Στοχοποιείται ο τουρισμός
- Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2015 - 06:10
Συνεχίζονται οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις, πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την τουριστική πορεία της χώρας και την συμπεριφορά των τουριστικών αγορών, ως απόρροια της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Την στιγμή που πλήθος δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για ακυρώσεις τουριστικών κρατήσεων που φτάνουν στο 30%, για πτώση της τουριστικής κίνησης και ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία για τους τουριστικούς προορισμούς, στον αντίποδα τα μηνύματα από τους προορισμούς πρώτης ταχύτητας, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, είναι θετικά καθώς γίνεται παραδεκτό από τους ανθρώπους του τουρισμού πως τα ποσοστά των ξένων επισκεπτών παραμένουν σταθερά, με την τουριστική κίνηση να μην παρουσιάζει κάμψη.
Το σημείο που όλοι επεσήμαναν και όπως είναι φυσικό άλλωστε, αφορά στον εγχώριο τουρισμό, λόγω της ανασφάλειας που βιώνει ο πληθυσμός της χώρας, λόγω των έντονων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, που δεν δίνουν τη δυνατότητα προγραμματισμού έστω και ολιγοήμερων αποδράσεων.
Πριν δε στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών της συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους και πριν ακόμα αυτή επικυρωθεί, οι εκπρόσωποι του τουρισμού κάνουν λόγο για βελτιωτικές τάσεις των τουριστικών αφίξεων.
Μία τόσο ξαφνική μεταστροφή και ειδικά εντός λίγων εικοσιτετραώρων, με την κατάσταση ακόμα ρευστή, ανάλογες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως είτε πρόκειται για σκόπιμες ενέργειες προς συγκεκριμένους αποδέκτες, είτε οι πληροφορίες του προηγούμενου διαστήματος στόχευαν στην δημιουργία κλίματος, με πολιτικές προεκτάσεις.
Άλλωστε προς το δεύτερο δεδομένο συγκλίνουν και τα στοιχεία που δίνουν ικανοποιητικό αριθμό αφίξεων από το εξωτερικό, με την Ελλάδα να μη έχει απωλέσει τα υψηλά στατιστικά της στις πωλήσεις πακέτων ταξιδιωτικών εταιρειών, αντιθέτως καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων κατά 46%.
Αυξήσεις κρατήσεων
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη, παρατηρείται ήδη μία αύξηση του αριθμού των κρατήσεων, με εξαίρεση του Γερμανούς επισκέπτες, εξαιτίας της σχέσης που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών, σε πολιτικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε στην βελτίωση που παρουσιάζει ο ρυθμός των κρατήσεων «που μάλιστα αναμένεται να επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες», συμπληρώνοντας πως «Το ρεύμα τουριστικών κρατήσεων ενισχύεται από πολλές χώρες, πλην όμως της Γερμανίας, λόγω της νέας, αντιγερμανικής ρητορικής. Γι' αυτό και απαιτείται σύνεση και προσοχή».
Αυξημένες είναι οι κρατήσεις από χώρες όπως η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία, σε αντίθεση με την Γερμανία που δεν έχει ακολουθήσει αυτό το αυξητικό ρεύμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι προτιμήσεις των ξένων επισκεπτών προς την χώρα παραμένουν σταθερές, διατηρώντας την στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη.
Στοχευμένες αυξήσεις
Νέες επιβαρύνσεις στον τομέα του τουρισμού φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ, καθώς και η κατάργηση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή των νησιών, που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα μέτρα για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας με τους πιστωτές.
Με τον πρωθυπουργό, μιλώντας για τις απαιτήσεις των δανειστών, να χαρακτηρίζει «παράλογες» τις αυξήσεις του ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό, οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται ακόμα σε σύγχυση για τις οικονομικές απώλειες που θα προκαλέσει το μέτρο.
Οι αυξήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ των νησιών, θεωρείται πως θα επιφέρουν πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, σε σύγκριση με τους γειτονικούς προορισμούς της Τουρκίας ή των λοιπών χωρών της Μεσογείου.
Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει μετά το πέρας της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, άρα τα άμεσα αποτελέσματα του θα γίνουν αντιληπτά στην επόμενη τουριστική σεζόν, για την οποία όμως έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις με τους tour operators του εξωτερικού για τη νέα βάση επάνω στην οποία θα καθοριστούν οι νέες τιμές ξενοδοχείων και καταλυμάτων.
Όσον αφορά δε στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ των νησιών, στο στόχαστρο μπαίνουν τα δύο νησιά πρώτης τουριστικής ταχύτητας, που αποτελούν και τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, η Μύκονος και η Σαντορίνη, που συγκεντρώνουν και τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεψιμότητας ετησίως.
Πρόκειται για σαφή προσπάθεια να πληγεί ευθέως το τουριστικό πλεονέκτημα της χώρας, έναντι της κερδοφορίας των ανταγωνιστικών χωρών, ώστε να υπάρξουν μεγάλες οικονομικές ωφέλειες τουριστικών επιχειρήσεων γερμανικών συμφερόντων, οι οποίες εδρεύουν στις εξ ανατολών γειτονικές ακτές.
Σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις, ο νέος ΦΠΑ στη διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ διαμορφώνεται στο 13% και θα έχει ισχύ από 1ης Οκτωβρίου 2015.
Η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των νησιών θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2015 και για τα νησιά που θεωρούνται ανεπτυγμένα τουριστικά, δηλαδή παρουσιάζουν μεγάλο κατά κεφαλή εισόδημα.
Το μέτρο θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα νησιά στα οποία θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου του 2016, με εξαίρεση από την κατάργηση μόνο των απομακρυσμένων νησιών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τουρισμός: Τι τζίρο έκαναν φέτος τα ελληνικά ξενοδοχεία
17 Νοε. 2024 - 12:49 - Τουρισμός: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για ξενοδοχεία, κρουαζιέρα και airbnb
9 Νοε. 2024 - 9:29 - Ανησυχία για το αποτύπωμα της σεζόν στην εστίαση
26 Ιουλ. 2024 - 6:19 - Φόβοι στην τουριστική αγορά από την χρεοκοπία του FTI Touristik
3 Ιουν. 2024 - 17:29 - Σκέψεις για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ
21 Μαΐου. 2024 - 9:40