών, οι οποίες διαθέτουν ανεπτυγμένο τουρισμό.
Επιπλέον, η ανάπτυξη του κλάδου συνέβαλε στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ευκαιρίες στην αυτοαπασχόληση σε μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και επιχειρήσεις εστίασης, στηρίζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, την ίδια στιγμή, που άλλες δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα παρουσίαζαν συρρίκνωση και μείωση στις συνεισφορές τους.
Ιδιαίτερα σημαντικό, θεωρείται το γεγονός, ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κάλυψαν το 76% του ελλείματος στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Στη μελέτη διευκρινίζεται, πως οι εισπράξεις από τον τουρισμό, ισούνται σχεδόν με τις εισπράξεις από τις εξαγωγές όλων των υπόλοιπων προϊόντων της Ελλάδας, εκτός από τις εισπράξεις από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων. Σημειώνεται, ότι συνυπολογίζοντας τις εισπράξεις από μεταφορές από αέρος και θάλασσας του εισερχόμενου τουρισμού, τότε το σύνολο των εισπράξεων από τον τουρισμό, υπερβαίνει αυτό των εξαγωγών όλων των άλλων προϊόντων, με εξαίρεση τα πλοία και τα καύσιμα.
Τέλος, ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του τουρισμού για την οικονομία της χώρας, αλλά και το δυναμισμό, που αυτός έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, ενώ τονίζεται, πως επόμενος στόχος είναι η αντιμετώπιση της εποχικότητας, που χαρακτηρίζει την απασχόληση στον τομέα.
Θετικές προβλέψεις παρά τα προβλήματα των τελευταίων ημερών
Ο Ελληνικός Τουρισμός, παρά τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες της περιόδου, επιδεικνύει εξαιρετική ανθεκτικότητα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, τόσο στο επίπεδο των αφίξεων όσο και στο επίπεδο των εσόδων, εξέλιξη ευεργετική για την οικονομία της Χώρας που τόσο το χρειάζεται.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των επίσημων φορέων, όπως αυτά επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, των αεροδρομίων της Χώρας και των στοιχείων των Τ.Ο.Σ από τις αγορές-στόχους για τον Ελληνικό Τουρισμό, οι αφίξεις εμφανίζουν σημαντική άνοδο, σχεδόν 7% στο σύνολο της χώρας, γεγονός πρωτοφανές αν συνεκτιμηθεί, ότι το 2015 ακολουθεί δύο χρονιές ιστορικών ρεκόρ για τον Ελληνικό Τουρισμό.
Φορείς των tour operators του εξωτερικού, όπως η γερμανική DRV, επιβεβαιώνουν ότι δεν καταγράφεται πρόβλημα ακυρώσεων στα προγραμματισμένα ταξίδια, κατά τις τελευταίες ημέρες. Παρατηρείται υστέρηση στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Όμως, το γεγονός ότι αυτό το μέγεθος αποτελεί μικρότερο τμήμα της ζήτησης και το οποίο – σύμφωνα και με τις δημόσιες τοποθετήσεις θεσμικών φορέων του κλάδου στην Ελλάδα – είναι αναστρέψιμο εφ´ όσον επιστρέψει η χώρα στους κανονικούς ρυθμούς, είναι εύλογη η πρόβλεψη ότι το 2015 θα κλείσει, για 3η χρονιά, με θετικό πρόσημο.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα δημοσιεύματα, τόσο του Ευρωπαϊκού, όσο και του Αμερικάνικου Τύπου, όπως το CNN, Telegraph, USA Today, Bloomberg, The Guardian, καθώς και κλαδικά έντυπα μεγάλης επιρροής όπως το FW, τα οποία τονίζουν, ότι η τάση της τουριστικής κίνησης παραμένει σταθερή, ότι οι τουρίστες απολαμβάνουν τις διακοπές τους χωρίς προβλήματα ή ότι ο Τουρισμός θωρακίστηκε από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης, ενθαρρύνοντας έτσι τους τουρίστες να επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.
Ο ΕΟΤ τονίζει, πως η ανησυχία, λόγω των πολιτικών εκκρεμοτήτων, είναι κατανοητή. Οι δημόσιες τοποθετήσεις, όμως, επί της βάσεως μη εξακριβωμένων πληροφοριών, οδηγούν, αφενός στην αναπαραγωγή μίας ανακριβούς εικόνας που δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και που τραυματίζει τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας μας και αφετέρου αποθαρρύνει τους διεθνείς μας εταίρους στην καθημερινή προσπάθειά τους για τη διατήρηση του θετικού προσήμου στα μεγέθη του Ελληνικού Τουρισμού.
Τέλος, η ανακοίνωση του Οργανισμού κλείνει, αναφέροντας, πως σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ο ΕΟΤ εργάζεται με το διεθνές του δίκτυο, σε συνεργασία τόσο με τους Τ.Ο.Σ όσο και με τα διεθνή ΜΜΕ, προκειμένου να μεταδίδει την πραγματική κατάσταση και να αποτυπώνει την κίνηση της αγοράς με ακρίβεια. «Στόχοι μας είναι η προστασία του Ελληνικού Τουρισμού ως εθνικού σκοπού, η διασφάλιση της υψηλότατης συμμετοχής του Ελληνικού Τουρισμού στην οικονομία της Χώρας, που σήμερα ανέρχεται στο 20% στο ΑΕΠ και κυρίως η προστασία των 750.000 θέσεων εργασίας απασχολουμένων στον κλάδο».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τουρισμός: Τι τζίρο έκαναν φέτος τα ελληνικά ξενοδοχεία
17 Νοε. 2024 - 12:49 - Τουρισμός: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για ξενοδοχεία, κρουαζιέρα και airbnb
9 Νοε. 2024 - 9:29 - Φόβοι στην τουριστική αγορά από την χρεοκοπία του FTI Touristik
3 Ιουν. 2024 - 17:29 - ΤτΕ: Αυξημένη κατά 16% η τουριστική κίνηση τον Ιανουάριο 2024
26 Μαρ. 2024 - 15:57 - Σεμινάριο για τους επαγγελματίες του τουρισμού στη Σύρο
28 Νοε. 2023 - 10:22